Foto: LETA

Ik gadu ap 10 procentiem no reģistrētajām laulībām ir ar citu valstu pilsoņiem. Šīs savienības pārbauda Valsts robežsardze, turklāt par fiktīvu laulību var saņemt bargu sodu – līdz pat pieciem gadiem cietumā. "Delfi" aprunājās ar robežsargiem par to, kā notiek šis process, savukārt Olga un Alise stāsta, kā viņas tika pārbaudītas.

Cik pogu bija līgavaiņa žaketei?

Olga (vārds mainīts) ir Ukrainas pilsone. 2015. gadā viņa salaulājās ar Latvijas pilsoni, bet 2018. gadā pāris pa pastu saņēma uzaicinājumu norādītajā laikā ierasties uz pārbaudi Robežsardzes dienestā.

"Biju pēdējā grūtniecības mēnesī, bet nācās braukt uz Bolderāju," atceras Olga. "Ieradāmies, mums katram piešķīra savu inspektoru un ieveda atsevišķās telpās. Sāka uzdot negaidītus jautājumus. Kāds uzvalks bija kāzās? Cik pogu līgavaiņa žaketei? Kurā veikalā pirkāt uzvalku? Atbildēju, ka veikalā "Pierre Cardin" tirdzniecības centrā "Spice", bet vīrs – ka tirdzniecības centrā "Alfa". Baidījāmies, ka tādēļ nebūsim izturējuši pārbaudi. Vēl viņš neatcerējās manu kājas izmēru, domāja, ka man ir mazāka pēda. Izskanēja arī parastāki jautājumi – ko vīrs valkā mājās, ko parasti ēd, mīļākā krāsa."

Olga Latvijā pazīst daudzas ukraiņu sievietes, kas apprecējušās ar vietējiem. Viņas neviens nav pārbaudījis. "Varbūt mani nolēma pārbaudīt, jo esmu valdes locekle vairākās firmās," pieļauj sieviete. "Jo arī par tām man vaicāja, kā arī uz nodokļu inspekciju pēc tam izsauca. Es vēl nepareizi nosaucu vīra amatu latviešu valodā, ne tā, kā tas ierakstīts dokumentos. Arī par to pārdzīvojām. Mums teica, ka nāks pārbaudīt arī mājās, tomēr neieradās. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!