Foto: Shutterstock
Dzīvokļu pārdošanas/ rezervācijas "bums" ir kārtīgi sašķobījis arhitektu izpratni par to, kas ir loģisks, pārdomāts, ergonomisks un drošs dzīvokļu/ ēku plānojums. Šobrīd izskatās tā, ka galvenais ir fiksi uzmest plānojumu un tad tam pievienot pāris 3D vizualizācijas, lai dzīvokļus var sākt rezervēt. No sērijas – ne jau man tur dzīvot.

Šeit ir vairāku faktoru uzskaitījums, kuriem pievērst uzmanību, pirms iegādāties dzīvokli kādā no "daudzsološajiem" jaunajiem projektiem, jo dzīvokļa plānojuma risinājumam jābūt pārdomātam, ergonomiskam, loģiskam un drošam. Ja neesat pārliecināts par dzīvokļa plānojumā piedāvātajiem risinājumiem – konsultējieties ar neatkarīgu arhitektu.

Kam pievērst uzmanību:

1. Ēkas koplietošanas telpās katrā stāvā ir jābūt paredzētām atsevišķām telpām bērnu ratiņu novietošanai. Velosipēdu novietnes un apkopējas telpas ēkā var tikt izvietotas atbilstoši plānotajam stāvu skaitam. Bet jāpievērš uzmanību, vai šādas telpas vispār ir ieplānotas.

2. Visām jaunbūvēm Latvijā pēc Latvijas likumdošanas ir jāatbilst faktiski nulles energoefektivitātes prasībām, līdz ar to šis aspekts nevar tikt minēts kā bonuss vai dzīvokļa cenu ietekmējošs faktors.

3. Trepju telpā uzrādīto durvju vēršanās virzieni, izeja no dzīvokļiem nedrīkst pārklāties vai kādā veidā aizšķērsot/ bloķēt izeju no cita dzīvokļa.

4. Durvju vēršanās virzieni dzīvoklī nedrīkst bloķēt/ aizšķērsot pārvietošanos pa dzīvokli. Plānojumu risinājumiem jāatbilst visām ugunsdrošības prasībām. Pat ja projekts ir saskaņots un ēka nodota ekspluatācijā, pārliecinieties, ka plānojums ir drošs un pārvietošanās, piemēram, pa 3-5 istabu dzīvokli ir pārdomāta, ņemot vēra neparedzētu/ trauksmes situāciju.

5. Priekšnamā/ ieejas vestibilā jābūt vietai virsdrēbju novietošanai. Priekšnama minimālais platums 1,4 metri.

6. Ja mazam dzīvoklim ir balkons/ terase, kura ir ar tādu pašu kvadratūru kā kāda no telpām, tad jautājums, kas ir būtiskāks faktors – vairāk dzīvojamās platības jeb ideja par tēju uz lielas terases mazā dzīvoklī.

7. Telpas nemēdz pārdalīt ar caurstaigājamu tranzīta ceļu, ja plānojums ir pārdomāts un loģisks.

8. Vienistabas dzīvoklis ir tāda telpu grupa, kur papildu dzīvojamajai istabai ir viena guļamistaba, bet vienas telpas dzīvoklis, kurā ir apvienotas vairākas dzīvošanai paredzētas funkcijas, ir "studio" tipa dzīvoklis.

9. Normāla izmēra guļamistaba, kurā ir divguļamā gulta, sākās no 12m2 (pats minimums). Jebkurš cits piedāvājums zem 12m2 ir telpa vienguļamās gultas izvietošanai.

10. Papildu guļamistabai, istabām, virtuvei – virtuves zonai, sanmezglam ir svarīgi tas, vai dzīvokļa plānojumā ir paredzēta darba vieta/ vieta darba galdam.

11. Sienām viena dzīvokļa ietvaros ir jāatbilst skaņas izolācijas prasībām, kuras ir minimāli 46 decibeli starp telpām viena dzīvokļa ietvaros. Kāpēc? Tāpēc, lai justos komfortabli un nebūtu, sēžot dzīvojamajā istabā, jādzird, kas notiek sanmezglā.

12. Ja starpsienas viena dzīvokļa ietvaros ir no ģipškartona, tad vēlams, lai ģipškartons būtu divās kārtās, jo padomājiet paši – ko gan var piestiprināt pie ģipškartona vienā kārtā – 12,5mm.

13. Visi teksti par mierpilno apkārtni, saskanīgajām kaimiņu attiecībām, ģimenes vērtībām, tējas dzeršanu uz terases, kamēr saule riet, nevar būt svarīgāki par telpu plānojumu. Cept barbekjū nopirktā dzīvokļa piemājas teritorijā varēs vienmēr, bet izmaiņas neloģiska dzīvokļa plānojumā būs jāsaskaņo atsevišķā kārtā par atsevišķu samaksu.

14. Atbildes par ēkas/ telpu plānojumu risinājumiem ir jāsaņem no tieši no tā cilvēka, kurš piedāvā šo dzīvokli pārdošanai. Ja viņš nav spējīgs sniegt skaidrojumus un norāda, ka uzdos jautājumus arhitektam, tad šis cilvēks nav lietas kursā par produktu, kuru viņš piedāvā, un nevar tikt uzskatīts par kompetentu savā jomā un tālākā pārdošanas procesa virzībā.

15. Rezervējot dzīvokli, noskaidrojiet, kurš uzņemsies apmaksāt to laiku gadījumā, ja ēkas plānotais realizācijas termiņš tiks pārlikts un nevarēsiet realizēt ievākšanos savā dzīvoklī noteiktajā datumā.

16. Pārliecinieties, ka pie dzīvokļa rezervācijas ēkai ir izstrādāts un saskaņots pilns tehniskais būvprojekts un saņemta atzīme par projektēšanas nosacījumu izpildi, kā arī saņemta atzīme par būvniecības uzsākšanas nosacījumu izpildi. Apliecinājumiem par šo nosacījumu izpildi ir jābūt pieejamiem un uzrādāmiem elektroniski pdf failu formātos.

17. Ja ēkai ir saskaņots pilns tehniskais būvprojekts, tad tā ģenerālplānam, teritorijas risinājumiem, arhitektūras daļai, būvkonstrukciju daļai ir jābūt pieejamām pilnā apjomā pdf formātā.

18. Nekautrējieties un nebaidieties pieprasīt pilnīgi visu informāciju par ēku, kurā plānojat iegādāties dzīvokli, jo, ja viss ir atbilstoši Latvijas likumdošanai un veikts pārdomāti, tad pārdevējam nevajadzētu būt nekādām problēmām nodrošināt visu informāciju līdz pat būvkonstrukciju risinājumiem.

19. Ja kaut kas no saņemtās informācijas pār ēku/ telpu grupu/ plānojumu/ arhitektūras un būvkonstrukciju risinājumiem nav skaidrs un pārdevējs nevar sniegt saprotamu skaidrojumu, nebaidieties konsultēties pie neatkarīga būvspeciālista/ arhitekta.

20. Nepieņemiet par pašsaprotamu, ja dzīvokļa pārdevējs saka, ka visu jau var izmainīt un nokoriģēt pēc tam. Visam ir jābūt tā, kā nepieciešams/ nokoriģētam un atbilstoši Latvijas likumdošanai pirms pērkat/ iegādājaties dzīvokli un maksājat par to 1500–2000 eiro/m2.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!