Līgo un Jāņus svin katra ģimene – ar savām tradīcijām un izpratni. Taču kāpēcīšu vecuma bērniem vecāki nereti nemaz nevar paskaidrot, kādēļ tieši šajās dienās jāpin vainagi, jākur ugunskurs un jāēd Jāņu siers. Par to, kā vienkāršā valodā pirmsskolas vecuma bērniem izskaidrot svētku nozīmi, stāsta folkloriste un pirmsskolas vecuma pedagoģe Zoja Heimrāte. Arī par to, kas ir meitu un puišu Jāņu zāles, kāpēc siera ritulis ir apaļš.

Visu dzīves ritmu nosaka Saule

Uzzīmē apli – pašā augšā atrodas Jāņi, apakšā – Ziemassvētki. Sākot no Ziemassvētkiem, Saule sāk kāpt kalnā. Aplis ir pati Saule. Saulīte kāpj, kāpj augšā, dienām paliekot garākām, bet naktīm – īsākām. Kad Saule uzkāpj pašā kalna virsotnē, tad jāsvin Jāņi. Tad gaisma pilnībā ir uzvarējusi tumsu. Tūliņ pēc Jāņiem Saule sāk ritēt no kalna lejā, dienām kļūstot īsākām, bet pa ceļam ir vēl divi pieturas punkti – Lieldienas un Miķeļdiena, kad Saule divas reizes pārdomā – kāpt vai nekāpt kalnā. Tādēļ arī Lieldienās ir jāšūpojas, lai simboliski palīdzētu Saulei virzīties augšup kalnā, bet Miķeļdienā jāveļ bluķis, it kā uzņemoties visu smagumu uz sevis un palīdzot Saulei ripināties augšup. "Mani bērni visu šo ritumu saprot ļoti labi," saka Heimrāte.

Kāpēc pinam vainagus un ēdam Jāņu sieru? Aplis ir Saules simbols, tādēļ Jāņu zāļu vainags un Jāņu siers ir apaļš. Jāņos mēs svinam Saulītes atrašanos visaugstākajā punktā, bet Jāņa siera dzeltenums simbolizē Sauli. Un plācenis, ko cep Jāņos, ir apaļš, turpina folkloriste.

Pinam vainagus meitām un puišiem

Latviešu tautasdziesmās minēts, ka Jāņu vainagā jāiepin trejdeviņas zālītes, kas, pārvēršot skaitļos, ir 27 augi. Heimrāte norāda, - ja vien cilvēks pats pļavā salasa Jāņu zāles un no tām pin vainagu, iespējams, augu pat sanāk vairāk. Tomēr, ja zālītes pēc tam ir paredzēts lietot medicīniskos nolūkos vai pirtī, zāles jāpazīst, nedrīkst lasīt tādas, kas rada šaubas. Daži augi var būt indīgi.

Folkloriste uzskata, ka tipiska sievu zāle ir raspodiņš, jaunām meitām – baltais āboliņš, to mēdz lietot arī dzemdību laikā, jo baltā āboliņa uzlējums palīdz atslābināt muskuļus. Arī sarkanais āboliņš ir tipiska jaunu meitu zāle.

Par gundegām jau teju visi zina kopš bērnības, - šis augs ir nedaudz indīgs, jo izraisa ādas apdegumus. Gundegu noteikti nevajadzētu izmantot kā Jāņu zāli. Heimrāte gan norāda, ka senos laikos, kad nebija nekādas kosmētikas, meitas gundegas izmantoja kā vaigu sārtumu. Paberzēja vaigus un sārtums iegūts, bet tagad jau ir skaidrs, ka tas patiesībā bija viegls ādas apdegums.

Puišu vainagā bez zināmām ozollapām vijami sīvi dadži un asas nātres. Šie augi puišiem sniegs mundrumu. Piemēram, nātru uzlējums jauniem puišiem var palīdzēt cīņā pret pūtītēm. Nātre arī tiek minēta kā auglības zālīte.

Savukārt par klasisko Jāņu zāli dēvētā paparde, tāpat kā vībotne, tiek pieskaitītas nomierinošajām drogām jeb zālītēm, kas vairāk paredzētas veciem ļaužiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!