Foto: Shutterstock
Pēc bērna piedzimšanas sievietes dzīve pilnībā mainās: tagad viņai jābūt atbildīgai ne tikai par sevi, bet arī mazuli. Jaunās mammas organismā norisinās nopietnas izmaiņas – pētnieki apgalvo, ka viņa kļūst kā himēra, jo jaundzimušā šūnas taču mātē paliek uz mūžu.

Portāls "Adme" aplūko, kā mainās sievietes ķermenis pēc tam, kad viņa pasaulē laidusi jaunu cilvēciņu. Lūk, sešas neparastas izmaiņas jaunās mammas organismā, par kurām, viņa, iespējams, pat nav iedomājusies!

Mainās balss

Sievietēm, kuras laidušas pasaulē mazuli, mainās balss – tā kļūst zemāka un monotonāka. Pie šāda secinājuma nākuši Saseksas Universitātes pētnieki. Gadu pēc dzemdībām balss atgriežas pie tās iepriekšējās "tīrības".

Pētnieki pieļauj, ka šīs izmaiņas raisījušas hormonālās pārmaiņas. Pēc dzemdībām krasi krītas dzimumu hormonu līmenis, un tas var ietekmēt balss saites. Pēc pētnieku datiem, sievietēm pēcdzemdību periodā balss augstums ievērojami krītas jeb tembrs kļūst zemāks.

Tomēr šīm izmaiņām ir arī cits skaidrojums. Eksperti uzskata, ka cilvēki ar zemu balsi, kā likums, tiek uzskatīti par kompetentākiem un nobriedušākiem. Tāpēc sievietes arī neapzināti var mainīt tembru, lai pieskaņotos jaunajai lomai – būt mammai.

  • Kas vēl notiek ar sievietes ķermeni pēc dzemdībām, lasi arī šeit.

Paaugstinās trauksme

Jaunajām mammām saka, ka viņām jābūt mierīgām, taču patiesība ir tāda, ka tas nav iespējams. Parasti sievieti, kura nesen dzemdējusi mazuli, baida viss: bērns raud, bērns neraud, bērns pārāk daudz guļ, bērns pārāk maz guļ utt. Un tas ir normāli. Nav tā, ka šī mamma ir "psiha", pie vainas ir oksitocīns – hormons, kas pastāvīgi paaugstina viņas trauksmes līmeni.

Oksitocīns intensīvi sāk izdalīties uzreiz pēc dzemdībām. Tas palīdz sarauties grūtniecības laikā izstieptajai dzemdei un "ieslēdz" mātes instinktu. Varētu palīdzēt progesterons, kas palīdz atslābināties nervus sistēmai, taču uzreiz pēc dzemdībām tas ir rekord zems, tāpēc jaunajām mammām nākas samierināties ar to, ka kādu laiku viņas gluži vai juks prātā no nemiera.
Foto: Shutterstock

Bet ir arī gaišā puse: oksitocīns vēl tiek saukts par mīlestības hormonu, tieši tas ļauj sievietei piedzīvot neizmērojamu maigumu pret jaundzimušo, un šīs jūtas ir tā vērtas, arī visu pārdzīvojumu.

  • Kāpēc pēcdzemību periodā sievietes mēdz raudāt, bet vīrieši bārties, lasi šajā rakstā, kur par pēcdzemdību depresijas pazīmēm runā Diāna Zande.

Labāk strādā galvas smadzenes

Pēc dzemdībām sievietes kļūst gudrākas, arī to ir izsecinājuši pētnieki. Galvas smadzeņu apjoms palielinās, lai apkalpotu ne tikai savas saimnieces vajadzības, bet arī viņas bērna. Tieši tāpēc jaunās mammas mēdz būt arī labākās darbinieces, nekā viņu nedzemdējušās kolēģes. "Daudz efektīvākas lēmumu pieņemšanā, emocionāli stabilākas, izdomā dažādas stratēģijas problēmu risināšanai... Tas skan kā lieliska vadītāja īpašību kopums!" saka pētniece Kellija Lamberte, kura pētījusi sieviešu galvas smadzeņu darbību grūtniecības laikā un pēc tās.

Neirobiologs Kreigs Kinslijs atzīmē, ka bērna piedzimšana – tas nav vienkārši notikums sievietes dzīvē, bet vesels etaps viņas mentālajā attīstībā, tāpat kā, piemēram, pārejas vecums.

Organisms brīdina par gatavību jaunai grūtniecībai

Grūtniecības laikā ievērojami samazinās sievietes imunitāte – tas nepieciešams, lai organisms neatgrūstu "svešķermeņa" jeb augļa šūnas un nenotiku spontānais aborts. Par to, lai bērns dzemdē izdzīvotu un nekļūtu par mātes imūnās sistēmas "upuri", atbild regulējošās T-šūnas, kuras neļauj atgrūst embriju. Pētnieki noskaidrojuši, ka šīs šūnas pēc dzemdībām mātes organismā saglabājas vēl četrus piecus gadus – šajā laikā tās ir gatavas maksimāli ātri mobilizēt organismu jaunas grūtniecības gadījumā.

Tieši tāpēc ļoti bieži sievietes atzīstas, ka iznēsāt otro bērnu viņām bijis vieglāk – un kā vēl, viņu imunitāte taču ir pilnībā tam gatava, kamēr pirmajā grūtniecībā tai bija nepieciešams paveikt milzu darbu.

Veidojas saikne ar mazuli fiziskā līmenī

Pēc bērna dzimšanas viņa fiziskā saikne ar māti netiek pārrauta. Sievietes organismā var palikt un funkcionēt dēla vai meitas šūnas, noskaidrojuši pētnieki no Alberta Universitātes Kanādā. Viņi paanalizējuši galvas smadzenes sievietēm, kuras dzemdējušas zēnus, un 63 procentos gadījumu atklājuši vīrišķās šūnas.
Foto: Shutterstock

Pētnieki secinājuši, ka bērna šūnas mātes organismā var nokļūt, pārvarot placentas barjeru, un turpināt funkcionēt. Starp citu, vīrišķās šūnas sievietes smadzenēs samazina iespēju viņām saslimt ar Alcheimera slimību.

Organisms atjaunojas

Te visa būtība slēpjas jaundzimušā asinīs – tās mātes organismā palaiž reģenerācijas procesus. Embrionālās šūnas palīdz grūtniecei rētu sadziedēšanā un var pat atbrīvot no nopietnām slimībām. Piemēram, grūtniecei veikta aknu biopsija, kad sieviete slimo ar C hepatītu un bija pārtraukusi ārstēšanos, uzrādīja uzlabojumus. Pētnieki noskaidrojuši, ka viņas aknu šūnu avots bijušas augļa šūnas.

Turklāt grūtniecība pat spējot paildzināt dzīvi, tiesa, tikai tajā gadījumā, ja tā ir tā sauktā – vēlīnā. Pētnieki secinājuši, ka sievietes, kuras vēlā vecumā dzemdējušas bērnus, dzīvojušas ilgāk nekā citi. Turklāt pirmās grūtniecības vecums un auglība nav bijusi saistīta ar sievietes dzīves ilgumu. Analoģiski rezultāti esot saņemti arī pētījumu laikā amišu kopienā Pensilvānijā, ASV.

  • Šobrīd ir zināms, ka topošā mamma un mazulis savstarpēji tomēr samainās ar dažām šūnām, un tas atstāj nospiedumus ne tikai ģenētiskā un bioloģiskā, bet, iespējams, arī emocionālā līmenī. Turklāt šūnu apmaiņa notiek arī to grūtniecību laikā, kuras dažādu iemeslu dēļ ir pārtrūkušas. Fakts, ka tā notiek, ir pierādīts, apliecina ģenētiķe Liene Korņejeva. Viņas skaidrojumu par šo tēmu atradīsi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!