Foto: Shutterstock
Piekritīsi, ka mājai jābūt tai mierīgajai un harmoniskajai vietai, kur stress izgaist? Pēc garas un aizņemtas darba dienas pēdējais, ko vēlies, ir atgriezties haotiskā mājā. Un, bez šaubām, tas var vēl vairāk saasināt spriedzi, kas var kaitēt veselībai un emocionālajai labklājībai. Lūk, tiem, kuri ir apņēmušies panākt lielāku mieru un klusumu savā dzīves telpā, eksperti iesaka, ka ir laiks izveidot telpu, kas veltīta meditācijai vai relaksācijai. Šī telpa darot brīnumlietas!

Nav noslēpums, ka aizvien biežāk, pat ne tikai māju, bet arī biroju plānojumos, parādās jauna telpa ar nosaukumu "Istaba relaksācijai/meditācijai".

Neatkarīgi no tā, vai tā ir īpaši izraudzīta nojume pagalmā vai guļamistabas stūrītis, relaksācijas telpa var būt pat ļoti noderīga, jo īpaši tāpēc, ka robeža starp darbu un mājas dzīvi ir kļuvusi arvien neskaidrāka.

Lūk, ieteikumi, kā izveidot miera oāzi savās mājās.

Izvēlies izolētu vietu

Kā šī vieta man palīdzēs? Īpaša atpūtas telpa nodrošina zonu, kur varēsi atpūsties. Tieši tik vienkārši! Tā var ievērojami atvieglot relaksācijas procesu un ir labvēlīga tādām praksēm kā meditācija. Pat, ja tu katru dienu pavadi pavisam īsu laiku, apkopojot savas domas un meditējot, tas var palīdzēt samazināt stresa psiholoģiskos un fizioloģiskos simptomus. Pirmais solis ir radīt telpu, kur tu vari nodoties šai nodarbei.

Lai radītu miera oāzi, nav nepieciešama milzīga māja, taču ideālā gadījumā vietai, kuru izvēlēsies, ir jābūt ar zināmu privātumu. Ko tas nozīmē? Meditācijai piemērotākā būs telpa, kas atrodas prom no visvairāk izmantotajām vietām. Proti, tai ir jābūt tādai vietai, kurā ieejot, enerģijas maiņa notiek uzreiz.

Jā, piekritīsim, ka tas var būt sarežģīti, ja dzīvo kopā ar vairākiem citiem cilvēkiem, taču tas nav neiespējami! Tas nozīmē to, ka, piemēram, augšstāva vannasistaba var kļūt par šādu vietu. Tātad – uz kādu laiku tā būs aizliegta bērniem vai citiem ģimenes locekļiem, pievienojot uzrakstu "Netraucēt". Iespējams, nepieciešams izmantot arī funkciju – aizslēgt durvis.

Saglabā minimālismu

Jebkurai relaksācijas telpai ir nepieciešama vieta, kur ērti var sēdēt vai pat apgulties. Profesionāļi gan iesaka, ka ir svarīgi telpu nepārblīvēt ar daudzām citām mantām. "Pārblīvēta telpa pārblīvē prātu," sacījusi kāda interjera dizainere.

Vienkāršs un ērts krēsls, grīdas spilvens vai spilvenu kolekcija var ļoti labi iederēties relaksācijas telpā. Pieredzējuši eksperti meditācijas telpā iesaka vairīties no spoguļiem, intensīviem treniņu aprīkojumiem, spilgta apgaismojuma vai krāsām, elektroniku un pat ģimenes fotogrāfijām, jo tās var "nozagt" koncentrēšanos uz miera iemiesojumu.

Bez šaubām, ir svarīgi uzturēt telpu arī zināmā kārtībā. Mēs taču katrs zinām, ka, ieejot kārtīgā un tīrā viesnīcas numuriņā, mēs šķietami kļūstam relaksētāki un mierīgāki. Svaiga veļa un dvieļi, kā arī pilnīga tīrība.

Detaļām svarīga loma

Profesionāļi ir vienisprātis, ka detaļas ir svarīgas. Nomierinošs skats, piemēram, silti baltas, maigi zaļas vai zilas sienas un dabisks vai blāvs apgaismojums... Arīdzan skaņa var sniegt vēlamo efektu, piemēram, vēja zvani, lietus vai tekoša ūdens dabiskā skaņa. Tāpat sveces un difuzori, piešķirot telpai patīkamas smaržas nianses, sniedz lielāku harmoniju un mieru

Runājot par pieskārieniem, speciālisti iesaka izvēlēties mīkstus un dabīgus materiālus, kā arī faktūras. Tāpat lieti noder šūpoles vai šūpuļkrēsls.

Izveido savienojumu ar dabu

Atkal un atkal ideja par saiknes veidošanu ar dabu izceļas kā svarīgs meditācijas telpas balsts. Piemēram, mieru var sniegt vienkārša lūkošanās uz ūdeni, apstādījumiem vai citiem dabas elementiem.

Ja ārā nav iespējams ierīkot meditācijas stūrīti, tad pat skats uz dabu palīdz atslogot prātu. Savukārt, ja gleznains skats pa logu nepaveras, tad noskaņas radīšanai talkā var ņemt mākslīgos augus vai dabas un dzīvnieku attēlus.

Pats galvenais jautājums

Galu galā meditācijas vai relaksācijas telpai vajadzētu iemiesot skatus, skaņas, smaržas un atmosfēru, kas tev pašam šķiet visvairāk relaksējoša. Piemēram, ja aiz loga paveras skats uz suņu parku un tev ļoti patīk suņi, tad speciālisti iesaka, ka pie loga vajadzētu arī izveidot meditācijas stūrīti.

Lūk, esam noskaidrojuši, ka pats galvenais jautājums, kas sev jāuzdod, ir: "Kas mani atslābina?"

Informācija no portāla "Houzz.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!