Foto: Privāts arhīvs

"Vai ne, esmu tavs visstiprākais puisītis, kurš uzvarēja slimību? Ezra ir vesels," – tā ķīmijterapijas kursa noslēguma posmā, atstājot hematoonkoloģijas nodaļu, vecākiem sacīja četrus gadus vecais Ezra, mūziķu Māras Upmanes-Holšteines un Jāņa Holšteina-Upmaņa dēliņš. Kopš pagājušā gada jūlija līdz šā gada martam mazais puisēns lielu daļu laika pavadīja Bērnu slimnīcā, ārstējoties no leikēmijas, kuru, pateicoties vairāku ārstu vērīgumam, atklāja ātri, līdz ar to arī terapija padevās labi. Tagad ģimene atkal ir kopā, mājās un gatava pastāstīt savu pieredzi, tādā veidā iedrošinot citas ģimenes, ja nu nāktos sastapties ar diagnozi bērnam – onkoloģiska saslimšana.

2020. gadā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) stacionārā uzturējušies un ārstēšanu un aprūpi saņēmuši kopā 270 bērnu ar onkoloģijas diagnozēm, bet vēl 264 ārstus apmeklējuši dienas stacionārā, stāsta BKUS Komunikācijas daļas speciāliste Amanda Boka. Lai saprotamāk, – stacionārā bērni uzturas ilgāk par vienu dienu, saņemot ilgstošāku ārstēšanu, aprūpi, uzraudzību. Dienas stacionārā pacientiem ir procedūras, kuras var veikt vienas dienas laikā (bet ārstēšana kopumā, protams, var būt ilgstoša). 44 bērni no šiem visiem mazajiem pacientiem ir saņēmuši ārstēšanu gan dienas stacionārā, gan stacionārā.

Lūk, Ezra bija viens no teju trim simtiem citu mazo cilvēciņu, kuriem nācies saskarties ar skarbo diagnozi! Mana saruna ar puisēna mammu Māru notiek "Zoom" platformā, un uz īsu brīdi tās sākumā un noslēgumā pievienojas arī Ezras mazā māsa Hanna. Mārai sarunas laikā vairākkārt acīs sariešas asaras, atceroties ārstēšanās laiku un to, cik tas visai ģimenei bija grūts gan emocionāli, gan arī ikdienas dzīvē. Smejot viņa arī piešķir medaļu savam vīram, bet plašāk par piedzīvotām emocijām un pateicības vārdus daudzajiem labajiem cilvēkiem lasi turpinājumā.

Pirmās aizdomas par nopietnāku saslimšanu – zobārstam

Allaž visam ir savs sākums un noslēgums, arī slimībai, kad jāiziet ceļš no tās atklāšanas līdz atveseļošanās posmam. Ezram viss sākās ar sāpošu zobiņu. Puika sūdzējies, ka sāp zobs, un vecāki viņu pierakstīja pie dakterīša. Par laimi, pieraksts jau bija pēc divām dienām. Tikmēr jau zobiņš bija pārstājis sāpēt, bet vecāki nolēma, ka tomēr jau jāparādās ārstam, ja reiz sāpītes bija. Vizītē ārsts norādīja, ka zobiņam nav ne vainas, taču viņam aizdomas radīja pietūkušās mandeles. Vecākiem ieteikts apmeklēt ģimenes ārstu, lai nodotu analīzes.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!