Foto: Reuters/Scanpix/LETA
"BaltCap" infrastruktūras fonds paudis gatavību attīstīt sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) saņemšanas kapacitāti Latvijā.

Uzņēmums ar piedāvājumu vērsies pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa. "BaltCap" infrastruktūras fonds var pildīt gan finansētāja, gan aktīvu īpašnieka lomu LNG termināļa būvniecības un ekspluatācijas posmos, nodrošināt operatīvu risinājumu, kas neprasa valsts budžeta līdzekļus.

""BaltCap" ir gatavs piedalīties Latvijas valstij tik nozīmīgā projektā. Uzņēmuma infrastruktūras fonds var piedāvāt būtisku pagrieziena punktu sašķidrinātās dabasgāzes saņemšanas kapacitātes attīstīšanā Latvijā, tā palielinot mūsu valsts enerģētisko neatkarību no Krievijas. Esam spējīgi finansēt un attīstīt lielus infrastruktūras projektus, tajā skaitā Latvijai nepieciešamo LNG termināli 150 miljonu eiro apmērā," uzsver "Baltcap" vadošais partneris Dagnis Dreimanis.

Tāpat "BaltCap" aicina operatīvi sakārtot iekavēto regulējumu, kas atļautu Latvijas biogāzes stacijām uzsākt biometāna ražošanu un nodošanu "Conexus" un "Gaso" tīklos. Vietējās biogāzes stacijas varētu saražot vismaz 10% no Latvijā patērētās dabasgāzes, aizstājot importēto, fosilo kurināmo ar vietējo, atjaunojamo enerģiju, kas pārstrādā organiskos atkritumus un samazina SEG emisijas. Šobrīd nesakārtotā regulējuma dēļ pastāv liels risks, ka Latvijas biometāns sašķidrinātā formā tiks eksportēts, tajā pašā laikā, kamēr Latvija meklē risinājumus sašķidrinātās dabasgāzes importam. Tiesiskā ietvara sakārtošanai biometāna ražošanai un tirgošanai Latvijā atbilstoši Eiropas Savienības regulējumam un Eiropas Zaļajam kursam nepieciešami grozījumi Enerģētikas likumā, Transporta enerģētikas likumā, kā arī izmaiņas nozari regulējošos Ministru kabineta noteikumos un citos dokumentos, norāda "Baltcap".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!