Foto: Shutterstock
Mūsdienās vecākiem mazuļa kopšanu ikdienā atvieglo daudzas lietas, un viena to tām ir arī autiņbiksītes. Lielākā daļa vecāku dod priekšroku vienreizlietojamajiem pamperiem, taču nereti pēc to lietošana mazuļa dibens iekaist, paliek sarkans vai izrāda alerģisku reakciju. Šādās situācijās ir nepieciešams meklēt alternatīvas. Viena no tām ir vairākkārt lietojamās jeb mazgājamās autiņbiksītes.

Ja mazuļa dibens neizrāda pretestību un zaļais dzīves veids vecākiem nav aktuāls, tad, visticamāk, ka izvēle tiks dota par labu vienreizlietojamajām autiņbiksītēm. Taču tie vecāki, kuru mazuļi šo autiņbiksīšu lietošanas dēļ ir saskārušies ar alerģijām vai vēlas dzīvot dabai draudzīgāk, labprātāk izvēlas vairākkārt lietojamās jeb mazgājamās autiņbiksītes. Iepazīstinām tevi ar šo autiņbiksīšu priekšrocībām un trūkumiem, kā arī atklājam, ko par tiem domā "Instagram" un "Youtube" personība un gadu vecās Matildes mamma Baiba Kārkliņa.

Mazgājamās autiņbiksītes lielākoties tiek ražotas no kokvilnas, kas ļauj "elpot" mazuļa ādai, neizraisot iekaisumu vai cita veida reakciju. Tāpat kokvilnai piemīt vēl citas lieliskas īpašības – tā ir ļoti mīksta, palīdz uzturēt nemainīgu ķermeņa temperatūru un tai piemīt dabiska uzsūkstspēja. Kokvilna ir arī viens no tiem audumiem, kurus dermatologi uzskata par bērniem vispiemērotākajiem.

  • To, kādi vēl audumi ir vispiemērotākie bērna apģērbam lasi šajā rakstā.

Atšķirībā no vienreizlietojamajiem pamperiem mazgājamās autiņbiksītes ir pieejamas dažādās krāsās, dizainā un izmēros. Papildus tam gandrīz visām mazgājamajām autiņbiksītēm ir arī pogas, kas palīdz pieregulēt tās precīzi mazulim nepieciešamajā izmērā.

Ja "parastās" autiņbikses pēc lietošanas tiek izmestas miskastē, tad vairākkārt lietojamās autiņbiksītes ir jāmazgā. To vienkārši un ērti var izdarīt veļasmašīnā. Kā norāda ražotāji, dažas no tām spēj izturēt ap 700 mazgāšanas reizēm. Ir ražotāji, kas iesaka mazgāšanas reizēs nepievienot mīkstinātājus, jo tie var pasliktināt autiņu absorbētspēju. Tāpat vajadzētu pievērst uzmanību arī tam, kādā temperatūrā konkrētās autiņbiksītes var mazgāt.

Viena no galvenajām lietām, kas atšķir vienreizlietojamās no mazgājamajām autiņbiksītēm ir tā, ka bērns daudz ātrāk sajutīs mitruma izraisītu diskomfortu, jo sintētiskajos autiņos urīns nokļūst autiņbiksīšu dziļākajos slāņos un bērns var vēl kādu ilgāku laiku nejust nekādas neērtības, līdz ar to arī vecākiem var šķist, ka autiņbikses vēl kādu brīdi var nemainīt. Taču urīns autiņbiksītēs no ķermeņa siltuma sasilst, bet šādā vidē, kur ir mitrums un siltums, notiek baktēriju un sēnīšu aktīva vairošanās. Var iekaist ne tikai bērna āda, bet arī rasties dažādas infekcijas. Savukārt, tā kā kokvilna netraucē gaisa cirkulācijai, arī tad, ja mazulis pačurā kokvilnas autiņos un tie kādu laiku netiek nomainīti, gaiss brīvi piekļūst bērna dibenam, to atvēsina, nepaaugstinot temperatūru. Taču atšķirībā no sintētiskajiem autiņiem, auduma autiņi jāmaina katru reizi, kad bērns tajos iečurājis. Var gadīties, ka ir jāmaina vai nu tikai autiņš, kas atrodas aizsargbiksītēs, vai biksītes un autiņš, tas, kā notiek autiņbiksīšu nomaiņa, ir atkarīgs no ražotāja.

Nenoliedzami, ka lielākā ieguvēja no vairākkārt lietojamajiem autiņiem ir māte daba. Tās māmiņas, kuru mazuļu ikdienā lieto vienreizlietojamos pamperus noteikti ir pamanījušas, cik ātri tie piepilda atkritumu tvertni. Kas liek ģimenei mērot ceļu līdz atkritumu konteinerim un atpakaļ pat vairākas reizes dienā. Taču ne tikai biežas ceļš no mājām uz atkritumu konteineri ir problēma, bet arī tas, cik ilgi tās dabā sadalās. Biedrības "Zaļā brīvība" vadītājs Jānis Brizga raidījumam "Vides fakti" atklāja, ka tās dabā sadalās aptuveni 500 gadus. Viņš norāda arī uz to, cik liels ir vienam bērnam nepieciešamo autiņbiksīšu apjoms: "Mazam bērnam varbūt pat piecas autiņbiksītes dienā jānomaina, un tas nonāk atkritumu poligonos."

Taču, neatkarīgi no tā, vai dod priekšroku mazgājamajām, vai vienreizlietojamajām autiņbiksītēm ir lietas, kurām, izvēloties piemērotākās autiņbiksītes bērnam, ir jāpievērš uzmanība. Piemēram, absorbētspējai, kas ir vissvarīgākais faktors izvēles procesā. To nosaka, pārbaudot, cik sausa ir mazuļa āda pēc nokārtošanās autiņbiksītēs. Te atradīsi vēl citus faktorus, kam jāpievērš uzmanība, izvēloties autiņbiksītes.

Pieredze: iepriekš miskaste bija jāiznes divreiz dienā


Foto: Kadrs no "Youtube" video

Gadu vecās Matildes mamma Baiba Kārkliņa savā "Instagram" profilā un "Youtube" kontā dalījās ar pieredzi mazgājamo autiņbiksīšu lietošanā mazulim.

Pirmais Baibas ieteikums vecākiem ir iegādāties sešas, septiņas vairākkārt lietojamās autiņbiksītes, jo tās ir jāmaina biežāk nekā parastie autiņi (aptuveni ik pēc divām stundām). Nedrīkst aizmirst arī par to, ka šīs autiņbiksītes pēc lietošanas ir jāmazgā, tāpēc parocīgāk ir apbruņoties ar vairākām, lai katru reizi, kad mazulis nokārtojas, nepaliec bez autiņbiksītēm.

Kā nākamo lietu Matildes mamma izceļ materiālu, no kura tās veidotas. "Autiņbiksītes ir ļoti mīkstas un ļoti patīkamas, kas Matildes dibenam ir vienkārši ideāli, jo viņai no parastajiem pamperiem bija mitruma pumpiņas vai izsutis dibens," viņa stāsta. "Galvenā daļa, kas atrodas pie bēbīša dupsīša, ir no ļoti mīksta, filcam līdzīga auduma, līdz ar to vismaz līdz šim nekas viņai nav berzis." Ap gurniem biksītēm ir elastīgs audums, kas autiņbiksīšu nēsāšanu padara vēl ērtāku.

Vēl viens pluss, kuru izceļ Baiba, ir tas, ka vairākkārt lietojamās autiņbiksītes ir pieejamas ne tikai dažādos izmēros, bet arī krāsās: "Viņas izskatās ļoti glīti, ir patīkamās krāsas un nespīd cauri bodijiem, kas man ir ļoti svarīgi."

Kā vienu no galvenajiem šo autiņbiksīšu mīnusiem sieviete uzsver to, ka, saspraužot visas atsevišķās daļas kopā, autiņbiksītes ir ļoti biezas. "Tas ir slikti tāpēc, ka mums uzreiz vajadzēja mainīt uz lielāku izmēru drēbes," skaidro Baiba. Viņa gan piebilst, ka, ja bērnam tiek vilktas salīdzinoši brīvas drēbītes, tad autiņbiksīšu biezumam nevajadzētu sagādāt nekādas problēmas. "Es šo biezumu varu pielīdzināt jau piečurātam pamperim," viņa skaidro. Tajā pašā laikā autiņbiksīšu biezumam ir arī savi plusi. Baiba stāsta, kad gadījumā, ja bērns nokrīt uz dupša, tad autiņbiksītes viņu pasargā no sasišanās.

View this post on Instagram

A post shared by Baiba Kārkliņa (@baibiss) on Mar 13, 2019 at 1:29am PDT


Baiba piemin arī to, ka daudzreiz lietojamās autiņbiksītes, salīdzinot ar vienreizlietojamajām, daudz labāk absorbē smaku. Viņa gan piebilst, ka no vienas puses to var uzskatīt par plusu, bet, no otras puses, var būt grūtības noteikt, kad bērns ir nokārtojies un ir nepieciešams nomainīt autiņbiksītes.

Sieviete stāsta, ka sākotnēji var šķist, ka vairākkārt lietojamās autiņbiksītes ir dārgas, taču, veicot aprēķinu, domas var mainīties: "Es saprotu, ka jaunie vecāki lielākoties domā par to, lai visu nopirktu labāku un lētāku, bet domāju, ka šajā gadījumā ir vērts pieļaut izņēmumu." Baiba atklāj, ka viņas ģimenē gadā vienreizlietojamajām autiņbiksītēm tika iztērēti vairāk nekā 300 eiro.

Nevar arī neievērot to, ka atkritumu tvertne piepildās daudz lēnāk: "Iepriekš bija jānes miskaste divreiz dienā, tad tagad tas ir jādara vienreiz divās dienās, kas ir vienkārši "wow"."

Taču kā lielāko plusu Baiba uzskata apziņu, ka, izmantojot vairākkārt lietojamās autiņbiksītes, viņa var praktizēt dabai draudzīgāku dzīves veidu: "Es jūtos ļoti labi par to, ka varu piesārņot dabu mazāk, kā es to darīju līdz šim. Es par to jūtos lepna, jo šobrīd cenšos savā dzīvē ieviest lietas, kas ir dabai mazāk kaitīgas. "

Viņa piebilst, ka mazgājamās autiņbiksītes var iegādāties ne tikai veikalos, bet arī no kādas citas mammas, kuras bērniņam tās vairs neder.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!