Šķiet, grūti atrast cilvēku, kurš, roku liekot uz sirds, varētu pateikt, ka viņa dzīve ir perfekta. Vienmēr būs kāds kaut niecīgs, bet kaitinošs sīkums vai augstāks mērķis, ko viņš gribēs sasniegt. Tomēr pēc pilnības var un vajag tiekties! Lūk, amerikāņu psihologa, vairāku grāmatu autora un emocionālās inteliģences pētnieka Trevisa Bredberija padomi, kā uzlabot savu dzīvi jau tagad.

Izvairies no cilvēkiem, kuri gandē tavu dzīves kvalitāti

Ja tavā paziņu lokā ir cilvēks, kuru labāk redzi ejam, ne nākam, tad apdomā, cik vērtīga ir jūsu draudzība. Vai tiešām vēlies tērēt savu laiku un būt kopā ar cilvēkiem, kuri tev nav tuvi?

Gluži tāpat ir jāapdomā attiecības ar cilvēkiem, kurus uzskati par draugiem – vai gadījumā viņi kaut kādā ziņā negandē tavu dzīves kvalitāti? Iespējams, šis draugs ir īstens ballētājs un allaž tevi pierunā doties ārpus mājās, taču tev šādas izklaides nesaista un negribīgi nākas pakļauties spiedienam, piekrītot viņa iecerēm tikai tāpēc, lai viņu nesarūgtinātu. Tāpat varbūt viņam ir kāds cits kaitīgs ieradums vai nodarbe, uz kuru vienmēr šis draugs tevi pierunā. Nedari neko tikai kompānijas dēļ! Izvērtē, kā šie draugi ietekmē tavu dzīvi. Centies turēties klāt pie to cilvēku sāniem, kuri tevi "velk" uz augšu, ne gremdē.

Novērtē mirkli


Noteikti, ka ik pa laikam pārcilā pagātni, lieku reizi domājot – kā būtu, ja būtu kaut ko darījusi citādi? Tomēr notikušo mainīt nav iespējams, tāpēc labāk pārāk neieslīgsti pagātnes apcerēšanā.
Tāpat jāmin "dzīvošana nākotnē". Lai arī plānu kaldināšana un mērķtiecīga virzīšanās dzīvē ir vajadzīga, nevar aizmirst, ka visu laiku domāt par nākotni arī nebūtu vēlams. Visam ir jābūt līdzsvarā, tāpēc jācenšas atrast pareizā pieeja.

Kā būt laimīgai arī šodien? Neuzliec sev iedomātus rāmjos, ka nevari būt laimīga tieši tagad. Nedomā, ka, lai tāda būtu, tev ir kaut kas jāizdara. Centies radīt laimi pati un visu pārējo sasniegt būs daudz vienkāršāk. Izbaudi mirkli un dzīvo tagadnē! Tas ir viens no zelta likumiem, ko noteikti vērts paturēt prātā.

Pārāk nepaļaujies uz pirmo iespaidu

Pirmais iespaids mēdz būt ļoti mānīgs. Un pieņemt striktus lēmumus pirms laika būtu pārsteidzīgi. Pirms stājies izvēles priekšā, padomā divreiz!

Tā var būt kāda situācija, par kuru kļūdīgi visai veikli esi pieņēmusi greizus secinājums, vai kāds cilvēks, kurš sākotnēji var šķist pat ļoti jauks, bet vēlāk durs tev dunčus mugurā. Vienmēr ir svarīgi pašai pārliecināties par lietu būtību, pirms nonāc zaudētājas lomā.

Noteikti vēl viena lieta, kas skar teju ikvienu no mums – sociālie tīkli. Jau vairākkārt esam stāstījuši par to, ka jo īpaši publicētās fotogrāfijas sniedz visai manīgu priekšstatu par realitāti. Nereti foto varoņi ir sapucēti, ieņēmuši veiksmīgas pozas un pielietojuši kādu bilžu apstrādes programmu, kas parūpējas par satriecošu gala rezultātu, bet jau neskaitāmo reizi pierāda – ne vienmēr viss ir tik perfekts, kā tas šķiet no malas.

Nebaidies no neveiksmēm, dari!

Nebaidies no neveiksmēm – viegli teikt, grūtāk īstenot. Tomēr šo vajadzētu censties iegaumēt un laika gaitā mācīties ikvienam. Tiesa, neatkarīgi no mērķa, iesākt kaut ko ir visai grūti, tomēr dažkārt, lai vismaz pakustētos nelielu gabaliņu uz priekšu, ir nepieciešams rīkoties. Sākot darīt, domas pašas raisīsies un radīsies skaidrāks redzējums par gala variantu.

Laika gaitā esam stāstījuši arī par vairākām sievietēm no Latvijas, kas reiz bijušas lielu lēmumu priekšā un nolēmušas kardināli mainīt savu dzīvi un uzsākt darīt kaut ko jaunu. Arī viņām nebija viegli, tomēr tagad viņas savu izvēli nenožēlo. Ar drosmīgajiem stāstiem vari iepazīties šeit.

Sakārto savu dzīvi pa plauktiņiem

Spēja organizēt savu dzīvi un lietas sev apkārt ir vienreizēja. Pateicoties šai prasmei, iespējams paveikt tiešām daudz. Tīra vide, kas nenovērš domas no svarīgā, un izcili saplānots laiks, kas netiek pavadīts uz dīvāna slaistoties. Tieši ar šādām spējām un apņēmību netiek izšķērdēts ne mirklis dārgā laika un dzīve šķiet daudz vienkāršāka.

Ja parādās kāds moments brīvā laika, izmanto to savā labā – brīvajās piecās minūtēs nomazgā netīros traukus vai samaksā rēķinus. Sakārto vidi sev apkārt un neļauj nepadarītajiem darbiņiem krāties. Būsi patīkami pārsteigta, cik daudz laika vari ietaupīt, plānojot savu dzīvi gudri.

Dari to, kas tev patīk

Foto: Shutterstock

Atbildības pavadā un pienākumu gūzmā sevi pazaudēt ir visai vienkārši. Iespējams, tas ir darbs, kas tev sevišķi neiet pie sirds, varbūt tās ir attiecības, kuras pēdējā laikā tevi nomāc. Lai arī kāds būtu iemesls, nepazaudē sevi un neaizmirsti par lietām, kas tev raisa smaidu.

Ja arī ir sajūta, ka šobrīd nekādi nevari dzīvē mainīt lietas, kas tevi sarūgtina vai gluži neiet pie sirds, centies atrast prieku citā veidā un līdzsvaro šīs emocijas. Dodies uz kādu nodarbību vai ļaujies kādam vaļaspriekam, kuram sen nav atlicis laiks. Varbūt tieši tas bija iztrūkstošais puzles gabaliņš, lai justos laimīga.

Iemācies atteikt

Atteikšana ir kas tāds, ko daudzi neiemācās pat visas dzīves laikā. Tomēr, patiesību sakot, apgūstot atteikšanas mākslu, tu iegūsti daudz vairāk, nekā spēj iedomāties.

Lai arī izpalīdzēšana ir divvirzienu ceļš, nereti daudz par vēlu nākas atskārst, ka tevi patiesībā cilvēks ir izmantojis. Ja saredzi sevi šajā situācijā, apdomā, cik daudz spēka un laika tu ietaupītu, ja vien spētu pateikt strikto vārdu "nē". Atceries, atteikšana ne vienmēr ir tik briesmīga, kā varbūt tev šķiet. Pamēģini, tava dzīve kļūst nedaudz vienkāršāka.

Izvirzi reālistiskus mērķus


Iegūt perfektu augumu vai būt par vadītāju kādā uzņēmumā – tie ir lieliski mērķi! Tomēr varētu būt, ka vismaz sākotnēji tie var būt nedaudz par lielu. Kāpēc? Pavisam vienkārši! Nav tā, ka šie mērķi ir nesasniedzami. Tomēr problēmas rodas tad, kad tie ir jāsāk īstenot. Redz, kad būsi jau procesā, vari piedzīvot vilšanos, jo sasniegt savu vēlēšanās piepildījumu var būt visai grūti.

Tā vietā sāc ar mazumiņu – sadali lielo sapni mazos mērķos, kurus piepildīt būs daudz vienkāršāk. Piemēram, ja vēlies perfektu figūru, sastādi darbu sarakstu. Sakārto ēdienkarti, ieplāno fiziskas aktivitātes un centies dzīvot veselīgi. Jau šo mazo mērķu sasniegšana būs kā mazās uzvaras, kas nesīs gandarījumu un palīdzēs virzīties pretī lielajam mērķim!

Arī motivācijas trenere Liene Uresina teica: "Viena lieta, ko es gribu pateikt, – neviens cilvēks, ko mēs redzam un kas ir sasniedzis kaut ko savā dzīvē, nav to izdarījis vienas nakts laikā. Tas ir smags darbs no septiņiem līdz pat 10 gadiem." Vairāk ieteikumus mērķu sasniegšanai un sapņu piepildīšanai, meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!