Foto: LETA

Līdzdalību "airBaltic" šoruden piedāvājis arī ASV investīciju fonds "Ripplewood", kam Laimdotas Straujumas (V) valdība pirms gada piekrita pārdot bankas "Citadele" kontrolpaketi par zemāko cenu starp alternatīviem piedāvājumiem, piektdien vēsta laikraksts "Diena".

"Piedāvājums apspriests, apejot "airBaltic" nolīgto konsultantu "Prudentia", izmantojot lobiju premjeres birojā un bankas Citadele valdes priekšsēdētāja Gunta Beļavska sakarus," liecina laikraksta "Diena" rīcībā esošā informācija.

Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš oktobra sākumā kopā ar "airBaltic" valdes priekšsēdētāju Martinu Gausu Londonā saticis "Ripplewood" dibinātāju Timu Kolinsu. Ozoliņš apstiprinājis laikrakstam, ka kopā ar satiksmes ministru Anriju Matīsu pēcāk informējis Straujumu par šī investora piedāvājumu. "Premjeres pozīcija bija "nekāda"," laikrakstam "Diena" uzsvēris Ozoliņš.

Laikrakstam zināms, ka "Ripplewood" vēlējušies iegādāties 50% airBaltic akciju aptuveni par 25 miljoniem eiro, sarunu gaitā apspriesta arī proporcija 49% akciju par 20 miljoniem eiro.

Vēstīts, ka valdība aiz slēgtām durvīm 3. novembrī pēc vairāk neka četru stundu diskusijām akceptēja finanšu konsultanta "Prudentia" atrasto investoru "airBaltic" - Montāgu-Girmesu, kurš aviokompānijā gatavs ieguldīt 52 miljonus eiro pie nosacījuma, ka valsts investēs 80 miljonus eiro. Valsts ieguldījumu paredzēts nodrošināt, "airBaltic" aizņemoties Valsts kasē un pēc tam attiecīgo aizdevumu kapitalizējot. Par aizdevumu gan vēl būs jālemj Saeimā, ko plānots darīt kopā ar nākamā gada valsts budžetu.

Līdz ar attiecīgo darījumu paredzēts, ka attiecīgā privātā investora Latvijā dibināts uzņēmums iegūs 20% "airBaltic" kapitāldaļu, savukārt valstij stratēģiskā investora piesaistes gadījumā būs tiesības attiecīgas akcijas izpirkt. Par dažādiem nosacījumiem, ko investors sagaida no valsts, tostarp iespēju pārdot vairākas Krievijā ražotas lidmašīnas "Sukhoi Superjet", paredzēts diskutēt, strādājot pie akcionāru līguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!