Foto: Publicitātes foto
Mums visiem ir labi zināms teiciens, ka "Rīga nekad nebūs gatava". Tā ir taisnība, jo pēc pilsētvides plānošanas teorijām pilsēta vienmēr atradīsies pastāvīgā attīstībā. Pēdējo desmit gadu laikā Rīgas attīstība ir iezīmējusi jaunu kursu, attīstoties tās attālākajiem mikrorajoniem par jauniem un spēcīgiem darījumu un tirdzniecības centriem. Par vienu no šobrīd spilgtākajiem piemēriem var minēt Mežciema – Stopiņu rajonu, kas līdz ar "Ikea" ienākšanu turpina strauju attīstību ar jauniem projektiem, piemēram, dzīvesstila tirdzniecības centra "Sāga" būvniecību, uzrādot līdzīgu attīstības potenciālu kā Teika ar nekustamā īpašuma projekta "Jaunā Teika" īstenošanu.

No guļamrajona līdz dinamiskam Rīgas attīstības centram

Kopumā Dreiliņi – Mežciems – Pļavnieki rajonu raksturo pieaugošais iedzīvotāju skaits. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, kopējais iedzīvotāju skaits tuvējā apkārtnē veido vairāk nekā 75 000 cilvēku. Kopš 2003. gada dzīvojamo fondu papildinājuši 2200 jauni dzīvokļi un vēl 2000 ir plānošanas un būvniecības stadijā. Kā nozīmīgākos projektus var minēt "AFI Europe" projektu "Trebu Home" (108 gatavi dzīvokļi, 1500 kopā plānoti), "Bonavas" projektu "Dreilinga mājas" (116 gatavi dzīvokļi, kopā 700 plānoti), kā arī iepriekš vēl kā "NCC" attīstīto Biķernieku 160 (322 dzīvokļi), "Merks" projektu "Gaiļezera nami" (190 dzīvokļi), kā arī senāk attīstīto "Jaunbiķeri" (380 dzīvokļi). Tāpat īstenotajiem projektiem apkārtnē var minēt "Meža ciems" (470 dzīvokļi), Salnas 21 (518 dzīvokļi) un Rembates 8 (72 dzīvokļi).

Kvartālā starp Biķernieku, Juglas, Ulbrokas un A. Deglava ielām aktīvi notiek arī industriālo objektu attīstība – "Rimi" un "Lidl" loģistikas un biroja kompleksu būvniecība, kopā ieguldot vairāk nekā 130 miljonus eiro un radot vairāk nekā 800 darba vietu. Turpat atrodas jau agrāk attīstīti projekti – "Riga Industrial Park" un "Coca-Cola" loģistikas centrs. Apkārtnē ir iegādāti zemes gabali vēl vairāku jaunu nekustamo īpašumu projektu attīstībai. Pašlaik pieejami ir vairāk nekā 100 000 kvadrātmetru iznomājamo industriālo platību un vēl 280 000 kvadrātmetru zemes ir būvniecības vai plānošanas stadijā.

Nozīmīgāko darbavietu skaitu apkārtnē nodrošina gan minētie loģistikas centri, gan Rīgas Austrumu Klīniskās universitātes slimnīca un Bērnu Klīniskā universitātes slimnīca, kas abas kopā nodrošina vairāk nekā 3000 darba vietas. "Ikea" ar 390 darbiniekiem un būvniecības stadijā esošais tirdzniecības centrs Sāga plāno vēl radīt vismaz 300 darba vietu. Vēl ir virkne citu attīstības projektu, kas radīs nākotnē jaunas darba vietas reģionā. Tas nozīmē, ka drīzumā šajā Rīgas apkaimē turpinās pieaugt pieprasījums pēc jauniem infrastruktūras objektiem un pakalpojumiem – ēdināšanas, tirdzniecības centriem, izklaides vietām, u.c.

Rīga seko "Ikea" piemēram pasaulē pilsētvides attīstīšanā

Šobrīd nozīmīgs šī rajona dzinējspēks ir "Ikea" tirdzniecības centrs. Tas paver jaunas attīstības iespējas šai Rīgas daļai, kas līdz šim tika uzskatīta par klusu Rīgas nomali, kur pakāpeniski attīstītās jauni dzīvojamo māju projekti un loģistikas un biroju centri. Pasaules pieredze pilsētplānošanā jau pierādījusi, ka ap "Ikea" veidojas jauni attīstības centri pilsētā un Rīga seko šiem piemēriem.

Kā veiksmīgu piemēru var minēt Zviedrijas galvaspilsētu Stokholmu un tās Barkarbī (zviedru val. – "Barkarby") rajonu, kuras teritoriju sākotnēji bija pļava. "Ikea" tirdzniecības centra uzcelšana un infrastruktūras izveide piesaistīja jaunus investīciju projektus, kas pāris gados ļāva šai vietai strauji izaugt par jaunu komercobjektu un dzīvojamo māju rajonu. Šobrīd ar 30 000 uzceltajiem mājokļiem tas kļuvis par vienu no straujāk augošajiem rajoniem Stokholmā. Līdzīgs piemērs ir arī Lietuvai. Līdz ar "Ikea" uzbūvēšanu Viļņā parādījusies investoru interese attīstīt jaunus viesnīcas, biroju un tirdzniecības centru projektus.

Rajons piesaka sevi ar ambicioziem projektiem

Šobrīd redzam līdzīgas attīstības scenāriju arī Rīgā. "Ikea" tuvumā ar ambicioziem mērķiem un 68 miljonu eiro lielām investīcijām jau sevi ir pieteicis cits Latvijas mērogiem vērienīgs nekustamo īpašumu projekts – dzīvesstila tirdzniecības centrs "Sāga", kurš šobrīd atrodas būvniecības stadijā. Jāmin, ka šo projektu, līdzīgi kā "Ikea", raksturos unikāls rokraksts – tas piedāvās pasaulē jau atzītu, bet Baltijas tirgum jaunu konceptu, vienkopus apvienojot iepirkšanos mājai un dārzam, atpūtu, sportu un biroju centru. Sekojot jaunajām ēdināšanas nozares tendencēm, tas būs pirmais tirdzniecības centrs Latvijā ar speciāli izveidotu "Food Hall" konceptu – apvienotu restorānu un kafejnīcu zonu, kā arī tas būs pirmais centrs, kurā atradīsies pirmsskolas iestāde, kas ir projekta pievienotā vērtība, zinot bērnudārzu noslogotību un pieejamību Rīgā un Pierīgā. Šo piemēru minu, jo šāda mēroga projektu attīstītāji rūpīgi izvēlas būvniecības vietu - kopā ar "Ikea" tie iezīmē Rīgas kartē jaunu pilsētvides attīstības fāzi un sekmē augstākas vērtības veidošanos tuvumā esošajiem vēl neuzbūvētajiem nekustamajiem īpašumiem.

Rīga un tās nekustamo īpašumu tirgus Mežciema – Stopiņu rajonā strauji attīstās, un var prognozēt, ka drīz vienmuļo guļamrajona teritoriju nomainīs attīstīta un dinamiska vide, kas šai Rīgas daļai nodrošinās jaunu potenciālu ar jauniem investīciju projektiem. Šīs apkaimes iedzīvotāju dzīve kļūs ērtāka un pavērs jaunas infrastruktūras, iepirkšanās un atpūtas iespējas. Nekustamo īpašumu tirgus attīstība parāda, ka Rīga seko pasaules mobilitātes tendencei ar "iziešanu" no lielpilsētas centra. Arvien vairāk biroju izvēlas jaunattīstītos Rīgas mikrorajonus pieejamo stāvvietu un ērtās sasniedzamības dēļ. Savukārt neapbūvētās teritorijas veicina jaunu komercobjektu būvniecību. Jauni investīciju projekti arī ir atslēga tālākai šī rajona potenciāla attīstībai.

Izaicinājums – sabiedriskā transporta attīstība

Nozīmīgu pienesumu apkārtnes attīstībā un infrastruktūras sakārtošanā varētu veicināt Rīgas domes, Stopiņu novada domes un Valsts autoceļi lēmums pagarināt Dzelzavas ielu un savienot to ar Juglas ielu. Tas ir labs sadarbības piemērs infrastruktūras uzlabošanā. Vienlaikus Rīgas pašvaldībai liels izaicinājums ir sabiedriskā transporta attīstība šajā rajonā, jo esoša infrastruktūra neatbilst prasībām un nākotnē situācija varētu pasliktināties, bet pieprasījums pēc mobilitātes šajā vietā tikai pieaug līdz ar tās dinamisko attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!