Foto: Shutterstock

Sociālos tīklus savā ikdienas saziņā izmanto gan bērni, gan pieaugušie. Sevišķi pieprasīti tie ir jauniešu vidū, kas "Facebook", "Instagram" un citos sociālajos medijos pavada dažkārt pārmērīgi daudz laika. Nenoliedzami, sociālajiem tīkliem un tur redzētajam ir liela ietekme uz to, kā jaunieši uztver sevi, citus un dzīvi kopumā. Nereti tie sakropļo bērna uztveri, radot viņam riebumu pret sevi, savu dzīvi un vēlmi līdzināties kādam influecerim.

Ja mēs to pieļaujam, tad internetā redzētajam var būt liela ietekme uz mūsu dzīvi. Tajā redzētais vai dzirdētais var mainīt mūsu uzskatus, nostāju un pat ietekmēt pašvērtējumu.

"Instagram", "Facebook" un citos sociālajos tīklos ievietotā informācija atstāj negatīvu ietekmi ne tikai uz pusaudžiem un bērniem, bet arī pieaugušajiem. Šajā rakstā lasi, kā sociālajos tīklos atrodamās perfektās bildes mēdz sagraut sievietes pašvērtējumu un liek justies kā sliktai mammai, kā arī to, kā no šādas sajūtas izvairīties.

Savukārt tālāk lasi "Drossinternets.lv" izstrādāto informatīvo materiālu, kurā minēti veidi, kā sociālie tīkli ietekmē jauniešus.

Izkropļo izpratni par cilvēka izskatu un dzīves standartiem

Bērni un jaunieši, ieraugot sociālajos tīklos gandrīz perfektu bildi, bieži vien neaizdomājas par to, ka viss redzētais ne vienmēr atbilst patiesībai. Ne vienmēr perfektās bildes ir patiesas, nereti tas ir tikai teātris, viens no desmitiem kadru, kas tajā brīdī uzņemts, cenšoties notvert mirkli pēc iespējas tuvāk perfekcijai. Tāpat bildes nereti ir apstrādātas, papildinātas ar filtriem un citiem vizuālajiem materiāliem, kas padara tās acīm tīkamākas. Šādas bildes mēdz izkropļot bērna izpratni par sevi un citiem.

Nereti jaunieši mēdz redzēto salīdzināt ar sevi un savu dzīvi. Meitenes, vēloties būt tikpat tievas kā "Instagram" redzētā modele, mēdz aizrauties, nodarot pāri savai veselībai. Tas notiek ne tikai ar meitenēm, bet arī zēniem, kas visiem spēkiem cenšas atbilst tēlam, kas tiek popularizēts sociālajos tīklos. Taču diemžēl bildēs redzamos skaistuma un dzīves standartus dzīvē ir grūti vai pat nereāli sasniegt.

Cilvēki tiek vērtēti pēc izskata

Sociālajos medijos liels uzsvars tiek likts uz cilvēku ārējo izskatu. Lielākoties visvairāk sekotāju "Instagram" ir pēc izskata pievilcīgākajām sievietēm un vīriešiem, kas savos sociālo tīklu profilos cēli izrāda savus sakaistos ķermeņus, izteiksmīgos sejas vaibstus vai perfektos matus. Šādu sociālo tīklu profilu iespaidā bērni un jaunieši sāk cilvēkus vērtēt pēc ārējā izskata un lietām, kas viņiem pieder. Nereti pēc šādiem kritērijiem viņi veido arī savu draugu loku.

Ir svarīgi bērnam paskaidrot, ka cilvēks ir kas vairāk par skaistām drēbēm un perfektu augumu. Cilvēki jāvērtē pēc viņu rakstura īpašībām, prasmēm, spējām un izturēšanos, nevis izskata. Ne vienmēr skaista meitene būs arī jauka, mīļa, gādīga un dāsna vai izskatīgais puisis – romantisks, draudzīgs, atvērts un godīgs. Tāpat bērnam jāpaskaidro, ka nereti internetā radītais tēls var ļoti atšķirties no tā, kāds šis cilvēks ir reālajā dzīvē.

Foto: Shutterstock

Laime tiek saistīta ar kārotās lietas iegūšanu

Laimei ir sava cena – ir vēstījums, ko jaunietim nodot sociālie mediji. Bērnam var sākt šķist, ka, ja viņam būs elektriskais skrejritenis, kā puisim "Instagram", viņš būs tikpat smaidīgs un laimīgs kā šī sociālo mediju zvaigzne. Tā bērni un jaunieši lēnām kļūst par komercializētas laimes upuriem, nespējot izvērtēt, ko nozīmē patiesa laime.

Salīdzināšana, vērtēšana un greizsirdība

Ieraugot skaistās bildes, pirmais, ko jaunietis dara, – salīdzina telefonā redzamo jaunieti ar sevi. Tas mēdz novest arī pie greizsirdības un skaudības. "Drossinternets.lv" vēsta – lielākā daļa cilvēku atzīst, ka, redzot citu cilvēku atvaļinājumus siltajās zemēs ar smaidīgiem bērniem, viņi izjūt skaudību un greizsirdību, kas pēcāk pāraug izmisuma sajūtā un depresijā.

  • LU psiholoģijas doktorante Inese Elsiņa atklāj, ka pusaudžu depresiju vispirms novēro vecāki. Šajā rakstā lasi, kādas ir depresijas pazīmes un kā jaunietim palīdzēt ar to tikt galā.

Atkarības problēmas un vājas sekmes skolā

Pusaudžiem, kuri ļoti daudz laika pavada internetā un sociālajos tīklos, veidojas nopietnas atkarības problēmas, kas var ietekmēt sekmes skolā un attieksmi pret mācībām kopumā. "Drossinternets.lv" tiek skaidrots, ka jaunietis ar laiku internetu izmanto tikai kā vietu izklaidei, nevis vietu, kur attīstīt savas prasmes, zināšanas un radošumu.

Foto: Shutterstock

Riskanta seksuālā uzvedība

Mūsdienās seksualitāti atspoguļojošas ainas sociālajos tīklos un internetā ir par daudz un var radīt jauniešos maldīgu izpratni, ka seksuāla uzvedība un izskats ir vērtība, uz kuru noteikti ir jātiecas. Jauniete var sākt nēsāt apspīlētākus un atkailinošākus krekliņus, īsākus svārkus un šortus, vairāk uzmanības pievērst izskatam, nevis komfortam. Savukārt zēni var sākt mainīt savu izturēšanos pret pretējo dzimumu un kļūt atvērtāki bezatbildīgam seksam, kas var novest pie neplānotas grūtniecības.

Taču vecāki var ietekmēt, kā bērns uztver sociālajos tīklos un internetā ieraudzīto un izlasīto. "Drossinternets.lv" sniedz padomus, kā tu vari palīdzēt savam bērnam nepakļauties sociālo tīklu ietekmei:

  • Iedrošini ģimeni pavadīt kopīgi laiku bez mobilajām ierīcēm;
  • Esi piemērs – nekritizē citus pēc ārējā izskata vai mantām, kas viņiem pieder. Iemāci bērnam priecāties par vienkāršām lietām, pats par tām priecājoties;
  • Palīdzi bērnam atrast noderīgu informāciju internetā;
  • Stāsti, ka cilvēki ir dažādi, piemēram, ar veselības problēmām, taču arī viņi spēj būt laimīgi un izbaudīt savu dzīvi. Šajā rakstā atradīsi ieteikumu, kā iemācīt bērnam nediskriminēt citādo;
  • Samīļo un uzslavē savu bērnu, pat, ja gadās kļūdīties;
  • Izskaidro bērnam, ka atšķirties nenozīmē, ka tu esi sliktāks. Tev var būt citas intereses, tu vari citādāk uztvert lietas. Internetā nav jādara tas pats, ko visi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!