Advokātu birojs "Seddans" 2016. gadā Anglijā izveidoja aptauju, kurā piedalījās 800 respondentu. 22 procenti aptaujāto atzina, ka nožēlo šķiršanos ar laulāto draugu. Kaut lēmums pielikt attiecībām punktu jau ir pieņemts un sākotnēji tas šķita vislabākais risinājums, laikam ejot, nereti šķirteņus piemeklē nožēla par attiecību pārtraukšanu. Piedāvājam ieskatīties astoņu bijušo vīru atziņās par to, ko viņi būtu darījuši citādāk, lai saglabātu savu laulību.

Dažreiz šķiršanās var šķist kā vieglākais ceļš prom no nerimstošajiem strīdiem un nesaskaņām. Taču arī, ja sākumā vienpaša dzīve var šķist vilinoša, tad pēc laika tavas domas var mainīties. Tā notika arī ar portāla "Fatherly" aptaujātajiem bijušajiem vīriem, kuri visi kā viens atzīst – es nožēloju, ka pieņēmu lēmumu šķirties, un atklāj, ko būtu darījuši citādi, ja viņiem tiktu dota vēl viena iespēja.

Aiziešana no darba, palīdzības lūgšana, lielāka atvērtība par savām sajūtām un domām ir tikai dažas no lietām, ko bijušie vīri būtu darījuši citādāk. Iespējams, šīs pārmaiņas būtu palīdzējušas viņiem saglābt attiecības ar mīļoto. Ja arī tu esi reiz domājis pārvilkt treknu svītru pāri reiz pie altāra teiktajam "Jā!", šīs bijušo vīru atziņas, tev palīdzēs apdomāt, vai esi darījis visu iespējamo, lai tomēr nenonāktu līdz šķiršanās procesam. Lūk, kā vīrieši pabeidz teikumu "Es vēlētos kaut būtu ...".

... lūdzis pēc palīdzības


"Kad mūsu attiecībās sāka parādīties nopietnas problēmas, daudzi vēlējās mums sniegt palīdzīgu roku. Taču neviens nevēlējās būt uzbāzīgs, tāpēc teica, ka ir atvērti sarunai jebkurā laikā, kad mums būs nepieciešama palīdzība. Neskatoties uz draugu un ģimenes locekļu piedāvājumu, mums šķita, ka tās ir mūsu attiecības un ar tām jātiek galā pašu spēkiem, līdz ar to citu piedāvāto palīdzību neizmantojām. Iespējams, mēs nedaudz aprunājamies ar vienu vai otru draugu, bet nekad nedomājām, ka viņi patiesi var un vēlas palīdzēt atrisināt mūsu domstarpības. Tagad, atskatoties atpakaļ, saprotu, ka rīkojāmies ļoti augstprātīgi. Neesmu pārliecināts, ka draugu un ģimenes padomi būtu palīdzējuši izglābt mūsu laulību, taču patreiz uzskatu, ka mums vismaz vajadzēja mēģināt," stāsta Ārons.

... bijis atklātāks


"Es iepazinos ar sievu, kad biju savas karjeras virsotnē, braucu glaunā mašīnā, lieki šķiedos ar naudu un biju bezgala pašpārliecināts. Taču neilgi pēc kāzām negaidīti zaudēju darbu. Par spīti notiekošajam, es negribēju, lai sieva redz mani tādu, kāds biju šobrīd – bezdarbnieks ar zemu pašvērtējumu – tāpēc turpināju izlikties par to cilvēku, kāds biju, kad iepazināmies. Katru dienu turpināju pašpārliecināti ar paceltu galvu soļot uz priekšu, kaut patiesībā iekšēji biju sagrauts un cīnījos pats ar sevi. Zinu, ka viņa nojauta – kaut kas nav kārtībā, jo ļoti bieži piedāvāja aprunāties, taču es tikai atraucu, ka viss labi, un turpināju izlikties. Ar laiku viņa nogura no mana nemitīgā teātra. Šķiet, ka tas arī bija visu mūsu problēmu sākums. Tagad noteikti būtu ļāvies emocijām nevis tēlojis dzelzs vīru, kāds nemaz neesmu," atzīst Ričijs.

... atklāti runājis par problēmām seksuālajā dzīvē


"Pēc bērnu piedzimšanas mūsu seksuālās attiecības strauji pasliktinājās. Godīgi sakot, tādas vispār nebija. Kaut abi ar to nebijām apmierināti, neviens no mums neuzdrošinājās uzsākt par to sarunu. Līdz kādu dienu viņa spēra soli uz priekšu un nolēma šo problēmu izcelt gaismā. Kaut biju pateicīgs, ka beidzot varu šo akmeni novelt no saviem pleciem, brīdī, kad prātojām, kā varam uzlabot esošo situāciju, jutos aizskarts un nedrošs. Ienīdu ideju, ka man jāuzspiež sava vīrišķība. Pēc sarunas sapratu, ka ne jau problēmā ir vaina, bet gan tajā, ka nebiju gatavs to atrisināt ne viņas, ne mūsu dēļ," portālam stāsta Alans.

Foto: Shutterstock

.... dzīvojis kopā ar mīļoto pirms kāzām


"Mēdz teikt, ka laulība maina cilvēkus, taču, manuprāt, pie visa vainīga ir kopdzīves uzsākšana, kas atklāj lietas, ko par partneri līdz šim nezināji. Ar bijušo sievu uzsākām dzīvot kopā tikai pēc kāzām. Pirms tam mēs ļoti daudz laika pavadījām viens pie otra, tāpēc bijām pārliecināti, ka zinām viens otra sliktos ieradumus. Taču, kad beidzot nopietni uzsākām kopdzīvi un pavadījām kopā daudz vairāk laika nekā iepriekš, viss šķita daudz citādāk nekā iepriekš. Uzskatu, ka mums šī izmēģinājuma kopdzīve, kuru lepni izlaidām, bija ļoti nepieciešama. Iespējams, jau tad būtu sapratuši, ka patiesībā viens otru vairāk kaitinām nekā mīlam, būtu ietaupījuši neskaitāmos tūkstošu, ko iztērējām kāzu rīkošanā un pēcāk arī šķiršanās procesā," uzskata Keidžeis.

... aizgājis no darba


"Es strādāju patiešām briesmīgā darbā, pēc kura mājās vienmēr atgriezos pārguris un nožēlojams. Es visu darbā sasmelto slikto enerģiju un sakrātās emocijas "nesu" mājās, kas iespaidoja manu laulību. Es nemitīgi biju saspringts, un dažkārt pat bija manāmas kādas depresijas pazīmes. Taču nevēlējos iet prom, neskatoties uz to, ka sieva uzstāja, ka man tas būtu jāizdara, minot kādu iespaidu darbs atstāj uz mūsu attiecībām. Laikam jau es nevarēju tikt pāri domai, ka būšu bezdarbnieks, tāpēc turpināju mocīt sevi, viņu un katru dienu no jauna devos uz darbu, kas lēnām grāva manas attiecības. Taču viņas pacietībai pienāca gals, un mēs nolēmām šķirties. Man katru dienu viņas pietrūkst, taču pie attiecību izjukšanas varu vainot vienīgi pats sevi. Es biju neizturams, un viņa to nebija pelnījusi," atminas Metjū.

... devies uz pāru terapiju


"Sieva nemitīgi mani mudināja doties uz terapiju. Vispirms viņa piedāvāja, lai turp dodos viens un tieku galā ar savām tā brīža problēmām. Taču, kad atteicos to darīt, viņa piedāvāja doties uz pāru terapiju. Tajā brīdī es jutos tik pazemots. Man šī doma ļoti nepatika. Neuzskatu, ka mana nevēlēšanās doties uz terapiju bija tas, kas palīdzēja pārvilkt svītru mūsu attiecībām, taču mans lēmums noteikti ietekmēja mūsu attiecības, kā rezultātā tajās parādījās daudzas problēmas, kuras pašu spēkiem nespējām atrisināt. Iespējams, ar profesionāļa palīdzību viss būtu citādi. Lai vai kā, tagad uzskatu, ka man tomēr vajadzēja pamēģināt, taču mans pašvērtējums stājās ceļā," atceras Džo.

Foto: PantherMedia/Scanpix

... pārstājis lietot sociālos tīklus


"Sociālie tīkli ir kā Ēdenes dārzs. Tur var atrast tik perfekti uzņemtus mirkļus no citu cilvēku dzīvēm, ka tu ātrāk vai vēlāk nonāc to gūstā. Brīžos, kad tava laulība iet pa burbuli, lasīt citu stāstus par laimīgām attiecībām šķiet daudz labāk, nekā cīnīties ar realitāti. Tu tik dziļi iegrimsti citu dzīvē, ka pēkšņi attopies meklējam visus iespējamos veidus, lai citu stāstu padarītu par savu. Tu vēlies, lai arī tavas attiecības ir tik perfektas kā redzētajās bildēs vai lasītajos stāstos. Taču to nav iespējams īstenot, ja visu savu brīvo laiku pavadi, sapņojot, nevis īstenojot iecerēto. Mēs ar sievu abi kļuvām par sociālo tīklu vergiem, un nemitīgi salīdzinājām savas attiecības ar citiem. Es vēl aizvien nespēju noticēt, cik ļoti tas ietekmēja mūsu attiecības," stāsta Gabriels.

Sociālajos medijos atrodamās ideālās bildes ietekmē ne tikai vīriešus, bet arī māmiņas. Bildēs redzamās perfektās mammas sievietēm nereti liek justies kā sliktām mammām, graujot viņu pašapziņu un pasliktinot garastāvokli. Vairāk par sociālo tīklu iedalīto lomu – slikta mamma – lasi šajā rakstā.

... nospraudis striktākas robežas ar sievas vecākiem


"Man sievas ģimenes locekļi bija ļoti kaitinoši, uzmācīgi un dažkārt pat rupji. Viņi bija gluži kā tēli no filmām par velnišķīgajiem sievu vai vīru ģimenes locekļiem. Atcīmredzami es viņiem nepatiku, un viņi uzskatīja - meita ir plenījusi ko labāku, tāpēc uzskatu, ka viņi bija iemesls, kāpēc mūsu laulībai pienāca gals. Ja jau attiecību sākumā būtu bijis pārliecinošāks un nospraustu robežas, iespējams, būtu izglābis mūsu laulību. Iespējams, sākumā tas šķistu apgrūtinoši un liktu visiem justies neērti, taču ilgākā laika posmā tas būtu devis man un bijušajai sievai brīvību būt noteicējiem par savām attiecībām, kas mums, pateicoties viņas ģimenei, tik ļoti trūka," uzskata Dāvids.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!