Foto: DELFI
Šī gada janvārī patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,8%. Mēneša laikā straujāk cenas palielinājās precēm (par 1%), savukārt pakalpojumiem – par 0,4%. Šāds cenu pieaugums janvārī ir vērtējams kā mērens. Salīdzinājumam, pirms gada janvārī patēriņa cenu līmenis palielinājās par 1,3 procentiem.

Šogad janvārī cenu pieaugumu, galvenokārt, noteica energoresursu sadārdzināšanās. Vidēji mēneša laikā cenas gāzei pieauga par 8,6%, siltumenerģijai – par 9,4%, savukārt degvielai – par 4%. Šīs preces kopā noteica patēriņa cenu līmeņa pieaugumu par 0,8 procentpunktiem.

Galvenokārt sezonālo faktoru ietekmē janvārī par 1,1% sadārdzinājās arī pārtika. Tā rezultātā kopējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,3 procentpunktiem. Jāatzīmē, ka pārtikas sadārdzināšanās šī gada janvārī ir atstājusi mazāku ietekmi uz kopējo cenu līmeni. 2011.gada janvārī pārtikas cenas pieauga gandrīz 2 reizes straujāk, jo bez sezonāliem faktoriem būtiska ietekme bija arī pārtikas cenu kāpumam pasaulē.

Vienlaikus dažas preces un pakalpojumi janvārī kļuva lētāki. Īpaši jāatzīmē apģērbi un apavi, kuru cenas mēneša laikā vidēji saruka par 6,4%. Tas ietekmēja kopējā patēriņa cenu līmeņa samazinājumu par 0,4 procentpunktiem.

Šogad vairāku faktoru, kas noteica cenu pieaugumu 2011.gadā, ietekme uz patēriņa cenām mazināsies, tādēļ cenu pieaugums būs mērens. 2012.gadā netiek plānotas patēriņa nodokļu izmaiņas un elektroenerģijas tarifu kāpums. Kopš pērnā gada vidus pārtikas cenas pasaulē mazinās un sagaidāms, ka šogad tās turpinās kristies.

Tomēr jāatzīmē, ka liela nenoteiktība pastāv ar naftas cenām pasaulē. No vienas puses, palēninoties attīstīto valstu izaugsmes tempiem, nav sagaidāms ievērojams pieprasījuma palielinājums pēc naftas produktiem un līdz ar to naftas cenu svārstības lielākā mērā varētu ietekmēt politiskie nevis ekonomiskie procesi pasaulē. No otras puses, jāņem vērā, ka energoresursu cenas Latvijas tirgū ir atkarīgas arī no eiro un ASV dolāra kursa svārstībām, kas savukārt būs cieši saistītas no eiro zonas parādu krīzes risinājumiem.

Pēc Ekonomikas ministrijas aplēsēm 2012.gadā vidējais patēriņa cenu līmenis būs par 2,2 līdz 2,5% augstāks nekā 2011.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!