Foto: Shutterstock

Strauji tuvojas izlaidumu laiks, kas ir nozīmīgs notikums ne tikai bērna, bet arī vecāku dzīvē, taču daži no viņiem nonāk situācijā, kad darba pienākumu dēļ šajā svarīgajā dienā nevar būt kopā ar savām atvasēm. Labklājības ministrija atgādina, ka ikviens strādājošs vecāks bērna izlaiduma dienā drīkst saņemt apmaksātu brīvdienu.

Darba likuma 151. pants nosaka, ka viena papildu atvaļinājuma diena tiek piešķirta vecākiem, kuri audzina vienu vai divas atvases vecumā līdz 14 gadiem, savukārt trīs papildus apmaksātas brīvdienas pienākas tiem vecākiem, kuriem ir trīs bērni vecumā līdz 16 gadiem. Tāpat arī mātēm un tēviem, kas audzina bērnu ar invaliditāti, kurš vēl nav sasniedzis 19 gadu slieksni, pienākas trīs papildu atvaļinājuma dienas.

Labklājības ministrija atgādina, ka šīs papildus brīvdienas var saņemt abi vecāki, neatkarīgi no savstarpējo attiecību statusa – viņi dzīvo reģistrētā, nereģistrētā laulībā vai ir šķīrušies. Tāpat nav svarīgi arī tas, kuram no vecākiem ir noteiktas bērna aizgādības un aprūpes tiesības, minēts portālā "LVportāls". Arī gadījumos, ja abi vecāki strādā pie viena darba devēja, papildus apmaksātā brīvdiena bērna izlaidumā pienākas kā mātei, tā tēvam

Jāatgādina arī tas, ka gadījumā, ja ģimene audzina trīs bērnus, no kuriem viens ir invalīds, papildatvaļinājumā iekļauto dienu skaits nedubultojas. Tas nozīmē, ka arī šiem vecākiem pienākas trīs nevis sešas apmaksātas brīvdienas.

Lai iegūtu papildatvaļinājumu, darbiniekam savam darba devējam ir jāiesniedz rakstveida iesniegums, saskaņojot to ar darba devēju. Lai darba devējs vecākam varētu piešķirt pienākošos papildatvaļinājumu, darbiniekam iesniegumā nepieciešams norādīt, uz kādu papildatvaļinājumu tas pretendē. Tādējādi darbiniekam iesniegumā jāraksta lūgums piešķirt papildatvaļinājumu, pamatojoties uz Darba likuma 151. panta pirmās daļas 1. vai 3. punktu. Tāpat iesniegumā jānorāda, ka apliecinājumam uzrādīs dokumentu – pasi vai bērna dzimšanas apliecību. Ievērojot Fizisko personu datu aizsardzības likuma prasības, vecākam kopēt pasi vai bērna dzimšanas apliecību nevajag, minēts portālā "LVportāls".

Taču, ja vecāks vēlas, viņš šo papildatvaļinājumu var izmantot arī citās dienās, jo tiesiskais regulējums neparedz šīs apmaksātās brīvdienas piesaisti konkrētam datumam. Savukārt tie vecāki, kuri strādā valsts un pašvaldību institūcijās, ir tiesīgi prasīt vienu apmaksātu brīvdienu tieši bērna izlaiduma dienā.

"LVportāla" e-konsultācijās iesūtītie jautājumi, kā arī diskusijas portālā "Twitter" liecina, ka daudzi bērnu vecāki gadiem nav izmantojuši papildatvaļinājuma saņemšanas iespējas, jo par tādām nav zinājuši, lai gan noteiktam vecāku lokam tādas ir bijušas jau kopš 2002. gada.

"LVportāls" atgādina, ka vecāks var darba devējam pieprasīt iepriekš neizmantotā papildatvaļinājuma piešķiršanu par iepriekšējiem diviem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!