Foto: Shutterstock
Dēla audzināšana var būt pārbaudījumiem pilna. Nereti mēs cenšamies savās atvasēs ieaudzināt senus vīrišķības standartus, kā rezultātā aizmirstam – viņiem ir jāizaug ne tikai par vīrišķīgiem, bet arī emocijām bagātiem, līdzjūtīgiem, dāsniem un mīlošiem vīriešiem.

Paaudzi paaudzē no savas ģimenes esam aizguvuši dažādas gudrības bērnu audzināšanā, taču nereti mēs aizgūstam arī tādus paņēmienus, kuri nenāk par labu bērna emocionālajai izaugsmei. "Puiši neraud" ir viena no šāda veida mācībām, kas daudzās ģimenēs ir dziļi iesakņojusies. Ik reiz, kad zēns izplūst asarās par salūzušu mantu vai ar asarām acīs pārdzīvo par kādu citu notikumu savā dzīvē, vecāki pārtrauc bērna raudas, sakot, ka viņš uzvedas kā meitene vai mazulis, jo puiši taču neraud.

"Mēs esam pārāk aizņemti, cenšoties bērnos ieaudzināt pagātnes idejas par vīrīšķību, ka aizmirstam par puišu kā cilvēku primārajām emocionālajām vajadzībām," uzsver grāmatas "How to Raise a Boy: The Power of Connection to Build Good Men" autors un psihologs Maikls Reičerts. Savā grāmatā viņš atklāj, kā sabiedrības, tai skaitā arī vecāku, spiediens līdzināties pagātnē uzstādītā vīrieša ideālam, patiesībā liek zēniem noslēgties sevī, kas nereti pāraug dusmās un izolācijā, kā arī agresijā. Viņš iesaka vecākiem koncentrēties ne tikai uz to, lai izaudzinātu vīrišķīgu, bet arī emocionāli atklātu, pašpārliecinātu un saprotošu jaunekli.

Taču ar ko sākt? Vārdi ir viens no spēcīgākajiem ieročiem cilvēku rokās, tāpēc psihologs un grāmatas autors portālam "Fatherly" atklāj septiņas frāzes, kas vecākiem biežāk būtu jāsaka savam dēlam.

Arī es savas dzīves laikā esmu kļūdījies

Bērni, sevišķi dzīves pirmajos gados, nereti mēdz uzskatīt, ka vecāki nekad nav kļūdījušies, un viņi ir ideāli vai vismaz tuvu tam. Kamēr bērna dzīves sākumā šāda attieksme ir pieļaujama, pēcāk dzīvē mammai un tētim dēlam būtu jāatklāj, ka arī viņi ir tikai cilvēki un savas dzīves laikā ir pieļāvuši neskaitāmi daudz kļūdu. Tas dēlam palīdzēs saprast, ka gluži tāpat, kā viņš, arī vecāki savā dzīvē ir pieļāvuši kļūdas. Nenāks par ļaunu atgādināt arī mūžseno teicienu – "Kļūdīties ir cilvēcīgi".

Lai darītu citus laimīgus, tev vispirms pašam jābūt laimīgam

Zēnam jau bērnībā ir jāiemācās, ka dažreiz ir labi un pat nepieciešams būt nedaudz savtīgam. "Ja tu nezini, kā mīlēt sevi, kā pieņemt sevi tādu, kāds tu esi un aizstāvēt savu viedokli, kā tu varēsi palīdzēt to izdarīt citiem?" piebilst Reičerts.

Viņš skaidro, ka dažkārt apzināti ziedoties citu dēļ ir ļoti labi, bet nevajadzētu dēlam mācīt, ka šādi jārīkojas katru reizi, sevišķi tad, ja, izpalīdzot citam, viņam pašam vienmēr no kaut kā ir jāatsakās. Izpalīdzība ir lieliska rakstura iezīme, taču tai ir lielāka vērtība, ja cilvēks izvēlas tev palīdzēt, nevis tad, ja viņš ir iemācīts akli ziedoties citiem, aizmirstot par savām vajadzībām. Reičerts skaidro, ka šāda bērna "ieprogrammēta" darbība var nākotnē viņu novest pie daudzām nepatīkamām situācijām.

Foto: Shutterstock

Vai tas tiešam ir tavs labākais sniegums?

Brīdī, kad ievēro, ka dēls, izpildot uzdoto, necenšas uz visiem 100 procentiem, ir svarīgi viņam atgādināt, ka viss, ko viņš dara, ir jācenšas paveikt pēc iespējas labāk. "Sava pētījuma laikā es atklāju, ka cilvēks, kurš vislabāk spēj motivēt zēnus vienmēr parādīt savu labāko sniegumu, ir skolotājs, kurš viņam ir uzstādījis augstus standartus. Kāds, kas viņam atklāti pasaka "Es zinu, ka tu vari labāk, ej un mēģini vēlreiz" un nav mierā ar mazumiņu. Tie ir skolotāji vai pieaugušie, kurus zēni savā dzīvē visvairāk ciena," skaidro psihologs. Viņš atklāj, ka tās mēdz dēvēt par transformatīvajām attiecībām, ar kuru palīdzību cilvēks ir spējīgs sasniegt vairāk, nekā esot viens pats.

Reičerts piebilst, ka šis modelis strādā jebkur – sportā, zinātnē, mākslā, matemātikā un citur. Ja treneris, tēvs vai pasniedzējis ir prasīgs, bet tajā pašā laikā mīlošs un godīgs, jaunietis darīs visu, lai sasniegtu viņa uzstādītos mērķus. Iespējams, šādā veidā tu palīdzēsi savam dēlam sasniegt pat to, kas reiz šķitis nesasniedzams.

  • Kā vēl efektīvi palīdzēt bērnam apzināties savas spējas, lasi šajā rakstā.

Izturies pret citiem tā, kā tu vēlies, lai citi izturas pret tevi

Šī izsenā dzīves mācība noderēs jebkurā tava dēla dzīves jomā – skolā, sportā, ģimenes dzīvē un attiecībās ar draugiem. Taču to ir vieglāk pateikt, nekā izdarīt, tāpēc ik reiz, kad redzi, ka tavs dēls pret kādu izturas neiejūtīgi, apsaukā vai apsmej, atgādini viņam šo mācību. Tas viņam arī palīdzēs labāk saprast to, kā jūtas otrs un iemācīs būt iejūtīgam.

Tie, kuri dara pāri citiem, patiesībā paši cieš

Cilvēki, kuri paši reiz ir cietuši vai šobrīd cieš no apkārtējo fiziskās vai emocionālās vardarbības, bieži vien dara pāri arī citiem. Šo bērnam ir svarīgi izstāstīt jau agrā vecumā, jo, sākoties skolas gaitām, pastāv iespēja, ka viņš savā ceļā reiz sastaps šādu cilvēku. Zinot to, ka cilvēki, kuri dara pāri citiem, patiesībā paši cieš no kāda pāridarījuma, viņš spēs labāk izprast vienaudža rīcību un būs iejūtīgāks.

Taču vecākiem ir svarīgi ne tikai iemācīt, kāpēc cilvēki mēdz nodarīt vien otram pāri, bet arī atpazīt situācijas, kad viņu bērns cieš no šāda cilvēka negatīvās attieksmes pret citiem jeb mobinga. Te atradīsi 13 pazīmes, kas liecina – par tavu bērnu skolā ņirgājas.

Foto: Shutterstock

Dažreiz tu neesi vainīgs pie notiekošā

Nereti bērni uzskata, ka, ja viņu dzīvēs notiek kas slikts, viņi paši pie tā ir vainīgi. Reičerts atklāj, ka reiz ir ievērojis, ka arī viņa dēls domā līdzīgi. "Vienu dienu kāds zēns no viņa klases bez jebkāda iemesla iesita ar kulaku manam dēlam pa vēderu. Kad pēc notikušā viņš devās pie skolas medmāsas, dēls esot viņai pateicis, ka klasesbiedrs visticamāk iesitis, jo mans dēls viņam kaut kā nodarījis pāri. Taču ir skaidrs, ka tā nebija taisnība," portālā atklāj psihologs.

"Mēs dažkārt nespējam izprast kāda cita cilvēka uzvedību," viņš skaidro. "Dažas lietas ir neizskaidrojamas." Psihologs stāsta, ka bērniem ir ļoti grūti izprast traumatiskas pieredzes atstātās sekas, kas tika pieminētas jau iepriekš, tāpēc nereti viņi uzskata, ka kāda cita negatīvā attieksme pret viņiem, tai skaitā arī fiziskā vai emocionālā pazemošana, ir viņu pašu vaina. Vecākiem ir jābūt tiem, kas iedrošina bērnu un paskaidro, ka ne vienmēr pie visa vainojams ir viņš, un cilvēku uzvedību ietekmē vēl miljoniem citu faktoru.

Es tevi mīlu

Kamēr mātēm izteikt šos trīs svarīgos vārdus visbiežāk nesagādā nekādas problēmas, tēviem nereti ir pretēji. "Es tevi mīlu" ir frāze, kura bērnībā no tēvu puses ir pietrūkusi daudziem zēniem un arī meitenēm.

Reičerts atgādina, ka vārdi "Es tevi mīlu" ietver sevī daudz vairāk nekā mums šķiet. Tie paskaidro, ka neatkarīgi no tavām kļūdām, tu man esi svarīgs, es tevi saprotu un pieņemu tāds, kāds tu esi, tu man esi svarīgs, dārgs, un es darīšu visu, lai darītu tevi laimīgu. Šie trīs vārdi pasaka daudz vairāk nekā mums šķiet, tāpēc ir vērts tos teikt biežāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!