Foto: Publicitātes foto
Tukuma novada "Skaidās" SIA "Fortes" prezentējusi Latvijā radīta inovatīvu tehnoloģiju – modulāra koksnes gazifikācijas koģenerācijas sistēmu, kas spēj saražot gan elektrību, gan siltumu, gan triģenerācijas procesā arī aukstumu. Pagaidām to izmanto uzņēmumi ārvalstīs.

Tā ļauj ražošanas uzņēmumiem sevi apgādāt ar nepieciešamo enerģiju, kā izejmateriālu izmantojot salīdzinoši lētākus vietējos resursus – šķeldu.

"Lepojamies ar mūsu inženieru radīto koģenerācijas tehnoloģiju, kas, izmantojot biomasu, gāzģeneratorā rada kokgāzi, saražojot gan elektroenerģiju, gan siltumu, kā arī triģenerācijas procesā arī aukstumu," skaidro SIA "Fortes" vadītājs Armands Zemītis. Izmaksu ziņā process ir izdevīgs, salīdzinot ar dabasgāzes izmantošanu, tas ir arī videi draudzīgs, jo, kā stāsta Zemītis, pārsvarā biomasa tiek izmantota tikai viena veida enerģijas – siltuma – ražošanā.

"Turklāt šo tehnoloģiju ir iespējams integrēt jau esošajās dabasgāzes stacijās. Savukārt moduļu risinājums ļauj uzstādīt šādu pārvietojamu, iepriekš samontētu koģenerācijas staciju ar atvieglotām būvniecības procedūrām vai arī bez speciālas infrastruktūras. Vienu šādu sistēmu nākamajā mēnesī piegādāsim klientam Japānā, un ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras atbalstu prezentēsim arī citiem potenciālajiem klientiem," viņš norāda.

Pašlaik šī tehnoloģija darbojas Horvātijā, kas ir uzņēmuma galvenais eksporta tirgus, drīzumā pirmā stacija darbosies Japānā. Taču uzņēmums aktīvi strādā pie tā, lai drīzumā šīs koģenerācijas stacijas nodrošinātu enerģiju arī vietējiem uzņēmumiem.

Pasākumu Tukumā apmeklēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs, Ekonomikas ministrijas Valsts sekretārs Edmunds Valantis, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās attīstības komisijas deputāts Jānis Vitenbergs, kā arī Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas un pārtikas ražošanas uzņēmumu un asociāciju pārstāvji.

"Zaļa enerģija no vietējiem resursiem palīdzēs ilgtermiņā samazināt rēķinus par elektrību un siltumu, turklāt šāda tipa koģenerācijas stacijas ir vēl viens veids, kā veicināt Latvijas enerģētisko drošību un neatkarību no Krievijas energoresursiem," pauž Plešs.

Savukārt Valantis norāda uz risinājuma eksporta potenciālu: "Spējam radīt ne tikai tādus risinājumus, kas veicina pašmāju enerģētisko neatkarību, bet arī tos eksportēt ārvalstu tirgos, kā to dara SIA "Fortes". Tādējādi varam arī pelnīt un spēcināt valsts ekonomiku. Īpaši pārdomāta man šķiet tehnoloģijas pielāgojamība dažādām enerģijas ražošanas vajadzībām, kā arī augstā automatizācijas pakāpe."

Savukārt Latvijas Gaļas pārstrādes asociācijas ģenerāldirektors Normunds Štāls spriež, ka šī tehnoloģija, kas vienuviet spēj nodrošināt gan elektrību, gan siltumu, ir laba alternatīva energoietilpīgiem ražošanas uzņēmumiem, lai šajā neskaidrajā ģeopolitiskajā situācijā pārtikas ražošanas uzņēmumi spētu Latvijas iedzīvotājiem nodrošināt pārtikas pieejamības nepārtrauktību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!