Foto: LETA

Par spīti bažām par iespējamo dominējošo stāvokli, nevienā no tirgiem pēc TV3 un Latvijas Neatkarīgās televīzijas (LNT) apvienošanās tādam nevajadzētu veidoties, uzskata TV3 īpašnieki kompānija "Modern Times Group" (MTG).

Konkurences padome pašlaik vērtē MTG vēlmi nopirkt 100% LNT akciju no uzņēmuma "Neatkarīgie nacionālie mediji". Atļauja darījumam vēl nav dota.
Iepriekšējā Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pieļāva, ka pirmo reizi varētu tikt lietots likuma pants par dominējošo stāvokli, kad viena medija daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 35 procentus. Likums dominējošo stāvokli neaizliedz, bet to nedrīkst izmantot ļaunprātīgi.

Kompānija MTG uzskata, ka, telekanāliem apvienojoties, 35% tirgus daļai nevajadzētu veidoties.

"Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma kontekstā tirgus daļa ir jānosaka konkrētā tirgus ietvaros. Pašlaik pastāv dalījums atkarībā no tā, vai konkrētā televīzijas programma ir maksas vai bezmaksas un vai programmai ir tā saucamā specializētu vai nespecializētu tēmu programma. Ja tirgus daļu aprēķina vienādi ar skatīšanās laika daļu, nevienā no šiem tirgiem pēc apvienošanās nevajadzētu veidoties dominējošam stāvoklim, bet minēto precīzi var noteikt un izvērtēt tikai Konkurences padome," sacīja MTG pārstāvošā advokātu biroja "Borenius" advokāte Ieva Azanda.

Arī televīzijas reklāmas tirgus esot jāvērtē plašāk nekā tradicionālajā izpratnē un jāskata elektronisko mediju kontekstā, ņemot vērā arī internetu.

Konkrētajā gadījumā dominējošo stāvokli regulē Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums un Konkurences likums. Pašlaik KP ir lūgusi viedokļus visām ieinteresētajām pusēm. Termiņš, kad jādod atbilde MTG, vai darījums ir pieļaujams un ar kādiem nosacījumiem, ir maija sākums.

Par elektronisko mediju politiku atbildīgā NEPLP uzskata, ka šis darījums var būtiski ietekmēt mediju telpu. Darījums varētu ietekmēt informācijas daudzveidību, televīzijas programmu daudzveidību, savstarpējo konkurenci, teikts vēstulē, par kuru informēja NEPLP sekretariāta vadītājs Andris Ķēniņš.

Padome ir lūgusi papildinformāciju KP, pēc kādiem kritērijiem saistībā ar šo darījumu KP noteiks, vai televīzija būs dominējošā stāvoklī attiecībā pret citiem.

"Padome tuvākajā laikā plāno identificēt un informēt jūs par tiem konkrētajiem tirgiem, kas varētu būt ietekmēti vai ir jāanalizē apvienošanās darījuma ietvaros, raugoties tieši no NEPLP kompetences un pienākumiem, bet, lai sniegtu maksimāli pilnvērtīgākas atbildes uz jūsu uzdotajiem jautājumiem, padome lūdz identificēt, kas ir tie konkrētie tirgi, kuru ietvaros jūs pašlaik vērtējat šo apvienošanās darījumu," norādīts vēstulē.

NEPLP arī vēlas noskaidrot, vai izvērtēšanas procesā KP ņem vērā elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem izsniegtās vispārējās programmas koncepcijas, kā arī vai Konkurences padome pieļauj iespēju, ka saistošo noteikumu ietvaros varētu tikt noteikts pienākums veikt izmaiņas vispārējās programmas koncepcijās, tādējādi samazinot dominējošā stāvokļa radītos riskus.

Jau vēstīts, ka KP 12.janvārī saņēma MTG ziņojumu par apvienošanos, MTG iegūstot 100% LNT akciju no uzņēmuma "Neatkarīgie nacionālie mediji". Atļauja darījumam vēl nav dota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!