Foto: Shutterstock
Cilvēka dabā ir uzskatīt, ka otrpus žogam zāle vienmēr ir zaļāka. Reizēm tā izrādās taisnība, bet citreiz sagaida vēl dziļāks purvs. Šī iemesla dēļ daudzi, kas nomainījuši darbavietu pret citu, drīz vien labprāt pako mantiņas un novērtē, cik patiesībā vecajā krēslā bija labi. Vai "lūgšanās", lai pieņem atpakaļ, ir prāta darbs un kādos gadījumos šis solis var nospēlēt tavā labā, skaidrojis portāls "Huffington Post".

Neapmierinātība ar jauno darbu ir pilnībā reāla un iespējama – ja esi nonācis šādā dzīves situācijā, zini – tu tāds neesi vienīgais, un to pierāda arī aptaujas. Šo notikumu virkni bieži vien pielīdzina bumeranga efektam – gluži tāpat kā izliektais metamais, arī cilvēks vēlas atgriezties tajā pašā vietā, no kurienes iepriekš nācis. Tam ir gan savi plusi, gan mīnusi, kas iztirzāti turpmākajās rindās.

"Bumeranga" princips – iespēja karjeras izaugsmei


Atlūguma uzrakstīšana, kurai pēc laika seko atgriešanās vecajā darbavietā, var palīdzēt tikt pie amata, kas karjeras virzībā klasiskajā izpratnē prasītu daudz ilgāku laiku. Margo Kānroze, mārketinga platformas "Skai" vadošā eksperte, norāda – atgriešanās uzņēmumā, no kura aizgāja 2016. gadā, deva laiku kārtīgāk izsvērt savas vēlmes un tikt pie kārotā amata.

"Kad atgriezos, šis bija tas pats uzdevums, bet darbs – cits," viņa sacījusi, piebilstot, ka prombūtnes laiks ļāva saprast, cik daudz viņa uzņēmumam tiešām var dot. "Es to nevarētu sasniegt lineārā veidā, jo toreiz pat nezināju, ka tiešām vēlos šo amatu. Vajadzēja vairākus gadus, lai saprastu, kādas attiecības vēlos ar uzņēmumu, kuru līdz šim esmu cienījusi, un arī ietu uz to."

Kānroze uzskata, ka iegūt kāroto amatu viņai palīdzēja fakts, ka, noslēdzot darba attiecības, starp abām pusēm netika nodedzināti visi tilti. Viņasprāt, darbinieki, kas aiziet un atgriežas, uzņēmumiem ir liela vērtība. "Šie cilvēki, vismaz līdz kādam līmenim, jau zina sistēmas un rīkus, kurus uzņēmums izmanto, ieinteresētās puses un galvenās vērtības."

Citos gadījumos pēc aiziešanas arī darba devēji apzinās, ko pazaudējuši, un tas palīdzējis atgriešanās sarunu laikā. Nadja Deala, "Real You Leadership" koučinga programmas vadītāja, stāsta, ka daudzi klienti izvēlējušies pamest savu pilna laika darbavietu, jo vienkārši vēlējušies nedaudz atkāpties no ikdienas darbiem. "Viņi vēlējās "sadziedēt" izdegšanas sindroma brūces un dot sev laiku apsvērt nākamo soli. Pēcāk viņi atgriezās ar lielāku atalgojumu, mazākām darba stundām un daudz elastīgāku grafiku, lai varētu īstenot arī citas aizraušanās. Tas ir lielisks solis, un realitātē notiek daudz biežāk nekā varētu šķist."

Nožēla vēl neliecina par nepieciešamību atgriezties

Nepārvaramas vēlmes atgriezties vecajā darbavietā viens no galvenajiem iemesliem ir vienkāršs – vēlme augt un attīstīties, taču nereti šis domugrauds galvu nepameta vēl acīmredzamāka iemesla dēļ – jaunajā darbavietā viss nav tik skaisti un rožaini, kā sākumā šķita. "Cilvēki, ar kuriem esmu strādājusi, bieži sev pārmeta darbavietas maiņu, vainojot sevi pie tā, ka vajadzēja taču jau sākumā saprast, ka šis darbs nav domāts viņiem," teic psihoterapeite Šenona Garsija. Viņi savu vēlmi atgriezties vecajā darbavietā raksturo ar vārdiem "jūtos muļķīgi" un "man ir kauns".

Taču atgriešanās var būt saistīta arī ar primitīvu nepieciešamību atrast darbu un pelnīt. Deala stāsta, ka viņas praksē bijis klients, kurš nemaz nevēlējies atgriezties, taču šo lēmumu nācās pieņemt pēc tam, kad jaunajā uzņēmumā sākās masveida algoto darbinieku atlaišana. "Vecajā vietā darba devējs vēl nebija atradis aizstājēju, un tā vietā, lai meklētu jaunu darbu, aizgāja atpakaļ – tikai tāpēc, ka vajadzēja pelnīt. Taču bija arī ieguvums – pēc atgriešanās abas puses vienojās par lielāku atalgojumu un pārrunāja robežas."

Visa šī stāsta esence slēpjas tajā, ka sajūta – vēlos atgriezties sev labi zināmajā un siltajā vietiņā – ir pilnībā normāla. Arī gadījumos, kad šķiet, ka atlūgums iesniegšana bijusi vislielākā kļūda dzīvē, to vajadzētu pieņemt kā mācībstundu. Deala stāsta, ka saviem klientiem, kuri izjūt nožēlu pēc šī soļa speršanas, iesaka praktizēt līdzjūtības izjušanu pret sevi.

"Es vienmēr atgādinu, ka neviens nevar paredzēt nākotni," tā eksperte. "Atgādinu visus iemeslus, kāpēc viņi bija priecīgi pieņemt jauno piedāvājumu un pievienoties citam uzņēmumam, tā komandai. Var šķist, ka tā bija milzu kļūda un zemē izmests laiks, taču situācija ir atrisināma. Tev ir iespēja saprast, vai pastāv varbūtība atgriezties, vai arī laiks meklēt citu – cerams, sev atbilstošāku opciju."

Pieņemot jaunu darba piedāvājumu, vienlaicīgi apzināmies, ka sekos intensīvs mācīšanās process, un tieši tas var likt justies, ka neesi savā vietā. Šis stāvoklis izstumj ārpus komforta zonas. Garsija uzsver, ka sajūta ir pilnībā normāla un saprotama, taču to noteikti nevajadzētu uztvert kā zīmi – ar izvēli esi nošāvis greizi. "Trauksmes dēļ var būt nepārvarama vēlme atgriezties komforta zonā tikai tāpēc, lai to pēc iespējas ātrāk pārtrauktu. Pretojies vēlmei atgriezties! Ja šis stāsts ir par tevi, dod sev laiku iejusties un izvērst savu komforta zonu. Jo komforta zonā nav vietas izaugsmei."

Rūpīgi pārdomā lēmumu vēlreiz pieteikties darbā vecajā vietā. Ja tevi kaut kas fundamentāls neapmierināja iepriekš, maz ticams, ka tas pēkšņi mainīsies. "Ja aizgāji tāpēc, ka nespēji sadarboties ar kolēģiem vai tavas vērtības nesakrita ar uzņēmuma, lūkojies citā virzienā," teic Kānroze. "Ja tevi viss apmierināja, bet šķiet – darbs citā vietā dos papildu vērtību un jaunas vēsmas vecajam uzņēmumam, atkārtotam pieteikumam ir loģika."

Rakstā zemāk atradīsi vēl virkni padomrakstu gadījumiem, nevari saprast, laiks krāmēt mantiņas vai nē, kā arī situācijām, kad jaunais darbs riebjas jau pašā startā.

Darbavietas maiņa: pazīmes, kas liecina – laiks domāt par atlūgumu

Foto: Shutterstock


Ikvienam no mums ir bijusi kāda ne sevišķi izdevusies diena, iespējams, pat kāda nedēļa darbā. Ja nevari atcerēties pēdējo lielisko dienu savā darbavietā, iespējams, ir vērts domāt par darba maiņu.

Lasīt vairāk

Visu labu, kolēģi! Biežākās kļūdas, mainot darbavietas

Foto: Shutterstock


Aiziešana no darba ir liels solis, taču sagatavošanās iesildītās vietiņas pamešanai ir vēl viens darbs, kas nebeidzas ar atlūguma iesniegšanu. Ja vēlies aiziet ar labām attiecībām un neiedragātu veselo saprātu, būs jāņem talkā pareizā taktika un smalkjūtīgums.

Lasīt vairāk

Ja kaut ko nezini – pavaicā. Kā gūt panākumus jaunā darbavietā


Uzsākot jaunu darbu, parasti klātesošs ir arī satraukums. Kā pareizāk izturēties? Ko nedarīt? Kā komunicēt ar kolēģiem? Lai izprastu noteiktas darbavietas kārtību, ir jāpaiet laikam. Un tomēr – ir universāli ieteikumi, kurus būtu vērts ņemt vērā ikvienam jaunam darbiniekam. Iedvesmojoties no "Top Resume", esam tos apkopojuši raksta turpinājumā.

Lasīt vairāk

Jaunas darbavietas meklējumos: kas jāapsver pirms atlūguma rakstīšanas

Foto: Shutterstock


Lai arī ir jāatrod darbs, uz kuru doties ar prieku, atlūguma rakstīšana pie katrām sīkākajām grūtībām nenovedīs ne pie kā laba. Turklāt, lai spertu šo zīmīgo soli, jābūt patiešām uz to gatavai. Kas jāapdomā, pirms aiziešanas no līdzšinējā darba? Iedvesmojoties no "Forbes" un "Oprah", izcēlām galvenos jautājumus, uz kuriem vērts rast atbildes!

Lasīt vairāk

Riebums jau startā: ko darīt, ja ienīsti savu jauno darbu

Foto: Shutterstock


Lai arī cik cītīgi tu būtu gatavojusies un nobriedusi jaunajam darbam, nekad nav iespējams simtprocentīgi būt pārliecinātai, ko nesīs jaunās pārmaiņas. Diemžēl, ir gadījumi, kad vīzija stipri atšķiras no realitātes. Un šķiet, ka ir jau par vēlu. Bet vai ir? Ko darīt? Padomos dalās "The Balance" karjeras eksperti.

Lasīt vairāk

Pazīmes, kas liecina – darbā neesi īstajā vietā

Foto: Shutterstock


Katram no mums nākas piedzīvot dienas, kad negribas celties un doties uz darbu, jo viss ir apnicis. Lielākajā daļā gadījumu nekādas pārmaiņas dzīvē nenotiek, un tās arī nav nepieciešamas, jo pēc slinkuma pārvarēšanas, kārtīgas izgulēšanās vai, mainoties garastāvoklim, darbs vairs nepatiku nesagādā. Tomēr ne vienmēr tas tā notiek.

Lasīt vairāk

Pieklājīgi un efektīvi veidi, kā atteikties no nevajadzīgas slodzes darbā

Foto: Shutterstock


Kamēr vēl neesi pats sev priekšnieks, jārēķinās, ka agrāk vai vēlāk tavā priekšā tiks prezentēti burvīgi "iepakoti" pienākumi, par kuru veikšanu tev patiesībā nebūs ne mazākās intereses. Vēl vairāk – tev tiem nemaz nebūs laika. Ja uz to pamata tiek samazināta ikdienas darbu slodze un jaunie pienākumi nav pret taviem principiem, lielām pretenzijā nevajadzētu būt, taču – ja sāc raut virsstundas un sāc skriet kā vāvere ritenī, jāiemācās taktiski norādīt, ka tavā dienaskārtībā tam fiziski laika nav.

Lasīt vairāk

Paradumi un īpašības, ko potenciālais darba devējs nevēlas redzēt savos darbiniekos


Lai darba intervija noritētu veiksmīgi, viss lielā mērā atkarīgs no atbilstības konkrētajam amatam un tavas personības. Lai tas intervijā nepieklibotu, "Business Insider" eksperti izvirzījuši pāris paradumus un īpašības, kas tavu izcilo sniegumu var aizēnot.

Lasīt vairāk

Lai kārotais neietu secen: kļūdas, ko nepieļaut jauna darba meklējumos

Foto: Shutterstock


Darba meklējumi neatkarīgi no iemesla, kāpēc lūkojies jaunas darba vietas virzienā, vienmēr ir dažādu satraukumu pilni. Tas ir normāli, jo, visticamāk, tu neesi vienīgā persona, kas pretendē uz sev vēlamo amatu, tāpēc tev jāprot sevi pēc iespējas labāk parādīt, kā arī tu vien vari nojaust, kāda varētu būt potenciālā darba vide. Lai arī iepriekš pareģot, kādus jautājumus uzdos iespējamais darba devējs un kā tev intervijā veiksies, ir neiespējami, tu vari mēģināt novērst izgāšanos, izpētot biežāk pieļautās kļūdas.

Lasīt vairāk

Kad viss sāk iet šķērsām: pazīmes, kas liecina – laiks meklēt jaunu darbu

Foto: Shutterstock


Darba uzsākšana jaunā vietā ir izaicinājums, kas ar laiku var izvērsties par labāko lēmumu dzīvē. Taču reizēm problēmas un šaubas ņem virsroku, liekot pašam sev uzdot jautājumu: "Man tiešām šis darbs ir tik ļoti vajadzīgs?" Aicinām iepazīties ar psihologa un emocionālās inteliģences pētnieka Trevisa Bredberija izvirzītajām pazīmēm, kuras liecina, ka laiks krāmēt mantiņas un doties jaunas darba vietas meklējumos.

Lasīt vairāk

Uz jaunas karjeras sliekšņa – kā iegūt darbu, kas patīk

Foto: Shutterstock


Kad kārtējo reizi sēdi savā ierastajā darba krēslā, bet domās esi pavisam citā vietā, iespējams, vērts apsvērt domu par profesijas maiņu. Pastāv varbūtība, ka dziļi sirdī jau saproti, ko patiešām vēlies iesākt, tomēr, kā pārliecināties, ka neveic dramatiskas pārmaiņas un pārlieku neriskē?

Lasīt vairāk

Kad darbs nesagādā gandarījumu. Iemesli, kāpēc tu jūties 'iestrēdzis' savā amatā

Foto: Shutterstock


Vai ik svētdienu tevi pārņem nelabums, iedomājoties, ka jau rīt jādodas uz darbu? Vai tajā, ko tu dari, nesaredzi jēgu? Iedvesmojoties no "The Everygirl", izvirzījām iemeslus, kāpēc tu varētu justies "iestrēgusi" savā tagadējā amatā.

Lasīt vairāk

Lielākās kļūdas, ko daudzi pieļauj jaunā darbavietā


Kad nupat iegūts jauns darbs, gribas parādīt sevi no vislabākās un pozitīvākās puses. Taču nereti aiz pārāk lielas centības gadās pieļaut milzīgas kļūdas, kas var ietekmēt vēl ilgi un atspēlēties nākotnē, vai vēl sliktākos gadījumos – radīt sliktu iespaidu, kas ir grūti izmaināms.

Lasīt vairāk

Iemīlēt profesiju no jauna: efektīvi veidi, kā darba vietā justies laimīgam

Foto: Shutterstock


Mēdz teikt – ja tev nepatīk savs darbs, nevajag dzīvi un laiku izniekot velti, bet izmēģināt savu spēkus citā vietā vai pat profesijā. Nereti gan ir tā, ka sākumā darbs patiešām patīk, taču vēlāk parādās nianses, rutīna, konkrēti uzdevumi, kuri darba nedēļu ļoti sarežģī. "Forbes" eksperti uzsver, ka uzreiz mest plinti krūmos nevajag, bet gan izmēģināt piecus veidus, kā darbu iemīlēt no jauna.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!