Foto: Shutterstock
Katra trešā sieviete Latvijā, esot attiecībās, ir bijusi pakļauta psiholoģiskai, fiziskai vai seksuālai vardarbībai vai vairākiem vardarbības veidiem vienlaikus, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) pētījums. Koronavīrusa pandēmija un tās izraisītie "lokdauni" palielinājuši vardarbības līmeni ģimenē visā pasaulē, tostarp arī Latvijā. Tomēr Latvijas sabiedrībā joprojām valda spēcīgi stereotipi par vardarbību ģimenē. Portāls "Delfi" nolēma apskatīt izplatītākos no tiem.

Portāls "Delfi" ir sagatavojis rakstu sēriju par vardarbību ģimenē. Mēs rakstām par to, kāpēc Latvijā tik bieži ir sievas vai draudzenes slepkavības gadījumi, stāstām par mītiem, kas apvij vardarbību mājās, un par to, kā Ukrainas sievietes slēpjas no bombardēšanas un raķetēm, bet nokļūst seksa verdzībā. Par to, kā apturēt dzimumu vardarbību, stāsta Eiropas Parlamenta deputāte Elisa Kunke. Un: vai pilsēta, šajā gadījumā Rīga, var sieviešu dzīvi padarīt drošāku?

Pirmais mīts. Ja vīrietis nesit, tas nozīmē, ka vardarbības nav

FAKTS. Patiesībā vardarbība var izpausties dažādos veidos: piespiedu kontrole (iebiedēšanas, izolācijas un kontroles modelis ar fiziskas vai seksuālas vardarbības izmantošanu vai draudiem); psiholoģiska un/vai emocionāla vardarbība; fiziska vai seksuāla vardarbība; finansiāla šantāža; uzmākšanās (tiešsaistē un reālajā dzīvē). Vardarbība var negatīvi ietekmēt sieviešu fizisko, garīgo, seksuālo un reproduktīvo veselību un dažos gadījumos palielināt HIV infekcijas risku.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!