Foto: Shutterstock
Iznākusi ģimenes psihoterapijas speciālistes un ģimenes psiholoģijas centra "Līna" dibinātājas Vitas Kalniņas jaunākā grāmata "Mazulis nepiedzima", kas pievēršas smagam, taču ļoti nozīmīgam tematam – sērām, zaudējot mazuli grūtniecības laikā, ziņo izdevniecība.

"Tā ir tēma, par kuru sabiedrībā skaļi nerunā, tā joprojām ir tāda tabu tēma, taču tā skar ārkārtīgi daudz ģimeņu. Aptuveni katra piektā grūtniecība pārtrūkst pirms laika. Tas īstenībā ir liels skaits ģimeņu, tikai bieži vien katrai atsevišķai ģimenei šķiet, ka viņi ir vienīgie, kas šādai pieredzei iet cauri," stāsta grāmatas autore. Nereti šajās situācijās rodas tāds kā apburtais loks – ja zaudējumu piedzīvojušie vecāki mēģina runāt par notikušo, apkārtējo komentāri ne vienmēr ir iejūtīgi un piemēroti. Tas sāpina un ģimenes izvēlas par savu pieredzi vairs nerunāt, taču šādi viņi arī zaudē iespēju saņemt tik nepieciešamo atbalstu.

Grāmata "Mazulis nepiedzima" soli pa solim palīdzēs sērojošajiem vecākiem atpazīt zaudējuma radītās izjūtas, tās saprast, izdzīvot un pieņemt, kā arī tā būs noderīga līdzcilvēkiem, kuri jūtas pazuduši un neveikli centienos atbalstīt sērojošos. Grāmatā iekļautas arī Grietas Baulas ilustrācijas, kas ļauj zaudējuma tēmai pietuvoties ar sirsnību un iejūtību.

Grāmatas atklāšanas svētkos Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja Vija Veisa uzsvēra šīs grāmatas nozīmi kā atbalsta rīkam ne tikai sērojošajām ģimenēm un viņu tuviniekiem, bet arī medicīnas darbiniekiem. "Ārstiem nemāca, kā būt līdzās un paziņot ģimenei, ka ir zaudēts vēl nedzimis bērniņš. Šis ir lielisks instruments mums, mediķiem, lai spētu atpazīt cilvēku emocijas šādos brīžos un spētu iejūtīgi būt līdzās," savā uzrunā klātesošajiem atzina ginekoloģe.

Foto: Publicitātes attēli

Vita Kalniņa ir psiholoģe un ģimenes psihoterapijas speciāliste ar vairāk kā 20 gadu darba pieredzi. Īpaši tuvas Vitai ir tēmas, kas saistās ar bērniņa ienākšanu ģimenē, un viņas mērķis ir mazināt ciešanas un vairot iejūtību dzīves posmā, kas var būt tik skaists, bet vienlaikus trausls un izaicinājumiem pilns. Latvijas lasītājiem jau ir labi pazīstamas iepriekšējās Vitas Kalniņas grāmatas "Pirmās attiecības cilvēka dzīvē" un "Niķu nav".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!