Mēs dzīvojam laikā, kad sieviešu vidū priecājamies ne tikai par skaistu grūtnieces vēderu, bet arī cieņpilni attiecamies pret ķermeni arī pēc tam, kad tas padarījis visgrūtāko darbiņu uz pasaules – iznēsājis bērnu. Godāt pēcdzemdību ķermeni jeb "postpartum body" kļūst aizvien populārāk un īpašā sociālo tīklu akcijā ar tēmturi #this_is_postpartum (tiešā tulkojumā – šīs ir pēcdzemdības) to dara arī amerikāniete Mega Bogsa savā "Instagram" profilā un blogā. Kā Mega pati atklājusi CNN, viņas misija ir pārdefinēt sabiedrības pieņēmumu par to, kādam jāizskatās sievietes ķermenim pēc dzemdībām. Turklāt Mega to nedara viena – drīz vien aizvien vairāk sieviešu atmetušas kautrību un dalījušās ar saviem īpašajiem stāstiem.

Pēc tam, kad vairākus mēnešus pēc meitiņas piedzimšanas Mega joprojām izvairījās fotografēties, viņa nonākusi pie vērtīgas atziņas, ka no sevis nav jākaunas un iesaka citām mammām divas lietas, lai nostātos uz ceļa, kas palīdzētu iemīlēt savu ķermeni. Pirmā – ieskaties spogulī. Otrā – fotografējies kopā ar saviem bērniem. "Es tik ļoti nožēloju, ka neesmu pirmajās meitas bildēs ar viņu kopā. Tas ir svarīgi un ir jāpadomā par bērniem – viņi vēlēsies, kaut tu būtu bijusi fotogrāfijās redzama kopā ar viņiem," Mega vaļsirdīgi stāsta.

2018. gadā, kad Mega bija jaunā māmiņa un viņas meitai bija septiņi mēneši, viņa saskārās ar negatīvo ķermeņa veidola izpratni. Būdama lielo izmēru sieviete, Mega jutās neiederīga starp citām grūtniecēm un jaunajām māmiņām, kas sociālajos tīklos atrādījušas savu ķermeni pēc dzemdībām. Mega nav varējusi arī sasaistīt sevi ar redzētajām perfekto grūtnieču vēderu bildēm, jo viņas ķermenis izskatījies citādāk. Meklējot attēlus, kas vairāk līdzinātos viņas ķermeņa aprisēm, Mega neko nav atradusi, kas licis viņai justies izolētai: "Man likās, ka mans pēcdzemdību piedzīvojums un ķermenis neskaitās."

Tāpēc, lai atrastu domubiedrus, Mega izveidoja savu blogu un "Instagram" profilā publicēja pirmo pēcdzemdību bildi. Pēc tam esot atlicis gaidīt ar biezu ādu, kas par to sakāms internetam. "Par lielu pārsteigumu, vēstuļu kastīte piebira ar ziņām, kas pilnas pozitīvisma un vārdiem: "Tas ir tas, ko man šodien vajadzēja." Tas bija brīdis, kad šī ideja sāka atrast ceļu uz manu sirdi," stāsta Mega. Nesen Mega arī sapulcināja 25 citas mammas un aicināja viņas dalīties savā pieredzē par ķermeņa izskatu pēcdzemdību laikā, pēcdzemdību depresiju, nemieru, bērniņa zaudējumu un sērām, izmantojot tēmturi #this_is_postpartum.

View this post on Instagram

A post shared by Meg Boggs (@meg.boggs) on May 10, 2019 at 10:02am PDT

Megas "Instagram" tēmtura akcijā iesaistījās arī Ešlija Dorouza, kura arī sākusi rakstīt savu emuāru un dalīties ar fotogrāfijām sociālajos tīklos, lai parādītu, ka arī korpulentākas sievietes iet cauri grūtniecībai, pēcdzemdību skumjām un cīnās ar sava ķermeņa pieņemšanu, kāds tas ir. Zem tēmtura Ešlija iedrošina citas sievietes rakties dziļāk, lai pārdomātu, kas tad dzīvē ir tas svarīgākais, un uzsāktu ceļu sevis mīlēšanas virzienā, pieņemot visus it kā trūkumus, kas patiesībā tādi nemaz nav.

View this post on Instagram

A post shared by Ashley Dorough (@ashley_dorough) on May 10, 2019 at 10:01am PDT

Arī trīnīšu mamma Dezirē Fortina iesaistījās Megas akcijā un dalījās savās pārdomās pēc trīnīšu grūtniecībā gūtajām atziņām. Dezirē vairākus gadus cīnījās par bērniņa ieņemšanu dabīgā veidā, taču tas nevedās. Pateicoties mākslīgajai apaugļošanai, viņa palika stāvoklī, un vēl pie tam ar trīnīšiem! "Mans ķermenis mainījās vairāk, nekā es biju gaidījusi. Bija daudz liekas ādas, vēderu noklāja strijas," stāsta Dezirē. Redzot, kam gājis cauri viņas ķermenis, Dezirē saprata, ka no tā nav jāslēpjas un par to ir jārunā. Tāpēc savā "Instagram" profilā Dezirē publicēja drosmīgu pēcdzemdību bildi, zinot, ka saņems arī kritiku. Taču sievietes galvenais mērķis ir parādīt un iedrošināt sievietes, lai viņas mīlētu sevi vairāk.

View this post on Instagram

A post shared by Desiree Fortin (@theperfectmom) on May 10, 2019 at 10:00am PDT

Runāt par pēcdzemdību ķermeni un raudzīties uz to, kā perfektu, Betāniju Garsiju iedvesmoja vīrs un viņas bērni. "Kad es piespiedu sevi ticēt tam, ka es esmu skaista, es sāku redzēt visu citādā gaismā un uzsāku sevis mīlēšanas un vērtības apzināšanās ceļojumu," stāsta Betānija. Arī viņa, Megas iedvesmota, piedalījusies sociālo tīklu akcijā un publicējusi attēlu ar to, kā viņas ķermenis izskatās dažus mēnešus pēc ceturtā bērna dzemdībām. Ar tēmtura palīdzību viņa vērš uzmanību tam, ka liela daļa sieviešu piedzīvo spontānos abortus, kas nav bijis svešinieks arī viņas ģimenē. Izlemjot dalīties ar privāto stāstu, viņa palīdzējusi ne tikai sev, bet arī citām sievietēm nejusties vienām un nesaprastām.

View this post on Instagram

A post shared by Bethanie Garcia (@thegarciadiaries) on May 10, 2019 at 10:00am PDT

Pašai Megai Bogsai un 25 sievietēm, kuras viņa akcijai uzrunāja personīgi, vienīgais veids, kā normalizēt pēcdzemdību pieredzi, ir būt caurspīdīgai, tiešai un turpināt runāt par šo tēmu. Sievietes par savu tiešumu, protams, saņem arī daudz kritikas. "Es saņemu simtiem negatīvu komentāru, bet tā viena vēstule, ko saņemu, kurā pateikts paldies un tas, ka mans ieraksts uzlabojis dienu, ir tas, kas man atgādina, ka šis viss ir tā vērts," stāsta Mega.

View this post on Instagram

A post shared by Meg Boggs (@meg.boggs) on Apr 29, 2019 at 1:03pm PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!