Foto: Shutterstock
Bērna raudas ir viena no skaņām, ko vecāki vēlētos dzirdēt pēc iespējas retāk. Pirmajos mēnešos, esot jaunā vecāka lomā, var gadīties situācijas, kad tu nesaproti, kāpēc zīdainis raud. Šādos brīžos jauno māmiņu vai tēti var pārņemt nomācošas sajūtas un neziņa, kā atvasei palīdzēt. Taču, atpazīstot bērna raudas, iespējams mazajam uzreiz sniegt to, kas viņam tajā brīdī ir nepieciešams.

Varētu šķist, ka bērni raud vienādi, taču klīniskā psiholoģe Eva Benmeleha, kura specializējās zīdaiņu un mazuļu uzvedībā, portālā "Bundoo" atklāj, ka tā nebūt nav. Kamēr bērns nav iemācījies runāt, raudāšana ir viens no galvenajiem veidiem, kā viņš komunicē ar apkārtējo pasauli. Zīdainis ar asaru palīdzību var izrādīt dažādas sajūtas, emocijas un vēlmes, piemēram, izsalkumu, nogurumu un pat bailes vai nepatiku pret notiekošo.

Lūk, seši iespējamie iemesli, kāpēc tavs bērns raud, un veidi, kā to atpazīt!

Izsalkums

Viens no biežākajiem iemesliem bērna raudām ir izsalkums. Ja mazulis uzkrītoši vēro mammas krūtis un visām varītēm cenšas tikt tām klāt, tad viņa asaras liecina par izsalkumu. Portālā minēts, ka šādas raudas visbiežāk ir ritmiskas un intensīvas. Psiholoģe piebilst – šādas bērna vajadzības būtu jāapmierina pēc iespējas ātrāk. Taču, kaut gan mazulis pats norāda par izsalkumu, Benmeleha iesaka negaidīt līdz bērns sāks raudāt, bet barot viņu ārstu ieteiktajos laikos.

  • Vairāk par bērna barošanu līdz gada vecumam, lasi šajā rakstā, kur uz izplatītākajiem vecāku jautājumiem atbild Bērnu klīniskās universitātes pediatre Diāna Fridrihsone.

Nogurums

Ar šķietami nebeidzamu asaru jūru bērns var norādīt arī par nogurumu. Ja mazulis ir noguris, viņš papildus raudāšanai arī berzēs acis. Šādi asaru plūdi var sākties kā pieklusināta šņukstēšana, kas ar laiku pārtop intensīvā raudāšanā. Psiholoģe skaidro – brīdī, kad mazulis ir noguris, viņu var būt grūtāk nomierināt un aizmidzināt, tāpēc nenolaid rokas, ja šoreiz viņš neiemieg tik ātri kā parasti. Tāpat viņa piebilst, ka nereti brīdinājums par nogurumu tiek jaukts ar izsalkumu.

Pārmērīga stimulācija

Mazulis pēkšņi var novērsties no cilvēka vai objekta, uz ko viņš iepriekš ar lielu interesi skatījās, un sākt raudāt. Ja redzi, ka tava atvase šādi rīkojas, pēc iespējas ātrāk nogādā viņu mierīgākā vidē. Piemēram, ja esat trokšņainā bērnu ballītē, uz mirkli izej ar mazuli ārā vai aizej uz citu telpu, kur viņš var nomierināties un atgūties no pārmērīgās stimulācijas.

Foto: Shutterstock

Bailes

Bailes ir viena no sajūtām, kuru viegli var pamanīt bērna sejā. Tāpēc, kad mazulis būs nobijies, viņš to izrādīs ne tikai ar raudāšanu, bet arī ar sejas izteiksmi, kas vecākiem pateiks priekšā – kaut kas nav kārtībā. Ja mazais ir nobijies, centies viņu nomierināt, piekļaujot sev cieši klāt un lēnām šūpojot. Tas bērnam radīs drošības sajūtu un ļaus ātrāk norimt.

Gāzes vēderā

Šīs raudas portālā "Bundoo" psihoterapeite raksturo kā ritmiskas, ar augstu skaņas toni un intensitāti. Ja mazo ķiparu moka gāzes, viņš raudās tik ilgi, kamēr tās nepāries.

Mazulis par nepatīkamām sajūtām vēderā brīdinās arī ar ķermeņa kustībām. Šādās situācijās mazie visbiežāk cenšas pievilkt kājiņas pie vēdera, kā arī ieliekt vai izliekt muguru.

Nepieciešams apskāviens

Ja bērnam būs vajadzīgs apskāviens, viņš pārtrauks liet asaras, tiklīdz tiks paņemts rokās. Šīs visnotaļ ir vienas no visvieglāk atpazīstamām raudām, jo tās pāriet tikpat ātri, cik sākušās. Izdzirdot atvasi raudam, jebkura vecāka pirmā reakcija būs bērnu pacelt rokās, un bieži vien tieši tas viņam tajā brīdī ir nepieciešams.

Tad, kad tu sapratīsi sava bērna vajadzības, saikne starp jums tikai palielināsies. Taču arī tad, ja sākuma periodā tas nevedas tik raiti kā gribētos, nesatraucies, tas ir normāli. "Lielākā daļa jauno vecāku sākumā savas atvases vajadzības uzmin. Tikai vēlāk viņi ir spējīgi tās atpazīt," skaidro psihoterapeite.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!