Foto: Shutterstock
Savu dzimšanas mēnesi, protams, nevaram izvēlēties, bet zinātnieki atklājuši, ka tieši decembrī dzimuši bērniem ir vairākas priekšrocības. Portāls "The Hearty Soul" atklāj vairākus interesantus faktus par decembrī dzimušiem bērniem.

Daudzi vecāki ir satraukti par mazuļa nākšanu pasaulē decembrī, un iemesli ir dažādi. Daži nevēlas, lai bērna dzimšanas dienu aizēnotu Ziemassvētku un Jaungada svinību sezona, citi raizējas, ka bērnam kā jaunākajam klasē būs grūti konkurēt ar mazliet vecākiem vienaudžiem. Cerams, šis raksts palīdzēs gaisināt bažas, jo pētījumi liecina, ka decembrī dzimušajiem ir krietni lielas priekšrocības.

Neviens neaizmirsīs viņu dzimšanas dienu

Lai gan tas neattiecas uz pilnīgi visiem decembrī dzimušajiem, 24. vai 25. decembrī dzimušajiem ir vienas no īpašākajām dzimšanas dienām. Kaut vecāki varētu satraukties, ka Ziemassvētku trakums un svinēšana varētu aizēnot viņu atvases dzimšanas dienu, šie īpašie gada datumi garantē, ka bērna svētku dienu atcerēsies kā draugi, tā radi. Tāpat arī vecākiem nebūs jāpieliek papildus pūliņi – galds tāpat ir jāklāj, ģimene ciemos jāaicina un dāvanas jādāvina.

Viņiem ir liela iespēja nodzīvot līdz 100 gadiem

Decembrī dzimušajiem cilvēkiem ir lielas iespējas nodzīvot garu dzīvi, apliecina izdevums "Journal of Aging Research". Zinātnieki secinājuši, ka decembrī dzimušiem, salīdzinot ar tiem, kas pasaulē nākuši, piemēram, jūnijā, cilvēkiem ir ievērojami augstāks risks nodzīvot ilgāk par 105 gadiem.

Decembrī dzimušie bērni ir līdzsvarotāki

Salīdzinot ar vasarā dzimušajiem mazuļiem, ziemā dzimušie ir mazāk pakļauti garastāvokļa svārstībām. Eiropas Neiropsihofarmakoloģijas koledžas pētījumā salīdzināja 366 studentu temperamentu. Ziemā dzimušie izrādījās psiholoģiski stabilāki, bet decembrī dzimušie bērnībā arī mazāk niķojās.

Decembrī dzimuši cilvēki biežāk ir kreiļi

Vīnes Universitātes pētnieki pirms dažiem gadiem atklājuši, ka periodā no novembra līdz janvārim dzimst vairāk kreiļu. Tie bērni, kas dzimuši šajos mēnešos un raksta ar kreiso roku, visbiežāk ir zēni.

Aptuveni 10 līdz 15 procenti cilvēku šajā pasaulē ir kreiļi. Kā mēdz raksturot kreiļus un ar ko viņi atšķiras no labpročiem, lasi šajā rakstā. Bet vairākus iemeslus, kāpēc kreili nevajadzētu pārmācīt un spiest rakstīt ar labo roku, meklē te.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Viņi ir ļoti veselīgi

Kolumbijas Universitātes Medicīnas fakultātes pētījumā meklēta saistība starp dzimšanas mēnesi un risku saslimt ar dažādām slimībām. Pētnieki analizēja datus par 1,75 miljoniem pacientu laika posmā starp 1900. un 2000. gadu, kā arī 1668 slimību un dzimšanas mēnešus un citus faktorus, tostarp ēdienkarti un fiziskās aktivitātes.

Secināts, ka jūnijā, augustā, janvārī un decembrī dzimušajiem mazuļiem nav izteikta nosliece saslimt ar smagām slimībām. Savukārt oktobris un novembris šajā ziņā ir riskantāki mēneši.

Salīdzinājumā ar citiem gada beigu mēnešos dzimušajiem, decembra bērniem varētu būt lielākas pretestības spējas dažādām slimībām.

Taču, ja tomēr tavs veselīgais bērns pēkšņi svētku brīvdienās saslimst, šajā rakstā Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas ārsti dalās padomos, kā šādā situācijā rīkoties.

Jaunāks var būt gudrāks

Ticiet vai ne, bet vecums negarantē gudrību! Divas ekonomistu grupas 2006. un 2007. gadā atklāja, ka bērniem, kas sāk iet skolā gadu vēlāk, ir ievērojami zemāks intelektuālā koeficienta līmenis un viņiem mācībās iet grūtāk nekā jaunākajiem klasesbiedriem.

Vieglāki rīti un vakari

Portāls "Mother" vēsta, ka pētījumā, ko veikušas Itālijas un Spānijas universitātes tika atklāts, ka tie bērni, kas dzimuši decembrī, salīdzinot ar vasarā dzimušajiem, daudz biežāk ir "cīruļi", un viņiem agri rīti nesagādā nekādas grūtības. Savukārt kāds cits pētījums atklāj, ka bērniem, kas dzimuši gada nogalē, ir daudz vieglāk aizmigt.

Ja raizējies par decembrī dzimušu mazuli, uz brīdi iedomājies, cik liels ir viņa potenciāls, sākot ar augstāku IQ līdz spēcīgākai imūnsistēmai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!