Foto: Shutterstock
Ne visi bērni ir sajūsmā par braukšanu mašīnā un ar interesi vēro pasauli pa auto logu. Daži brīdī, kad vecāks viņus ieliek autosēdeklītī, sāk nepatikā raudāt, bļaut vai pat vicināties ar rokām un kājām, cenšoties izrādīt nepatiku pret notiekošo. Šāda mazuļa uzvedība var braucienu mašīnā padarīt par īstāko murgu ne tikai pašam ķiparam, bet arī vecākiem. Pediatre Daira Brenča atklāj, kādi varētu būt iemesli šādai bērna uzvedībai un kā braucienu auto padarīt patīkamāku gan sev, gan mazulim.

Mazuļa raudāšana ir skaņa, ko vecāks vēlas dzirdēt pēc iespējas retāk. Taču pirmajos dzīves mēnešos šis ir viņa galvenais komunikācijas rīks. Ja mazulim nepatīk braukt mašīnā, viņš vecākiem to liks noprast ar skaļām raudām.

Tam, ka tavs ķipars nav sajūsmā par šādu pārvietošanās veidu, ir savs iemesls, kuru atklājot tu ātri vien vari vērst visu par labu un padarīt braucienu ar auto patīkamāku.

Zemāk lasi pediatres minētos iemeslu, kāpēc tavam bērnam braukšana mašīnā katru reizi izvēršas par pārdzīvojumu.

Ērtība

Ērtība ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc mazulis mašīnā raud. Lai viņš justos komfortabli svarīgi ir piemeklēt vecumam atbilstošu autosēdeklīti. Galvenais, lai bērnam tajā būtu droši un viņš justos ērti. Nevajadzētu aizmirst arī par galvas atbalstu, kas sevišķi svarīgs ir zīdaiņiem.

Liela nozīme ir arī pozai, kādā bērns atrodas autosēdeklīti. Zīdaiņiem nevajadzētu būt sēdus stāvoklī, bet gan pusguļu. Pediatre iesaka pievērst uzmanību arī autosēdeklīša ražotājam un kvalitātei.

Ne tikai autosēdeklītis, bet arī drošības josta var radīt diskomfortu. Tāpēc jāpievērš uzmanība, lai tā būtu pielikta pareizi un mazulis justos ērti.

  • Sīkāk par nepieciešamo inventāru, braucot mašīnā kopā ar bērnu, un to, kā mazo pareizi piesprādzēt, lasi te, kur atradīsi Valsts Policijas sagatavotus ieteikumus. Savukārt padomus, kas palīdzēs tev izvēlēties atvasei piemērotāko autosēdeklīti, atradīsi šeit.

Garlaicība un vēlme pēc mātes klātbūtnes

Foto: Shutterstock

Jāatceras, ka līdz 15 mēnešu vecumam bērns jāpārvadā ar skatu pretēji braukšanas virzienam jeb atmuguriski, jo tad frontālas sadursmes vai straujas bremzēšanas gadījumā trieciens vienmērīgi sadalās uz muguras daļu, mazinot iespēju gūt traumas.

Ja māmiņa ar mazo ir automašīnā divatā, bet ķipars atrodas aizmugurējā sēdeklī, viens no iemesliem, kāpēc viņš var izrādīt nepatiku ir garlaicība un vēlme pēc mammas klātbūtnes. "Bērnam ir tiešā sasaite ar mammu. Mazais vēlas redzēt, ka viņš nav viens un pamest kaut kur citur," skaidro pediatre. Kaut pareizāk būtu mazuļa autosēdeklīti novietot mašīnas aizmugurē, to var novietot arī uz priekšējā pasažieru sēdekļa. Šādā gadījumā vispirms blakussēdētāja pusē ir jāatslēdz gaisa spilves, lai tas sadursmes brīdī neatvērtos un neapdraudētu mazuļa dzīvību. Tāpat, ja mamma ir pie stūres, viņai jācenšas nenovērst savu uzmanību no ceļa. "Mazais braukšanas laikā var būt nemierīgāks, un mamma var neapzināti novērsties no ceļa, lai palīdzētu bērnam," skaidro Dr. Brenča.

Savukārt, ja ir iespēja, ka auto vada kāds cits, tad mamma kopā ar mazuli var sēdēt aizmugurē, to izklaidēt, samīļot un sabučot.

Diskomforts

Foto: Shutterstock

Nevienam no mums nepatīk ilgstoši pavadīt laiku diskomfortā. Arī mazulis nav izņēmums. Netīras autiņbiksītes vai nepiemērots apģērbs ir tikai dažas no lietām, kas ietekmē bērna komfortu. Ja viņam ir pārāk karsti vai auksti, viņš savu nepatiku pret to izrādīs ar raudāšanu. Tāpēc vienmēr, pirms mazuli likt mašīnā, vispirms jānodrošina, lai transportlīdzeklī temperatūra būtu bērnam patīkama – viņam tajā nebūtu ne pa karstu, ne aukstu. Pediatre atklāj, ka nepatīkamas sajūtas mazulim var izraisīt arī pārāk skaļa mūzika.

Diskomfortu var izraisīt arī pārāk ilga sēdēšana mašīnā. Ja vecāki brauc mašīnā kopā ar zīdaini, tad braukšanas ilgumam nevajadzētu būt garākam par 20 minūtēm. Savukārt bērni, kas sasnieguši gada vecumu, var pārvietoties automašīnā jau aptuveni 40 minūtes. Pēc šī konkrētā laika posma vajadzētu apstāties un ieturēt pauzi.

Taču, gluži kā citas bērna uzvedības īpatnības, arī šī ar laiku pāries. Tas, cik ātri tas notiks, ir atkarīgs no tā, cik bieži ar mazo ir nepieciešams pārvietoties automašīnā. "Mazais ar laiku pierod un zina, ko sagaidīt, līdz ar to arī mazāk baidās," skaidro Dr. Brenča.

Tāpat šī problēma var samazināties, bērnam sasniedzot viena gada vecumu, jo tas ir laiks, kad viņš aizvien aktīvāk ir ieinteresēts apkārtējā pasaulē un ar labprāt vēro, kas notiek aiz automašīnas loga. "Mazulis ar acīm skatās līdzi ainavai aiz loga, kas īsina viņa laiku," piebilst pediatre. Taču tas nebūt nenozīmē, ka iepriekš minētajiem faktoriem – ērtībai, komfortam un mātes klātbūtnei nav nozīmes.

Māmiņu ieteikumi no 'Cālis' foruma

Foto: Shutterstock

Kādā "Cālis" foruma diskusijā māmiņas dalās ar pieredzi, pārvadājot bērnu automašīnā, un iesaka risinājumus, kas reiz veiksmīgi palīdzējuši viņām tik galā ar šo nepatīkamo situāciju. Lūk, daži no tiem!

"Mēs darījām tā, ka visas braukšanas ieplānojām uz to laiku, kad meitenei būtu jāguļ – tad viņa mašīnā diezgan ātri aizmiga. Ar bļaušanu, protams, bet aizmiga," raksta kāda foruma lietotāja. Viņai piekrīt arī kāda cita mamma, atklājot, ka arī pati ieplānojusi došanos ceļā ar auto laikā, kad mazulim būtu jāguļ.

Savukārt vēl kāda māmiņa atklāj, ka viņas mazulis nepatiku pret braukšanu automašīnā izrāda tikai tad, kad viņi brauc pa līdzenu ceļu. "Man jau ir izstrādāti savi maršruti – pa grants/zemes ceļiem, pa bruģi, pa bedrainām ielām – pa kuriem braucam, jo pa nelīdzenu ceļu braukt mašīnā viņai patīk," viņa raksta.

Pediatre atklāj, ka nereti bērni nomierinās, kad automašīna brauc pa bedraināku ceļu, jo viņiem tas ir daudz ierastāks. "Ja mamma parasti ar mazulīti ratos iet pastaigāties, tad, zinot mūsu ceļus, tie ne vienmēr ir gludi. Šī vibrējošā sajūta, ko rada ratiņi, bērniņu iemidzina un nomierina," viņa skaidro.

Vēl kāda māmiņa stāsta, ka viņas mazais mašīnā niķojies, jo, kā izrādās, bērnam paredzētais autosēdeklītis bijis par mazu. Kad sieviete iegādājusies jaunu un lielāku, arī asaras, braucot ar mašīnu, esot pārgājušas. Arī cita mamma atklāj – vairākkārt nācies dzirdēt, ka mazulis nepatīk braukt, jo viņš autosēdeklītī jūtas neērti.

Turpretim cita "Cālis" foruma lietotāja atklāj, ka mazulim nepatika pret braukšanu pārgāja brīdī, kad autokrēsliņš tika pārlikts braukšanas virzienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!