Foto: Shutterstock
Portālā "Mana balss" uzsākta iniciatīva par aukles līdzfinansējuma piešķiršanu arī vecākiem. Divu dienu laikā par labu šai iniciatīvai ir jau 2181 paraksts.

Šobrīd pašvaldības līdzfinansējumu var saņemt tādā gadījumā, ja bērns, kurš gaida rindā uz pašvaldības dārziņu, apmeklē privāto dārziņu vai viņu pieskata sertificēta aukle. Rīgas domes saistošie noteikumi paredz, ka 2019. gadā līdzfinansējums par sertificētiem aukles pakalpojumiem ir 142.12 eiro mēnesī, savukārt bērniem no pusotra līdz četru gadu vecumam, kas apmeklē privāto bērnudārzu līdzfinansējuma summa ir 246 eiro.

Sākot ar 2019. gada janvāri Rīgas dome par 15 eiro palielinājusi līdzfinansējuma apmērus bērniem, kuri apmeklē privāto bērnudārzu, taču līdz ar to auga arī maksa par privātajiem bērnudārziem. Par šo situāciju bija sašutuši vecāki norādot, ka "ar vienu roku dod, ar otru atņem", taču tā gluži nav. Situācijas skaidrojumu atradīsi te.

Iniciatīvas mērķis ir panākt, lai līdzfinansējums tiek piešķirts arī gadījumos, kad, gaidot rindā uz pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi, bērns paliek mājās ar vecākiem. "Vecāki, kuru bērni pēc 1,5 gadu vecuma netiek valsts dārziņā, varēs izlemt, vai palikt mājās ar savu bērnu, vai izvēlēties bērnam aukli vai privāto bērnudārzu un atsākt darba gaitas. Eksperti iesaka bērniem līdz trīs gadu vecumam pavadīt laiku mājās kopā ar ģimeni," pauž iniciatīvas pārstāve Sintija Šterna.

Rindā uz Rīgas pašvaldības PII gaida ap 1000 bērnu, kuriem nav nodrošināta vieta bērnudārzā vecāku pieprasītajā laikā, informē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde. Vairāk par rindām uz pašvaldību bērnudārziem arī citās Latvijas pilsētās, lasi šajā rakstā.

Reģistrēt bērnu Rīgas PII iespējams visa gada garumā, aizpildot elektroniskās reģistrēšanās pieteikumu Rīgas pilsētas pašvaldības pakalpojumu portālā "Eriga" vai bērna likumiskajam pārstāvim ierodoties kādā no reģistrācijas vietām. Pieteikumus elektroniskajā datubāzē sistematizē to reģistrācijas secībā.

Ja arī tu vēlies parakstīt Sintijas Šternas izvirzīto iniciatīvo, to vari izdarīt te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!