Foto: Publicitātes foto
Lai gan joprojām daudzi domā, ka kvalitatīvs dzeramais ūdens Rīgai tiek piegādāts tikai no pazemes ūdensgūtvēm, tā vis gluži nav – galvaspilsētai nepieciešamais ūdens daudzums šobrīd tiek iegūts sešās ūdensgūtvēs, kas izmanto gan pazemes, gan arī virszemes ūdens krājumus. Turklāt lielākā daļa dzeramā ūdens patērētāju Daugavas kreisajā krastā ūdeni saņem tieši no Daugavas upes baseina Rīgas HES zonā.

Ūdens tiek ņemts upes dziļākajos slāņos un ar sūkņu palīdzību pa cauruļvadiem nogādāts Ūdens stacijā "Daugava", kur to sagatavo atbilstoši dzeramā ūdens kvalitātes prasībām, izmantojot ķīmiskos reaģentus, attīra, dezinficē, nostādina un vairākkārtīgi filtrē. Ūdens dezinficēšanai mūsu laikos tiek lietots nevis hlors, bet gan ozons, tāpēc ūdenim vairs nav padomju laikos bieži vien raksturīgās asās un nepatīkamās smakas. Jāpiebilst, ka Ūdens stacija "Daugava" diennaktī spēj sagatavot līdz 210 000 m3 dzeramā ūdens.

Savukārt pazemes ūdensgūtve "Baltezers–Zaķumuiža" ar centralizēto ūdensapgādi galvenokārt nodrošina Daugavas labā krasta patērētājus Rīgā. Ūdens tiek iegūts no piecām pilsētas nozīmes ūdensgūtvēm – no pazemes urbumiem ūdensgūtvēs "Baltezers", "Baltezers 1", "Baltezers 2", "Zaķumuiža" un "Remberģi". Mazais Baltezers tiek izmantots pazemes ūdeņu papildināšanai ūdensgūtvēs "Baltezers" un "Baltezers 2". Lai nodrošinātu ūdens resursu saglabāšanu un atjaunošanu, kā arī samazinātu piesārņojuma negatīvo ietekmi uz iegūstamā ūdens kvalitāti, ap pazemes ūdens ņemšanas vietām ir noteikta aizsargjosla, kas kopumā aptver 83 km2 lielu teritoriju Ādažu un Garkalnes novadu teritorijā.

Pazemes ūdensgūtve "Baltezers–Zaķumuiža" spēj saražot līdz 85 000 m3 dzeramā ūdens diennaktī. Iegūtā ūdens kvalitāte atbilst saistošās Eiropas Savienības (ES) direktīvas prasībām, izņemot daļu ūdensgūtvju, kurās ir palielināts dzelzs un mangāna saturs. Lai nodrošinātu arī šo rādītāju atbilstību ES direktīvas prasībām, SIA "Rīgas ūdens" 2015. gadā pabeidza ūdens demanganizācijas un atdzelžošanas stacijas būvniecību ūdensgūtvē "Baltezers".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!