Foto: Shutterstock

Vecākiem pastāvīgi nākas saskarties ar nelūgtām piezīmēm no apkārtējiem cilvēkiem saistībā ar bērnu audzināšanu, un bieži vien šīs frāzes ir bezjēdzīgas klišejas. Jā, tiesa, – arī pašas mammas un tēvi bieži vien saviem bērniem saka stereotipiskus vārdu savienojumus, kuriem nesekos absolūti nekādas pozitīvas sekas. Taču pastāv arī visai izplatītas rekomendācijas, kas patiešām var palīdzēt.

Lūk, portāls "Moms" piedāvā uzzināt piecus tipveida izteicienus, ko parasti vecākiem saka apkārtējie cilvēki un kas patiesībā nedarbojas, kā arī tikpat daudz it kā šķietami jau zināmus padomus, kas savukārt var palīdzēt!

Bieži lietoti, bet neiedarbīgi izteicieni

"Viņš/viņa no tā izaugs"

Tā dažreiz saka, kad bērns pastāvīgi ir kaprīzs, taisa histērijas vai rupji uzvedas saskarē ar citiem cilvēkiem. Tiek uztverts, ka tā vien ir tāda attīstības fāze, un kaut kad bērns no tās izaugs. Taču šāda piezīme, lai gan principā ticama, bet patiesībā ir absolūti bezjēdzīga, jo tā nekādi nepalīdz nomocītajai mammai. Kas tad viņai jādara – jāapsēžas, jāatslābinās un jāgaida to burvju mirkli, kad mazulis pēkšņi mainīs savu uzvedību?! Labāk ir pamēģināt bērnam paskaidrot, kādēļ tā nevajag uzvesties, un pastāstīt, kā ir jāuzvedas.

"Tāpēc, ka es tā teicu"

Parasti mammas šo frāzi saka, kad bērni vaicā, kāpēc viņiem jādara šis vai tas, vai kaut kā jāmaina sava uzvedība konkrētajā brīdī. Protams, bērni var paklausīt, taču viņu attieksme pret situāciju nemainīsies, viņi tāpat nesapratīs, kas notiek, un kāpēc mamma uzvedas tik stingri. Plaisa starp bērniem un vecākiem tikai pieaug. Labāk ir bērniem saprotamā veidā paskaidrot situāciju un pastāstīt, kāpēc viņiem jārīkojas tā vai citādi.

"Skaitu līdz trīs"

Šī ir ļoti populāra vecāku taktika, ar kuras palīdzību vecāki cenšas panākt no bērniem vēlamo uzvedību. Piemēram, skaitu līdz trīs, un tu pārtrauc rotaļāties, skaitu līdz trīs, un mēs ejam mājās utt. Taču tas nedarbojas, jo patiesībā vecāki nekad neizpilda savus draudus – viņi aizskaita līdz trīs, bet nekas nenotiek. Tad, kad šī skaitīšana līdz trīs tiek atkārtota pārāk bieži, bērni vispār šai skaitīšanai vairs nepievērš uzmanību. Labāk ir paskaidrot, kāpēc tagad, piemēram, ir laiks sakārtot savas rotaļlietas vai darīt vēl ko citu.

  • Te atradīsi vairākus piemērus, kā vecāki paši provocē bērnu uz sliktu uzvedību.

"Izēd vēl vienu karotīti"

Ir grūti atturēties no šādu vārdu lietošanas, kad mamma ir centusies pagatavot kaut ko īpaši garšīgu. Tomēr bērnus censties pierunāt apēst vairāk, nekā viņi vēlas, nekādā gadījumā nedrīkst, ja vien gribi, lai nākotnē viņiem būtu normāla, veselīga attieksme pret ēdienu. Bērniem ir jāmācās ieklausīties sevī un saprast, kad viņi ir izsalkuši, bet kad – jau paēduši. Atceries – nekad ēšanai nevajadzētu saistīties ar piespiešanu.

  • Patiesībā ir vēl citas lietas, ko bērnam nedrīkst piespiest darīt, ne tikai – ēst, bet plašāk par to lasi šajā rakstā.

"Esi saviem bērniem draugs"

Skan jau tīri labi, bet patiesībā no šādas draudzības nekas labs var neizdoties. Draudzība paredz, ka abas puses ir vienlīdzīgās pozīcijās, bet tu ar bērnu jau pēc definīcijas tomēr neesi vienāds. Tu par bērnu rūpējies, esi par viņu atbildīgs, tu vairāk zini utt. Tāpēc, raugoties no bērnu psihologu viedokļa, pareizāk būtu ievērot noteiktu hierarhiju ģimenē un uzturēt savu vecāku autoritāti, kas, protams, neatceļ siltas, tuvas attiecības starp vecākiem un bērniem.
Foto: Shutterstock

Frāzes, kas iedarbojas daudz labāk:

"Lasi priekšā saviem bērniem"

Lai gan šī frāze var izklausīties kā apnikusi klišeja, lasīt bērniem, sākot jau no agrīna vecuma, patiešām ir ļoti ieteicams. Pateicoties grāmatām, bērni uzzina jaunus vārdus, viņiem labāk attīstās valodas prasmes un papildinās vārdu krājums, viņi mācās izmantot savu iztēli, un kļūst par grāmatu lasītājiem uz visu dzīvi.

"Ierobežo laiku, ko ar bērniem pavadi pie ekrāniem"

Esot vecākiem 21. gadsimtā, pastāvīgi nākas saskarties ar šo rekomendāciju. Taču atceries – neļaut bērniem caurām dienām sēdēt pie televizora, viedtālruņa vai planšetes ekrāna, patiešām ir ļoti svarīgi. Jo runa ir par bērnu veselību!

  • Te uzzini tos desmit iemeslus, kādēļ bērnus līdz 12 gadu vecumam jātur pa gabalu no gadžetiem.

"Ievēro dienas režīmu"

Šī rekomendācija var šķist vecmodīga, taču daudzi pētījumi ir parādījuši, ka absolūtais vairums cilvēku, tostarp bērni, daudz labāk jūtas, ja katru dienu ievēro noteiktu režīmu. Pieaugušajiem varbūt, ka režīma ievērošana šķiet garlaicīga, bet bērni vienkārši dievina katru dienu darīt vienu un to pašu un vienā un tai pašā laikā. Tas nāk par labu arī garastāvoklim, kā arī fiziskai veselībai. Bet mammas no tā ir tikai ieguvējas – kad tev ir plāns visai dienai un pat nedēļai, daudz vairāk arī var pagūt izdarīt.

"Vienmēr bērniem visu paskaidro"

Šāds padoms skan kā "pierādījuma vāciņš", bet bērniem patiešām ir jāpaskaidro, kas notiek apkārt, kāpēc tās notiek, kādēļ pēc viena notikuma seko citi, kāpēc kaut kas jādara tā, nevis citādi... Piemēram, ja tu bērnam izskaidrosi, kāpēc viņš varēs doties pie drauga ciemos rīt, nevis šodien, tas palīdzēs viņam tikt galā ar sarūgtinājumu.

"Runā ar bērniem"

Pļāpāt ar bērniem kā līdzīgs ar līdzīgu, it kā viņi jau būtu izauguši un varētu runāt par nopietnām tēmām, tā patiesi ir laba ideja. Tas parāda, ka tu pret bērniem attiecies ar cieņu un interesi, nostiprina viņā pārliecību par sevi un palīdz intelektuāli attīstīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!