Foto: Shutterstock
Pēc darba tu vakariņo, pēc tam skaties seriālus, guļot dīvānā, vai līdz vēlai naktij esi pielipis pie tālruņa ekrāna. Bet no rīta pamosties neatpūties un jūti izdegšanas pazīmes jau nedēļas vidū. Ar to visu ir iespējams tikt galā, ja vien esi gatavs izmēģināt vienkāršus vakara rituālus. Tie tev var palīdzēt ietaupīt laiku un spēku, kā arī labi sākt nākamo dienu.

Sagatavojies nākamajai dienai

Izvēlies apģērbu, ko vilksi uz darbu, noliec redzamā vietā sporta tērpu, ja plāno doties uz treniņu, saliec somā nepieciešamos dokumentus. Pēc tam pieraksti, kā tu vēlētos pavadīt nākamo rītu. Tas būs produktīvāks, jo viss vajadzīgais tev jau būs pa rokai.

Iedomājies apgrieztu situāciju, kad neesi gatavs nākamajai dienai. Tu pamosties, nevari izvēlēties, ko vilksi, aizmirsi, kur noliki svarīgus dokumentus. Ja visu sagatavosi jau vakarā, nekā tamlīdzīga nenotiks, bet rīts sāksies mierīgi, iesaka eksperti vietnē "Thrive global".

Atslēdzies no darba

Epasti darba lietās bieži neliek mieru, pat esot jau mājās, traucējot atslābināties. Lai tas vairs neatkārtotos, vienmēr darbu noslēdz vienā un tajā pašā veidā: sakārto darba galdu, saglabā svarīgus dokumentus datorā un izveido darāmo darbu sarakstu nākamai dienai.

Bet tiklīdz esi pārkāpis pār mājas slieksni, sāc īstenot rituālus, kas paredzēti laikam pēc darba. Tās ir iecienītās darbības, kas tev var palīdzēt atslābināties, un tās var atkārtot katru dienu: aprunāties ar ģimeni, nodarboties ar sportu, hobijiem, lasīšanu. Tādā veidā, pēc būtības, tu katrai dienai pievienosi laimīgu tās noslēgumu.

Foto: Ted Estos

Izvēlies vietu, kur relaksēties

Ja tu visu dienu skaties ekrānā, vakarā ir nepieciešams atslābināties fan fiziski, gan psiholoģiski. Tādā gadījumā seriālu skatīšanās ir vismazāk efektīva metode.

Atrodi vietu, kur jūties ērti un pavadi tajā 20 minūtes, lai vienkārši nomierinātos. Piemēram, var pasēdēt klusumā virtuvē vai paskatīties pa logu.

Cits variants – ieiet dušā, tiklīdz esi atnācis mājās. Tas smadzenēm dos signālu, ka darba diena ir garām. Vai nodarboties ar vieglākiem saimniecības darbiņiem, kas tevi atslābina.

Pārdomā aizgājušo dienu

Būs pietiekami, ja tam veltīsi piecas desmit minūtes. Atceries dienas laikā piedzīvotos patīkamos mirklis, papriecājies par mazajām uzvarām, padomā, ko varētu uzlabot.

Lūk, daži jautājumi, kurus sev vari uzdod tādos pārdomu brīžos:

  • Ko es izdarīju, bet ko nepaguvu?
  • Kā es tagad tā dēļ jūtos?
  • Vai to varēja izdarīt, patērējot mazāk laika? Ja jā, tad kā?
  • Ko es varētu mainīt, lai kļūtu produktīvāks?
  • Kādas detaļas bija mazsvarīgas vai pat nevajadzīgas, bet man šķita steidzamas?


Noderīgas viltības, ko aizņemti cilvēki izmanto produktivitātes rosināšanai

Nodarbojies ar iecienīto hobiju

Darbadienās parasti neatliek laika hobijiem. Mēs pastāvīgi atliekam vēlēšanos uzrakstīt grāmatu, ieviest savu blogu, iemācīties svešvalodu, atvērt savu biznesu, nodarboties ar zīmēšanu vai programmēšanu. Bet vakars – ir pats laiks, lai to darītu!

Tādā veidā tu ne tikai varētu atslēgties no darba un psiholoģiski relaksēties, bet kļūsi arī produktīvāks pamatdarbā. Atrodi kaut vai tikai pusstundu laika, lai pievērstos sev svarīgam hobijam. Tas uzlabos garastāvokli un pašvērtību.

Foto: Shutterstock

Palasi kaut ko savam priekam

Tas lieliski noņems stresu. Izvēlies jebkuru grāmatu pēc savas gaumes – romānu, memuārus, kaut ko iedvesmojošu – un atvēli nedaudz laika lasīšanai. Miega laikā smadzenes konsolidē iegūto informāciju, un tu labāk to atcerēsies.

Ja tev patīk lasīt, guļot gultā, izvēlies papīra izdevumus. Tie netraucēs iemigt, atšķirībā no elektroniskajām grāmatām dažādās ierīcēs, kas izdala specifisko zilo gaismu.

Nelieto ekrānus vismaz stundu pirms nakts miega

Zilā gaisma no planšetdatora vai viedtālruņa nomāc melatonīna hormona veidošanos, un tieši tas ir atbildīgs par miegu. Turklāt video vai bilžu skatīšanās stimulē smadzenes, un arī tas traucē iemigt.

"Desmit minūšu koncentrēšanās tālrunī rada aptuveni tādu pašu efektu, kā stundu gara pastaiga saules gaismā. Iedomājies, ka tu veselu stundu atrastos spilgtā saulē, bet pēc tam nolemtu iemigt. Visticamāk, tev nekas neizdotos," aizdomāties mudina psihologs Ričards Vaizmens.

Tāpēc ekrānos vēlams nelūkoties vismaz stundu pirms došanās pirms nakts miera. Ja tomēr steidzami tev vajag kaut ko izdarīt datorā, noņem ekrāna spilgtumu vai iestati programmu, kas nakts stundās ieslēdz siltu fona apgaismojumu datora ekrānā.

Foto: Shutterstock

Miegam jābūt pirmajā vietā

Mēs bieži atstājam novārtā miegu, priekšroku dodot citām lietām. Bet izgulēties ir ļoti svarīgi un veselīgi, un arī produktivitātei visas dienas garumā. Regulārs, labs miegs uztur normā gan psiholoģisko, gan emocionālo un fizisko stāvokli.

Lai izgulētos, dodies gulēt un arī celies augšā vienā un tajā pašā laikā. Sakārto guļamistabu, lai tajā nakts laikā neatrastos nekas, kas tev varētu atgādināt darbu.

Izvēloties darbavietu, ar vienkāršu sludinājumu vairs nepietiek – arvien lielāku uzmanību pievēršam kopīgām vērtībām, modernai darba videi, personīgajai izaugsmei un citiem faktoriem. Lai ļautu darba devējiem un darba ņēmējiem satikties, "Delfi" piedāvā platformu #darbavietas – ērtu, pārskatāmu un uzticamu vietni, kur iepazīt uzņēmumus un aktuālās vakances tajos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!