Foto: Shutterstock

Sasniedzot pilngadību, bērns valsts acīs kļūst par pieaugušo. Kamēr tie bērni, kuriem ir vecāki, līdz nenoteiktam vecumam var saņemt viņu atbalstu, mīlestību, gādību un pajumti, bāreņiem šāda iespēja ir liegta, taču arī viņi netiek pamesti novārtā. Labklājības ministrija izveidojusi infografiku, kurā redzams, kādu atbalstu no pašvaldībām un valsts saņem bāreņi un bez vecākiem palikušie bērni, sasniedzot pilngadību.

Kad bārenis ir sasniedzis pilngadību, viņam ir tiesības saņemt vienreizēju pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai, kas nav mazāks par 128,06 eiro. Savukārt, ja jaunietim ir invaliditāte kopš bērnības, šī summa ir 213,44 eiro. Papildus šim pabalstam pilngadību sasniegušajam bārenim tiek piešķirts arī vienreizējais pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei, piemēram, spilveniem, segām, tējkannai u.c. Tāpat viņam tiek piešķirts arī dzīvokļa pabalsts vai dzīvojamā telpa, kurā viņš var mitināties līdz 24 gadu vecumam. Taču Tiesībsarga birojs, padziļināti pētot šo jautājumu, secinājis, ka pašvaldību pabalstu apjoms dzīvokļu nomai neatbilst reālajām īres tirgus cenām. Ir pašvaldības, kas īrei piešķir vien 100 eiro gadā. Biedrības "Mentor Latvia" programmu vadītāja Jana Priedniece atzīst, ka tas ir viens no iemesliem, kāpēc bērnunama jaunieši, sasniedzot pilngadību, nav gatavi uzsākt patstāvīgu dzīvi. Vairāk par to lasi te.

Taču, ja pēc pilngadības sasniegšanas bārenis turpina mācīties, viņam ir tiesības saņemt papildu pabalstu arī ikmēneša izdevumiem, kas ir ne mazāks par 64,03 eiro. Tāpat līdz 20 gadu vecumam viņam tiek izmaksāts ģimenes valsts pabalsts, ja jaunietis nav stājies laulībā.

Tiem jauniešiem, kuri turpina studijas pilna laika klātienē un nav vecāki par 24 gadiem, tiek piešķirta apgādnieka zaudējuma pensija. To bārenis saņem jau no septiņu gadu vecuma. Apgādnieka zaudējuma pensiju aprēķina, ņemot vērā apgādnieka iespējamo vecuma pensiju:

  • vienam apgādājamam – 50 procenti no pensijas;
  • diviem apgādājamiem – 75 procenti no pensijas;
  • trim un vairāk apgādājamiem – 90 procenti no pensijas.

Informāciju par to, kādi dokumenti jāiesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA), lai bārenis varētu saņemt apgādnieka zaudējuma pensiju, atradīsi aģentūras mājaslapā.

Tāpat bārenim, kurš, sasniedzot pilngadību, turpina apgūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību, līdz 21 gada vecumam tiek piešķirti uzturlīdzekļi. No 2019. gada šī uzturlīdzekļu summa pilngadību sasniegušiem bērniem ir 122,55 eiro mēnesī. To saņemšanai var pieteikties šeit.

Lai uzzinātu vairāk par to, kādu atbalstu pēc pilngadības sasniegšanas var saņem bāreņi un bez vecākiem palikušie bērni, izpēti zemāk redzamo infografiku, kurā ir minētas arī bērna tiesības, ja viņš nolemj mācības neturpināt, kā arī – kādi pabalsti tiek piešķirti bāreņiem ar invaliditāti. Savukārt, kādas izmaiņas notiek invaliditātes procesa noteikšanā, bērnam sasniedzot pilngadību, lasi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!