Foto: Shutterstock
Izbēgt no nesaskaņām attiecībās ir teju neiespējami. Tie, protams, var būt ļoti dažādi, un ir atšķirība starp konstruktīvu viedokļu apmaiņu un nepamatotu balss pacelšanu, taču jebkurā gadījumā svarīgi būt uzmanīgiem, vai šajos brīžos klāt nav vēl kāds dzirdīgs ausu pāris, kurš situācijās dzirdēto var pārprast.

Jautājums par to, vai vecākiem īpaši vajadzētu izvairīties no diskusijām bērnu priekšā, vai tomēr rādīt dzīves realitāti, ka mamma un tētis ne vienmēr viens otram piekrīt, ir mūžam akutāls. Kamēr, piemēram, psihologs un ģimenes attiecību eksperts Marks Kummings uzsvēris, ka bērni ir ļoti emocionāli un jūtīgi uztver visu sev apkārt notiekošo, tāpēc konflikti var negatīvi ietekmēt viņu emocionālo stāvokli un veselību, portālā "ScaryMommy" trīs bērnu mamma Līza Sadikmana atzinusi, ka neizvairās no viedokļu apmaiņas bērnu priekšā, jo vēlas, lai arī viņi apzinās, ka bez tā iztikt nevar, un redz labu piemēru, kā situācijas risināt.

Taču abas puses piekrīt tam, ka pieaugušajiem ir jākontrolē sevi un bērnu priekšā nevajadzētu izkliegt dažādas neapdomīgas frāzes, kas viņus var apbēdināt un negatīvi iespaidot. Tieši tāpēc ir vairākas lietas, kuras partnerim noteikti nevajadzētu teikt, kad istabā atrodas arī atvases. Lūk, septiņas no tām!

Tu taču vispār neko nesaproti!


Ir pilnībā saprotams, ka jums var būt atšķirīgi viedokļi par kādu konkrētu tēmu, taču nozīme ir tam, kā tu to otram pasaki. Viena lieta ir nepiekrist, tomēr pavisam cita – partnerim norādīt uz viņa muļķīgumu vai tev šķietami nejēdzīgo rīcību, kad blakus ir bērns. Strīda karstumā pār lūpām var plūst tādu vārdu jūra, kas patiesībā nemaz tā nav domāta. Atceries, ka ar savu rīcību tu modelē bērnam to, kā šādās situācijās ir jārīkojas, un otra nozākāšana nav tā bagāža, ko vēlies, lai bērns ņemtu līdzi nākotnē.

Kā bērni dažādos vecumos uztver pieaugušo strīdus un vēl citas nianses, kam vērst uzmanību, atradīsi šajā rakstā.

Ja bērns būtu ātrāk taisījies, es paspētu uz veikalu

Foto: Shutterstock

Lai arī kādas problēmas būtu partneru starpā, atceries, ka bērnu nedrīkst izmantot kā aizsegu savā labā. Ļoti iespējams, ka vīrs vai sieva pēc šī fakta uzzināšanas pamazām apslāpēs savas dusmas par to, ka, piemēram, veikalā nav iegādātas nepieciešamās lietas, taču bērns šajā situācijā sāks šaustīt un vainot sevi, ka vecāku strīdu pamats ir tieši viņš. Nevar izslēgt iespējamību, ka bērna veiklāka taisīšanās no rīta būtu palīdzējusi izvairīties no konflikta rašanās, tomēr vecāku atbildība ir organizēt viņa laiku. Bērns var sākt uzskatīt, ka ir galvenais vecāku strīdu iemesls jebkurā situācijā, kas var atstāt iepriekš minētās negatīvās sekas.

Tava mamma mani padarīs traku


Atceries, ka tava vīra vai sievas mamma ir ne tikai kļuvusi par tavu ģimenes locekli, bet arī nopenījusi statusu kā bērna vecmāmiņa, un neko sliktu par viņu bērna klātbūtnē nevajadzētu teikt. Atvase līdz galam var nesaprast jūsu sarežģītās attiecības, taču justies bezgala sāpināta un vīlusies par neglaimojošiem vecāku izteikumiem.

Ome bērniem ir viens no mīļākajiem cilvēkiem pasaulē, kura var mazajiem iemācīt daudz jauna. Kā piemēru var minēt dažādu iemaņu apgūšanu, ģimenes vēstures izzināšanu, senu stāstu izklāstīšanu un tamlīdzīgi. Tāpat pieaugušie var neuztraukties, ka bērni nodoti gādīgās rokās, kuras uzaudzinājušas viņus pašus, un nodoties divvientulībai. Iemeslus, kāpēc bērnus nodot vecvecāku pieskatīšanai, atradīsi šajā rakstā.

Ja tu turpināsi tā tērēt naudu, mēs būsim izputējuši


Katrs vecāks vēlas, lai bērns mājas uzskatītu par savu drošības saliņu, un strīdi par naudu var būt pamats, uz kā viņi balsta ačgārnus pieņēmumus. Ja bērns vecāku strīdos dzird šādas frāzes, viņš var justies gan vīlies, gan bēdīgs un dusmīgs uz vienu no vecākiem, kurš šķietami ir vienīgs pie tā, ka ģimenei klājas tik grūti. Šādas frāzes vai ietekmēt viņa attieksmi pret konkrēto pieaugušo arī tad, ja izteikums nav pilnība patiess.

Foto: Shutterstock

Tas gan nenozīmē, kas par naudu nevajadzētu runāt vispār. Par ģimenes finansiālajiem līdzekļiem vajag diskutēt, taču bērna vecumam atbilstošā veidā. Ja arī ģimenē ir radušās kādas finansiālās grūtības, atvasei ir svarīgi likt saprast, ka vecāki aizvien spēj sagādāt visu, kas šobrīd ir nepieciešams.

Tu bērniem vienmēr visu atļauj!


Kad bērns izdzird šādas frāzes, viņš tās var izmantot savu vēlmju apmierināšanai, tādējādi problēmas starp vecākiem saasinot vēl vairāk. Šādu vārdu virknējumu lietošana skaidri parāda vecāku atšķirīgos uzskatus audzināšanas metodēs, kā rezultātā bērns arvien vairāk vērsīsies pie tā, kurš ir pielaidīgāks. Beigu galā atvase biežāk iegūs to, ko sirds kāro, bet pieaugušo strīdi tikai augs augumā.

Es vairs negribu ar tevi par to runāt


Viens no sliktākajiem piemēriem, ko bērns var novērot, ir vecāku nevēlēšanās vienam ar otru runāt un risināt problēmas. Aiziešanu uz otru istabu vai neatbildēšanu uz jautājumiem bērns var uztvert gluži tāpat kā verbālu konfliktu, tieši tāpēc jebkuru argumentu, kas dažādu apsvērumu dēļ bijis redzams un dzirdams bērna ausīm, noteikti vajadzētu pabeigt uz pozitīvas nots. Bērns gūs pozitīvas emocijas, ja redzēs, ka konflikts ir nolikts malā, kā arī var daudz mācīties par kompromisu atrašanu vai piekāpšanos.

Kādas ir 10 tipiskākās kļūdas strīdoties, vari uzzināt šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!