Foto: Shutterstock

Skolēnu brīvlaiks – tas gada periods, kurā vecākiem jāliek galdā viss savs radošums. Lai no ideju deficīta nenorautu visus matus no galvas, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) eksperti sagatavojuši palīgu – uzdevumu un aktivitāšu darba lapu komplektu, kas piemerots pirmsskolas vecāko grupu un sākumskolas vecuma izglītojamajiem.

Visās darba lapās ietverts vienots vadmotīvs – tajās atrodamas veselību veicinošas aktivitātes, kas izglītos bērnus visa brīvlaika garumā. Tajās iekļautas tādas tēmas kā uzturs, fiziskās aktivitātes, roku higiēna un drošība ziemā. Tāpat vēstīts, ka uzdevumi veicinās un attīstīs arī bērna radošumu, motoriku, atmiņu un uzmanību.

Kopumā sagatavotas 14 uzdevumu un aktivitāšu darba lapas, kuras vecāki var izprintēt vai izmantot mobilajās ierīcēs (pilnu sarakstu meklē šeit). Uzdevumu sarakstā ietverta vārdu atminēšana burtu rēbusā, saskaitīšana ar izklaidējošiem elementiem, dienā paveicamo aktivitāšu idejas, atšķirību meklēšana bildītēs, mīklu minēšana u.c. SPKC speciālisti uzsver, ka šīs darba lapas veicinās aktīvu, radošu, izzinošu un arī jautri pavadītu ziemas brīvlaiku.

Zemāk atradīsi vēl vairākas idejas, ar kādām aktivitātēm nodarbināt savu mazo!

Piecas ziemas spēlītes Ziemassvētku brīvdienām

Foto: Shutterstock

Vēl tikai nedaudz un Ziemassvētki būs klāt. Skolas vecuma bērniem šis laiks arī nozīmē – ilgai gaidītais brīvlaiks atnācis. Lai to nepavadītu tikai pie datoriem un citām viedierīcēm, piedāvājam piecas ziemas spēlītes, kurās var iesaistīt dažāda vecuma bērnus un pieaugušos.

Lasīt vairāk

Brīvdienas ar bērniem: kā radoši un interesanti kopā pavadīt laiku

Foto: Shutterstock

Darba dienu vakari un nedēļas nogales ir domātas, lai atpūstos un kvalitatīvi pavadītu laiku ar saviem mīļajiem. Lūk, pāris idejas spēlēm un aktivitātēm ar saviem bērniem, jaunākajiem brāļiem un māsām, krustbērniem un citiem mazajiem ķipariem!

Lasīt vairāk

Ārā draņķīgs laiks – astoņas rotaļas jautriem vakariem ar bērniem

Foto: Shutterstock

Ārā valda liels sals vai spēcīgs vējš? Nekādu bēdu! Arī mājās var izdomāt, kā lieliski pajautroties! Rotaļas sniedz iespēju ikvienam pielaikot sev jaunu lomu. Piemēram, uz kādu laiciņu kļūt par huligānu – pirātu vai bruņinieku – glābēju, ļaunu raganu vai lielisku princesi. Sniedz bērniem iespēju pārtapt par to varoni, par kuru viņš vēlas, un vienlaikus arī pats sevī atļauj atmodināt iekšējo bērnu.

Lasīt vairāk

Paštaisītas smiltis un makaronu rotas: astoņas idejas, kā mājās nodarbināt mazuli

Foto: Shutterstock

Ilgstoša palikšana iekštelpās ir izaicinājums ne tikai vecākiem, bet arī bērniem. Šķiet, ka šajā laikā mazo enerģija ir īpaši augstā līmenī, un daudzi vecāki lauza galvas, prātojot, kā atvases nodarbināt. Divu bērnu māmiņa Beta Bluka dalās ar deviņām idejām, kas palīdzēja viņai izklaidēt savu divus gadus veco dēlu un 10 mēnešus veco meitu.

Lasīt vairāk

Ziemas pastaigā piedzīvo LU Botāniskā dārza simtgades kulmināciju un Saulgriežu maģiju

Foto: Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs

Ar gaismas instalāciju iedegšanu un Saulgriežu ieskandināšanu 21. decembrī pulksten 17 Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā tiks atklāta ziemas pastaiga "Gaisma tumsā". Ziemas pastaigā varēs doties katru vakaru līdz pat nākošā gada 31. janvārim.

Lasīt vairāk

Četras 'sliktas' spēles, kuras bērni ne tikai drīkst spēlēt, bet tās pat ir ieteicamas

Foto: Shutterstock

Vesels bērns ir rotaļīgs, aktīvs un zinātkārs. Ja viņam ir rotaļlietas, pat visvienkāršākās, viņš izdomās, kā sevi nodarbināt. Ja mantu nav, viņš izmantos to, kas ir pa rokai – dabas materiālus, sadzīves priekšmetus, kancelejas preces. Brīvu spēļu apgabals, kurā bērns pats izlemj, kā tieši viņam rotaļāties, palīdz izteikt viņa iekšējo pasauli un ieviest tajā kārtību.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!