Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA

Polijas Konkurences un patērētāju tiesību birojs (UOKiK) noteicis 29 miljardu zlotu (6,5 miljardu eiro) naudassodu Krievijas valsts kontrolētajam dabasgāzes koncernam "Gazprom" par to, ka tas veicis gāzesvada "Nord Stream 2" būvniecību bez konkurences uzrauga atļaujas.

Tāpat UOKiK norāda, ka 234 miljonu (52 miljonu eiro) zlotu naudassods noteikts vēl pieciem citiem uzņēmumiem, kas iesaistīti šī projekta finansēšanā - "Royal Dutch Shell", OMV, "Uniper", "Wintershall" un "Engie Energy".

Lēmumu par naudassodu iespējams pārsūdzēt.

Arī ASV piemērojušas sankcijas pret uzņēmumiem, kas iesaistīti "Nord Stream 2" projekta realizācijā.

Polija uzskata šo projektu par draudu Eiropas energodrošībai, jo tas palielinās atkarību no Krievijas enerģijas.

""Nord Stream 2" nodošana ekspluatācijā apdraudēs dabasgāzes piegāžu nepārtrauktību Polijai. Arī gāzes cenas kāpums ir ļoti ticams, un šo pieaugumu nāksies uzņemties Polijas patērētājiem," norāda UOKiK. "Šī investīciju projekta pabeigšana palielina ekonomisko atkarību no Krievijas gāzes - ne tikai Polijas, bet arī citu Eiropas valstu gadījumā."

Jau ziņots, ka augustā UOKiK noteica 213 miljonu zlotu (47 miljonu eiro) naudassodu "Gazprom" par to, ka koncerns nav sadarbojies ar konkurences uzraugu izmeklēšanā par "Nord Stream 2" būvniecību.

Gāzesvada "Nord Stream 2", kas par Baltijas jūras gultni savienos Krieviju un Vāciju, būvniecība ir izraisījusi bažas, ka varētu pieaugt Rietumeiropas valstu atkarība no Krievijas gāzes un ka Maskava spēs palielināt spiedienu uz Ukrainu, jo Eiropa būs mazāk atkarīga no gāzes tranzīta piegādēm caur Ukrainu.

Arī Baltijas valstu amatpersonas kritiski izteikušās par ''Nord Stream 2'', uzsverot, ka tas ir ģeopolitisks projekts un ir pretrunā ar Eiropas Enerģētikas savienības mērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!