Foto: Reuters/Scanpix
Šveices prokuratūra plāno uzrādīt lielākajam Francijas elektrostaciju iekārtu ražotājam "Alstom S.A" apsūdzības par korupciju – izmeklētāji pieļauj, ka "Alstom S.A" maksājis lielus kukuļus amatpersonām vairākās valstīs, arī Latvijā, lai tiktu pie līgumiem, ziņo Francijas laikraksts "Le Monde", atsaucoties uz anonīmiem avotiem.

Saskaņā ar Šveices izmeklētāju versiju, Francijas kompānija ar Šveicē bāzēto meitas firmu, konsultāciju firmu un finanšu starpnieku palīdzību kukuļos ārvalstu amatpersonām samaksāja vairākus desmitus miljonus eiro, lai tiktu pie līgumiem.

"Alstom" darbības izmeklēšana sākusies vēl 2003.gadā, izvērtējot kompānijas rīcību Lielbritānijā, Polijā, ASV, Brazīlijā, Argentīnā un Latvijā.

"Alstom" pārstāvji paziņojuši: uzņēmums noraida kompānijas dalību lielajās korupcijas shēmās un gatavs apliecināt Šveices varas iestādēm uzņēmuma darbības "tīrību", vēsta "Reuters".

"Alstom" Latvijā bija "Latvenergo" partneris vairākos enerģētikas infrastruktūras atjaunošanas projektos.

Pērn Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka izmeklēšanu par vērienīgu naudas atmazgāšanu, un šajā lietā aizdomās turēto statuss ir arī sešām nu jau
bijušajām "Latvenergo" amatpersonām. "Alstom" pārstāvji pērn uzsvēra, ka uzņēmums nav saistīts ar šo "Latvenergo" amatpersonu lietu.

Vēl līdz 2000.gadam Francijā ārvalstu amatpersonu kukuļošana nebija sodāma, taču pēc starptautisko organizāciju spiediena 2000.gada Francija mainīja likumus un aizliedza dot kukuļus arī ārvalstīs. Taču pēc Šveices izmeklētāju versijas "Alstom" turpināja kukuļot ārvalstu amatpersonas arī pēc tam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!