Foto: Shutterstock
"Viņam ir tādas spējas, tāds potenciāls, bet viņš pastāvīgi slinko!" bieži nopūšas vecāki, runājot par bērna panākumiem. Starp citu, slinku bērnu nav. Slinkums – tā vienmēr ir maska, aizsargreakcija. No kā tā pasargā?

Visu saprot, bet neko negrib darīt. Sēž pie datora, tā vietā, lai pildītu mājasdarbus vai padarītu kaut ko citu vērtīgu. Pierunāšana un draudi palīdz tikai sākumā, bet pēc tam tie pārstāj darboties. Pazīstama situācija? Par šo jautājumu, kas aktuāls gana daudzās ģimenēs, portālā "Psychologies" stāsta pedagoģe Marija Švecova, kura aicina ikvienu vecāku uzmanīgi paraudzīties uz savu bērnu. Viņš nepavisam nav sliņķis. Ar kādu aizrautību viņš liek lego klucīšus, lasa grāmatu par viņa iecienītās datorspēles varoņiem, ar kādu prieku skrien uz robotikas nodarbībām! Īsts sliņķis uz kaut ko tādu nebūtu spējīgs, vai ne?

Slinkuma iemesli


Atceries, ka gurķošanās ir vien aizsargreakcija, maska. Tā tiek uzlikta divu iemeslu pēc, par ko lasi tālāk...

Bailes kļūdīties

Sākotnēji bērni nebaidās kļūdīties. Mēs, pieaugušie to viņiem iemācām. Bērns nav pietiekami labi izmazgājis grīdu un, lūk, mamma jau rauc uzacis. Nepareizi atrisinājis uzdevumu – un viņa klusu nopūšas. Viņa pat var neko neteikt. Saistība "izdarīji nepareizi – tātad nekam nederi" tiek asimilēta acumirklī un bez vārdiem. Īpaši, ja to translē bērnam tuvi un nozīmīgi cilvēki.

Bērns ātri izdara secinājumu: vieglāk ir izlikties par sliņķi, ieurbties gadžetos vai paklaiņot ārā ar draugiem, bet nekļūdīties, lai nekļūtu par "slikto". Pat ja frāzi "tu nekur nederi" saka skolotājs skolā, ikviena mamma šī ietekmi var minimizēt. Nevērtē bērna panākumus, bet gan viņa centienus, iesaka pedagoģe

Nedzenies pēc atzīmēm – velti uzmanību tam, vai bērns vispār ir sapratis jauno mācību vielu. Beigu beigās, kas zina – varbūt tev aug nākamais ģēnijs, un viņa uzdevumu atrisināšanas veidu varēs novērtēt tikai universitātes profesors.

  • Lūk, šajā rakstā uzzini, kādas septiņas problēmas slēpjas zem vārda "slinkums"!

Taupīt spēkus dzīvošanai

Atceries, cik gan daudz ieplānotu darbu gaida savu stundu?! Iemācīties zīmēt, pierakstīties uz dejām, sakārtot bērnu fotogrāfijas – tam visam it kā vajadzētu pieķerties, taču tādas galējas nepieciešamības tomēr nav. Kad nav skaidrs, kamdēļ tieši tagad vajadzētu pierakstīties deju nodarbībām, mūsu smadzenes ieslēdz enerģijas saudzēšanas režīmu. Patiešām, kāpēc gan piepūlēties un tērēt dārgos resursus nesaprotami kam?

Tieši tas pats norisinās bērna galvā. Kāpēc gan pildīt nesaprotamos un garlaicīgos mājasdarbus, ja tos var norakstīt no kāda klasesbiedra, bet pavadīt brīvo laiku ir daudz patīkamāk? Kāpēc gan kārtot savu istabu, ja aizparīt tur būs tāds pats bardaks? Toties, kad bērns pats vai ar vecāku nelielu palīdzību atradīs šo "kāpēc", jautājumi par mājasdarbu pildīšanu vai kārtības ieviešanu istabā pazudīs paši no sevis.

Ko darīt

  • Ko pasākt, lai bērnam palīdzētu tikt galā ar grūtībām bez aizsargmaskas? Tev varētu palīdzēt vienkāršas rekomendācijas:
  • Slavē, atzīmē pat šķietami nenozīmīgākos bērna panākumus;
  • Pamudini ķerties klāt sarežģītiem darbiem un uzdevumiem;
  • Neatsaki palīdzību, ja viņš tādu lūdz. Bet tai jābūt tieši palīdzībai, nevis uzdevuma izpildei bērna vietā;
  • Attiecies pret kļūdām filozofiski, kā pret neizbēgamām jebkura procesa pavadonēm;
  • Palūdz padomāt par vienu vai citu procesu nozīmi: kāpēc ir svarīgi sakārtot savu istabu vai mācīties svešvalodu. Lai viņš pats noformulē savus iemeslus;
  • Pieradini bērnu plānot dienu tā, lai viņam pietiktu spēka un laika visām nodarbēm un izklaidēm. Kopā sagatavojiet dienas plānu un sākumā palīdzi viņam to ievērot.

Kā norāda pedagoģe, tieši ģimenē bērns apgūst uzvedības un attiecību modeļus. Parādi viņam efektīva cilvēka modeli, kurš nebaidās kļūdīties un prot pareizi plānot laiku.

  • Arī šeit atradīsi rakstu par slinkumu jeb motivācijas trūkumu, kas ir biežākais iemesls, kāpēc bērni dažkārt var tik dēvēti par vislielākajiem sliņķiem pasaulē.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!