Foto: DELFI

ASV valdībai, visticamāk, apsīks līdzekļi 18.oktobrī, ja vien Kongress nepalielinās aizņemšanās griestus, otrdien brīdināja ASV finanšu ministre Dženeta Jelena.

Pēc šī datuma ASV valdības "finanšu līdzekļi ātri izsīks un nav skaidrs, vai pēc šī datuma mēs spēsim turpināt ievērot valsts saistības," Kongresam nosūtītā vēstulē norāda Jelena.

Republikāņi ASV Senātā stūrgalvīgi pretojas atbalstīt aizņemšanās griestu paaugstināšanu, neskatoties uz to, ka paši to bija pieprasījuši bijušā prezidenta Donalda Trampa vadībā.

Jelena skaidro, ka aizņemšanā griesti ir kopīga atbildība, kuru abām pusēm ir jāatbalsta.

"Ir ārkārtīgi svarīgi Kongresam ātri atrisināt aizņemšanas griestu jautājumu. Ja tas netiks izdarīts, Amerika pirmo reizi vēsturē piedzīvos defoltu," saka Jelena.

Kongress aizņemšanās griestus atcēla 2019.gadā, taču 31.jūlijā tie atkal tika atjaunoti, nosakot tos 28,4 triljonu dolāru līmenī un liekot Finanšu ministrijai sākt ārkārtējus pasākumus, lai turpinātu finansēt valdības darbības bez šo griestu pārsniegšanas.

Kopš 20.gadsimta 60.gadiem ASV aizņemšanās griesti kopumā paaugstināti aptuveni 80 reizes.

Parādsaistību griestu paaugstināšana nepalielina izdevumus, tā vienkārši ļauj Finanšu ministrijai finansēt jau Kongresa apstiprinātus projektus. Bez šīs paaugstināšanas Vašingtona varētu saskarties ar bezprecedenta maksājumu maksātnespēju.

Starptautiskā reitingu aģentūra "Standard & Poor's" 2011.gadā samazināja ASV kredītreitingu līdz "AA+", kas ir vienu pakāpi zem augstākā līmeņa, pēc ilgstošajām cīņām likumdevēju starpā attiecībā uz nepieciešamību paaugstināt aizņemšanās griestus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!