Foto: LETA

Valdība otrdien Ventspils brīvostas (VBO) valdē iecēla Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Liepājas nodaļas vadītāju Ģirtu Kronbergu, kuru šim amatam virzīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP).

Kronbergs jau vairāk kā 15 gadus darbojas Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā  un šobrīd vada tās Liepājas nodaļu. Līdzšinējā profesionālā darbība bijusi cieši saistīta ar Kurzemes reģiona uzņēmēju attīstības veicināšanu ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās robežām. Tāpat viņš strādājis pie Kurzemes Biznesa inkubatora izveides, tagad tajā darbojas kā valdes loceklis, ar galveno mērķi un uzdevumu - nodrošināt un veicināt jaunu pakalpojumu ieviešanu.

Analizējot potenciālos VARAM pārstāvjus darbam VBO, apzināti tika izvērtētas pretendentu spējas veicināt uzņēmējdarbību Latvijā.

Lai arī līdz šim Kronbergs ikdienā aktīvi darbojies LTRK, viens no galvenajiem uzdevumiem jaunajā amatā būs spēja izvirzīt un īstenot prioritātes, kas balstītas uz kopējām reģiona un valsts interesēm, nevis uzņēmumu vai sociālo partneru interesēm.

Ilgtspējīga valsts attīstība ir cieši saistīta ar reģionu ekonomisko attīstību un šajā aspektā Kronbergs kā nozīmīgu uzdevumu, tikšanās laikā ar Sprūdžu, izvirzīja ne tikai nepieciešamību veicināt uzņēmējdarbību pašā ostā, bet arī attīstīt ostas ieguldījumu uzņēmējdarbības veicināšanā reģionā.

Kā ļoti būtisku uzdevumu Sprūdžs Kronbergam izvirza labas pārvaldības principu ievērošanas veicināšanu VBO darbībā, tai skaitā mudinot uz lielāku atklātumu un korupcijas risku novēršanu.

VARAM kā par vides aizsardzību atbildīgā institūcija no jaunā VBO valdes locekļa sagaida aktīvu rīcību, lai sabalansētu vides aizsardzības prasības un ostas attīstības intereses VBO teritorijā.

Otrdien no Ventspils brīvostas valdes locekļa amata Sprūdžs atsauks Vili Avotiņu. Avotiņš, vienlaikus ieņemot VBO valdes locekļa amatu un Valsts vides dienesta ģenerāldirektora amatu, ilgu laika periodu iespējams atradās interešu konfliktā. Šis gadījums ir kā spilgts piemērs ilglaicīgam un atklātam izpratnes trūkumam par labas pārvaldības principu ievērošanu dažādu valsts un pašvaldību institūciju darbā, teikts ministrijas paziņojumā.

Jau ziņots, ka Sprūdžs vienojies ar Avotiņu par darba attiecību pārtraukšanu no šā gada 10.jūnija.

Avotiņam tiek pārmests neprofesionāls darbs, par ko liecinot pēdējā laikā klajā nākušie "tādi vides aizsardzības prasību pārkāpumi kā Karvas hidroelektrostacijas, "Man-Tess" un to darbības ietekmes uz vidinepietiekama un novēlota kontrole, neatbilstošs vides inspektoru tehniskais nodrošinājums, haoss piesārņojošo darbību atļauju izsniegšanas procedūrās, kā arī neveiksmīgi organizēti liela apjoma iepirkumi ar negatīvām ilgtermiņa sekām VVD budžetā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!