Foto: AP/Scanpix

Bezdarba līmenis Grieķijā līdz gada beigām būs ap 28%, atsaucoties uz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) prognozi, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Tas būs jauns rekords, kopš janvāra, kad bezdarbs Grieķijā pieauga līdz 27,2%.

Pagājušajā nedēļā Grieķijas Statistikas birojs vēstīja, ka bezdarba līmenis Grieķijā aprīlī sasniedzis 26,9 %.

Pēc Grieķijas Statistikas biroja datiem martā bezdarba bija 26,8%, bet februārī - 26,6% iedzīvotāju. 
Reģistrēto bezdarbnieku skaits Grieķijā aprīlī bija 1,34 miljoni, kas ir par par 1,2% vairāk, nekā martā. Nodarbināto cilvēku skaits Grieķijā aprīlī bija 3,64 miljoni. 

Bez darba Grieķijā aprīlī bija 57,5% jauniešu vecumā no 15 līdz 24 gadiem. 
OECD prognozē, ka līdzīgi kā Spānijā, gada nogalē Grieķijā bezdarba līmenis būs ap 28% un tas būs jauns bezdarba rekords. 

OECD visai eirozonai gada nogalē prognozē vidējo bezdarba līmeni 12,3 % apmērā, bet Vācijai tas būšot zem 5%. 

„Sliktākais jau ir aiz muguras un Grieķijas krīzes skartā ekonomika sāk atlabt," tā uzskata Grieķijas finanšu ministrs Jannis Sturnars.

Maijā intervijā valsts medijiem Sturnars paziņoja, ka centieni sakārtot valsts finanses sākuši nest augļus, kas ļaus Grieķijai nākamgad atgriezties starptautiskajos finanšu tirgos.

Valsts iekšzemes kopprodukts 2012.gadā samazinājās par 6,4 % un Eiropas Komisija (EK) prognozē, ka 2013.gadā tas samazināsies vēl par 4,4 %. Valsts aizvien atrodas recesijā, ko pastiprina starptautisko aizdevēju nosacījumi, kas valstij kavē veikt izaugsmes pasākumus.

2010.gadā Grieķijai tika piešķirts 110 miljardu eiro (77 miljardu latu), bet 2012.gadā - 130 miljardu eiro (91 miljarda latu) starptautiskais aizdevums. Grieķija ir viena no valstīm, kuru vissmagāk skāra pasaules ekonomiskā krīze.

2009.gadā Grieķijas ekonomika piedzīvoja recesiju, tā iedzīvojās dziļos parādos un zaudēja investoru uzticību, kas sadārdzināja aizņemšanās izmaksas. 2010.gadā Grieķija pirmo reizi lūdza starptautisko aizdevumu, lai izvairītos no valsts defolta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!