Foto: Pixabay

Vācijas celtniecības nozarē novērotais izejmateriālu deficīts sasniedzis augstāko līmeni kopš 1991. gada, kas galvenokārt skaidrojams ar Ukrainas kara negatīvo ietekmi, liecina Vācijas ekonomikas izpētes institūta "Ifo" pētījums.

Vienlaikus izejmateriālu cenas turpina palielināties, ņemot vērā to deficītu un enerģijas izmaksu pieaugumu.

Ēku celtniecībā maijā par problēmām laikus iegūt celtniecības materiālus ziņoja 56,6% aptaujāto uzņēmumu. Aprīlī šādu kompāniju īpatsvars bija 54,2%.

Tikmēr civilajā celtniecībā izejmateriālu deficīts maijā ietekmējis 44,8% uzņēmumu, bet 91,1% no tiem norādījuši, ka Ukrainas karš saasinājis izejmateriālu deficītu problēmu.

"Šobrīd jo sevišķi trūkst konstrukciju tērauds, kas bieži vien tiek importēts no Krievijas vai Ukrainas. Tāpat novērojamas problēmas ar bitumenu, un tāpat uzņēmumi sūdzas par ķieģeļu trūkumu. Siltumizolācijas materiāli ar piegāžu problēmām saskārās jau pirms krīzes, bet tagad situācija ir pasliktinājusies," skaidro "Ifo" eksperts Fēlikss Leise.

Ņemot vērā izmaksu pieaugumu un aizvien lielākas grūtības veikt jauno projektu aprēķinus, arvien vairāk uzņēmumu saskaras ar pasūtījumu atcelšanu. "Ifo" dati liecina, ka 13,4% uzņēmumu ēku celtniecībā maijā ziņoja par pasūtījumu atcelšanu, salīdzinot ar 7,5% aprīlī. Tikmēr civilajā celtniecībā šo uzņēmumu īpatsvars sarucis no 9,3% aprīlī līdz 8,8% maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!