Foto: Māris Morkāns

Pašlaik akcijas "Stiprini stipros" laikā saziedoti jau vairāk nekā 23 000 eiro, tomēr ar to nav gana, lai palīdzētu ģimenēm, kurās ir aprūpējams tuvinieks. Akcija joprojām turpinās, palīdzēt ģimenēm ar aprūpējamu tuvinieku iespējams gan "Ziedot.lv", gan, izmantojot platformu "Mobilly".

Jau vēstīts, ka "Delfi" sadarbībā ar "Ziedot.lv" piekto gadu organizē akciju "Stiprini stipros". Tās laikā tiek vākti ziedojumi ģimenēm, kurās ir aprūpējams tuvinieks (ziedot iespējams šeit), kā arī meklēti ilgtermiņa risinājumi, lai nākotnē cilvēkiem, kam nepieciešama aprūpe mājās, un viņu tuviniekiem nebūtu jāpaļaujas uz līdz cilvēku atbalstu.

Šogad "Delfi" lasītājus iepazīstinām ar piecu ģimeņu stāstiem – Martas, Daniela, Matīsa, Iļjas un Veronikas. Pēdējo gadu laikā ir panākti uzlabojumi valstiskā līmenī, un aprūpe mājās bērniem ar funkcionāliem traucējumiem tagad noteiktā apmērā ir pieejama līdz 18 gadu vecumam. Dažviet tā pieejama ilgāk, piemēram, līdz 20 gadu vecumam.

Matīsa, Daniela un Iļjas stāsti parāda, cik grūti klājas ģimenēm, kurās aprūpējamais sasniedz vecumu, pēc kura vairs nepienākas atbalsts aprūpētāja nodrošināšanai. Nākamgad katrai no šīm ģimenēm būs nepieciešami 4044 eiro aprūpes nodrošināšanai. Tikpat liela summa nepieciešama arī Martas ģimenei. Savukārt Veronikas ģimenei nepieciešami 8400 eiro gadā jeb 700 eiro mēnesī. Tas nozīmē, ka šīm piecām ģimenēm, kopā vajadzīgi 24 576 eiro.

Aprūpes mājās pieejamība ir problēma, ar ko saskaras ļoti daudzi. Jau vēstīts, ka nepieciešamība pēc aprūpes pakalpojumiem katru gadu pieaug, bet atrast aprūpētājus kļūst arvien grūtāk.

  • Ar visiem stāstiem vari iepazīties šeit, savukārt šeit vari ziedot stipro ģimeņu atbalstam.

Veronika 2017. gadā piedzīvoja insultu, un tagad par viņu ikdienā rūpējas meita Margarita, kas pēc mammas saslimšanas mainījusi profesiju un kļuvusi par fitnesa treneri. Viņas mērķis ir ne tikai palīdzēt savai mammai bet arī pielikt roku tajā, lai uzlabotu bēdīgo sirdsslimību statistiku Latvijā, jo nav noslēpums, ka mazkustīgs dzīvesveids ir būtisks risks sirds veselībai.

Runājot par savu mammu, Margarita stāsta, ka bija vajadzīga aprūpe mājās, kas izmaksātu 50-70 eiro dienā. Atļauties viņa to nevarēja. "Pirms gada sāku meklēt un domāt, kā to atrisināt, un pēkšņi pamanīju akciju "Stiprini stipros", kur bija redzama spuldzīte un teksts: "Mums ir svarīgi, lai tu neizdedz." Es tobrīd tieši biju uz šīs izdegšanas robežas un tāpēc saņēmos, dalījos savā stāstā. Tieši pirms Ziemassvētkiem saņēmu ziņu, ka mūs atbalstīs." Ar "Ziedot.lv" atbalstu Veronikai var apmaksāt aprūpētāju 120 stundu apmērā ik mēnesi. "Šodien, pateicoties "Stiprini stipros" ziedojumiem, mums ir aprūpētāja, kas ikdienā rūpējas par manu mammu, lai es varu mierīgi strādāt. Tiešām nezinu, kāds būtu mūsu liktenis, ja nebūtu šīs akcijas," neslēpj Margarita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!