Foto: Pa kreisi dimanta kāzās, pa labi - kāzu dienā. Privātais arhīvs
Veronika un Dzintars Bergi šogad svinēja dimanta kāzas. Tikāmies viņu mājās Dārziņos (kad vēl nebija Covid-19 ierobežojumu klātienes sarunām). Mani sagaida ļoti elegantā Veronika zīdainā melnā kleitā un Dzintars svinīgi baltā džemperī. Sasēžamies ap apaļo galdu, piedaloties arī abu meitai Ingai un Dzintara māsai Brigitai. Mūsu saruna ir par ilgo kopā būšanu – godīgi, neizskaistinot faktus, atklājot gan skaistos un jestros brīžus, gan tos, kad viens otru nokaitināja vai pat bija doma iet katram uz citu pusi. Un vēl ne tik nesenu reizi, kad vīrs devies 300 kilometrus pakaļ sievai uz Latgali, lai... lūgtu piedošanu.

Tāds pensionāru brauciens pār visu Latviju ar divām mašīnām, vēlāk mīļi pasmiesies meita. Veronika un Dzintars brīžiem pavelk viens otru uz zoba, pasmejas. Bet daudz ko pasaka arī tas, kā Veronika mīļi noglāsta vīru, un abu skatieni.

Veronika piedāvā kafiju un tēju un cienā ar maziem eklēriem no Ikšķiles. Un tas atsauc atmiņā spilgtu ģimenes stāstu, kā dēļ Veronikas radi ne reizi vien uzsaukuši par viņu tostu un teju vai uzskatījuši par svēto. "Savu bērnību es pavadīju Ikšķilē, vācieši izglāba manu ģimeni, visus manus radus nenošāva, kā bija likts. Mēs tolaik slēpāmies no vāciešiem, sēdējām bunkurā Ikšķilē pāri dzelzceļam. Atnāca trīs vācieši, un viņiem bija pateikts mūs visus nošaut. Man bija trīs gadi, es izskrēju ārā pretī tiem onkuļiem. Man bija frizūra kā vācu bērniem – tāds rullītis. Es esot bijusi smukiņa, zilām acīm. Un viens vācietis paķēra mani un sāka raudāt. Pienāca mans paps, un vācietis izvilka foto, rādot, ka viņam arī ir bērniņš, un atklāja – es nevaru jūs nošaut, kā likts. Teica, lai dodamies kaut kur prom, viņi pateikšot, ka "savu nodarījuši". Tā nu radi uzskatīja, ka esmu izglābusi ģimeni," atceras Veronika.

Savukārt Dzintara māsa Brigita atsauc atmiņā: "Brālis dzima 1942. gadā, vācu laikā, un mēs bēgām no Rīgas uz Tūju: viņš bija tēvam uz velosipēda ratiņos, es sēdēju mammai priekšā sēdeklītī. Tā viņi ar riteni nobrauca 80 kilometrus līdz Tūjai."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!