Koalīcijā nav izskanējuši iebildumi pret Satiksmes ministrijas (SM) priekšlikumu Kohēzijas fonda finansējumu pēc neveiksmīgā vilcienu iepirkuma konkursa pārdalīt citiem mērķiem, pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

"Bet jebkurā gadījumā rīt valdībā par šo jautājumu būs diskusijas," norādīja premjers.

SM otrdien valdībai ieteiks Kohēzijas fonda finansējumu pārdalīt citiem mērķiem - Austrumu-Rietumu dzelzceļa koridora infrastruktūras attīstībai un "Rail Baltica", kā arī lidostu infrastruktūras attīstībai un autoceļu tīkla uzlabojumiem. Par to liecina rītdienas valdības sēdei līdz ar informatīvo ziņojumu sagatavotais SM rīkojuma projekts.

"Tāds ir SM piedāvājums, ņemot vērā, ka šis konkurss ir beidzies nesekmīgi. Lai Kohēzijas fonda līdzekļus varētu vēl šajā plānošanas periodā sekmīgi apgūt, ir jālemj par līdzekļu pārdali citām prioritātēm," skaidroja Dombrovskis.

Kā teikts SM sagatavotajā pavadvēstulē, saistībā ar projektu noslēgtais jauno vilcienu iepirkuma līgums nav stājies spēkā un, ņemot vērā to, ka Eiropas Savienības 2007.-2013.gada plānošanas periodā projektu aktivitātes jāpabeidz ne vēlāk kā 2015.gada 31.augustā, nekavējoties jāpieņem lēmums par turpmāku rīcību ar projektam atvēlēto Kohēzijas fonda finansējumu, lai nodrošinātu tā apguvi pilnā apmērā.

Vērienīgāko iepirkuma konkursu Latvijā AS "Pasažieru vilciens" (PV) izsludināja 2009.gada decembra sākumā. Jauno 34 elektrovilcienu un septiņu dīzeļvilcienu iepirkuma iegādes kopējās izmaksas tika plānotas 144 miljonu latu apmērā, no kuriem ES fondu finansējums būtu 100 miljoni latu, bet PV līdzfinansējums šī projekta īstenošanai būs 44 miljoni latu. Savukārt otra līguma daļa paredzēja šo vilcienu uzturēšanu 30 gadu periodā. Kopumā līguma vērtība bija 610,76 miljoni eiro (429,24 miljoni latu). Jaunajiem vilcieniem bija jābūt saražotiem līdz 2015.gada augustam.

Šā gada 3.oktobra naktī tika paziņots, ka vienošanās starp PV un spāņu uzņēmumu "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A" (CAF) par jauno vilcienu iegādi nav panākta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!