Foto: Shutterstock

"Kā, tavs vēl staigā pamperos?" – nereti vecākiem nākas dzirdēt šādu un līdzīgus izteicienus no apkārtējiem, tiesa, galvenokārt no vecākās paaudzes vai cilvēkiem, kuri bērnus nav redzējuši sev tuvumā. Ja vien ģimene spēj finansiāli "pavilkt" šo autiņbiksīšu ēru, bieži vien vecāki nemaz īsti neiespringst, lai mazo iespējami ātrāk uzsēdinātu uz podiņa. Un ja vēl padomā, cik daudz nervu tiks pasargāti, ja nelaikā mazo mēģinās pieradināt pie šīs jaunās "iekārtas"...

To, cik šī māksla ir delikāta un sarežģīta, zinās tikai tie, kuri gājuši cauri apmācības procesam. Notvert īsto brīdi, neizbiedēt, nesodīt – te nu varētu trupināt un turpināt. Un noteikti ir jāatceras, ka visi bērni nav vienādi – ja kaimiņpuika uz podiņa uzsēdās jau 10 mēnešu vecumā, nav īpaši jākreņķējas, ka tavējam vēl divos gados "drošībai" pampers tiek uzlikts.

"Cālis" arhīvā ir atrodama virkne rakstu par to, kādā vecumā podiņmācību ieteicams sākt apgūt, kādas ir pazīmes, ka bērns tam ir gatavs, ar kādām problēmām var nākties saskarties, tostarp nevajadzētu brīnīties, ja bērns jau bija sācis pamazām iepazīt podiņu, bet pēc slimošanas to vairs nevēlas acīs redzēt. Arī tas ir normāli. Apkopojām padomus, cerot, ka ceļā uz šīs mākslas apguvi tavai ģimenei vismaz kāds no tiem varētu noderēt.

Podiņmācības gudrības: padomos dalās trīs bērnu tēvs

Foto: Shutterstock

Esi možs un pozitīvi noskaņots. Ja ļausies satraukumam, tāpat darīs arī bērns, un tas traucēs podiņmācībai. Tu taču negribi, lai bērns visu turētu sevī. Šādu centienu rezultāts būs diskomforts un ilgāks podiņmācības laiks. Atceries, ka podiņmācība ir process, kad bērns iemācās kontrolēt ķermeņa funkcijas un spēj "paciesties", kamēr tiek līdz tualetei.

Lasīt vairāk

Operācija 'Sausa gulta': kā bērnam palīdzēt pārstāt slapināties naktī

Foto: PantherMedia/Scanpix

Podiņmācība tavā mājā patlaban ir aktualitāte numur viens, un tavs mazulis pa dienu jau spēj ilgstoši saglabāt sausas apakšbiksītes, bet uz nakti tu viņam vienalga velc autiņbiksītes, jo nepavisam negribas traucēt viņa saldo miedziņu, lai mainītu piečurāto gultasveļu.

Lasīt vairāk

10 noteikumi veiksmīgai podiņmācības apgūšanai

Foto: Shutterstock

Tavs mazulis ir aptuveni 18 mēnešu vecs? Vai tu esi pamanījusi viņa uzvedībā kādas pārmaiņas, kas varētu liecināt, ka bērns apzinās, ko nozīmē autiņbiksītes? Tātad vari sākt mēģināt viņam mācīt nebūt ne vieglo podiņmācību. Lūk, te būs portāla Woman-rules.ru padomi, kā veiksmīgāk apgūt šo visai sarežģīto lietu!

Lasīt vairāk

Podiņš skapī jeb Kad pa īstam var sākt podiņmācību

Foto: Shutterstock

Mūsdienu autiņbiksīšu laikmetā iešana uz podiņa ir visai sarežģīta lieta, kas prasa milzu pacietību gan no vecākiem, gan bērniem. Bez skandāliem praktiski neiztikt, izņemot varbūt retus gadījumus, liecina vecāku pieredze.

Lasīt vairāk

Podiņmācības problēmas: bērns bez pampera nečurā

Foto: Shutterstock

"Man un manai divus gadus un trīs mēnešus vecajai meitai ir problēma. Nekādi mums nesanāk no pampera atradināties tā pa īstam. Dārziņā jau kādus trīs mēnešus autiņbiksītes tiek vilktas tikai uz gulēšanu. Mājās arī pampers tikai uz nakti. Uz poda šad tad trāpa, biežāk kur pagadās.

Lasīt vairāk

Pazīmes, kas liecina – tavs mazulis ir gatavs iešanai uz podiņa

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tavs kaimiņš lepojas, ka viņa mazais bez pamperiem sagaidījis savu otro dzimšanas dienu, tava radiniece savukārt ar šo jautājumu nevarēja tikt galā līdz pat bērnudārza vecumam. Kad tad ir īstais laiks podiņmācībai? Viennozīmīgas atbildes nav, jo katrs bērns attīstībā ir individuāls, tādēļ ļoti svarīgs aspekts ir bērnam pašam ļaut noteikt, kad viņš ir gatavs mācīties iet uz podiņa. Lūk, septiņas pazīmes, kas liecina - bērnu jāsāk likt uz podiņa.

Lasīt vairāk

Kā izkļūt no autiņbiksītēm? Smalkā podiņmācības zinātne

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ap gada vecumu, bet dažreiz pat agrāk, vecāki nolemj, ka bērnam ir laiks nokārtoties uz podiņa. Ar vecmāmiņu un atbalsta personāla palīdzību mazulim sākas podiņmācība, kas ļoti bieži beidzas ar izgāšanos. Jo vēlme būt ar sausām bikšelēm, staigāt bez pampera ir galvenie priekšnoteikumi, lai vispār rastos vēlme nokārtoties uz poda. Bet iemācīt šīs vēlmes ir neiespējami. Tās rodas pašas no sevis brīdī, kad mazulis ir gatavs.

Lasīt vairāk

Podiņmācībai vislabākie panākumi pēc bērna otrās dzimšanas dienas

Jauns amerikāņu pētījums liecina, ka vislabāk sākt podiņmācību, lai atradinātu bērnu no autiņbiksītēm, ir laikā starp mazuļa otro un trešo dzimšanas dienu, precīzāk, 27 līdz 32 mēnešu vecumā. Bērniem, kurus mācīja iet uz podiņa tikai pēc 32 mēnešu vecuma, visbiežāk vecumā starp četriem un 12 gadiem bija urīna nesaturēšanas problēmas (slapināšana biksēs dienas laikā un gultas slapināšana naktī).

Lasīt vairāk

Kad un kā apgūt “podiņmācību”?

Foto: AP/Scanpix

Kad un kā sākt likt bērnu uz podiņa? Ar šo problēmu ir jāsastopas katrai māmiņai un viedokļi ir ļoti dažādi par šo pieaugušam cilvēkam tik pašsaprotamu lietu, taču mazulim tā ir pilnīgi jauna pieredze. Lai abpusēji sekmīgi šo problēmu risinātu, podiņmācības apgūšanai ir jābūt gataviem gan bērniņam, gan vecākiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!