Foto: Shutterstock
Kopš brīža, kad internets, datori, planšetes un telefoni ir neatņemama bērnu dzīves sastāvdaļa, ir bijušas vairākas bērnu apdraudošas spēles, kas likušas vecākiem satraukties par savām atvasēm. Jaunākā no tām ir biedējoša izskata lelle ar izbolītām acīm, kas draud bērnus nogalināt, ja viņi neizpildīs lelles uzliktos izaicinājumus.

Sociālajā tīklā "Facebook" parādījušies arvien vairāk satrauktu vecāku, kas viens otru brīdina par jauno bērnu biedu internetā – biedējošo lelli ar izbolītām acīm, kas liek bērnam izpildīt dažādus viņa veselībai un dzīvībai bīstamus izaicinājumus. Kāda māmiņa raksta: "Mūsu bērni ar šo, par laimi, nav saskārušies, bet tā kā esmu saņēmusi informāciju par šo no vairākiem dažādiem avotiem mazāk nekā 24 stundu laikā, tad izskatās, ka šis izplatās ātri."

Tiek uzskatīts, ka izaicinājums var parādīties video koplietošanas vietnē "Youtube" atrodamajos video. "The Guardian" vēsta, ka lelle ir parādījusies, piemēram, multfilmas "Cūciņa Pepe" laikā. Biedējošais tēls ekrānā varot parādīties starp video fragmentiem, gluži, kā tas ir ierasts ar reklāmām, taču "Youtube" to noliedz, paziņojot, ka nav atrasti nekādi pierādījumi, ka spēle ir parādījusies arī viņu platformā. Taču īpaši izplatīta šī spēle esot platformā "WhatsApp". No anonīma telefona numura bērni, kas lieto "WhatsApp", saņemot uzaicinājumu aprunāties. Pēc biedējošās lelles iekļaušanas kontaktu sarakstā bērns iesaistoties tā saucamajā spēlē, kuras laikā lelle liekot viņam izpildīt dažādus bīstamus uzdevumus, piemēram, nokāpt pagrabā, sagriezt roku, pielikt nazi pie kakla, naktī iziet vienam uz ielas utt., vēstīts portālā '"Focus.bb".

Spēles laikā lelle liekot izpildīt dažādus uzdevumus, kā pēdējais esot – izdarīt pašnāvību. Lai liktu spēlē iesaistītajiem izpildīt lelles norādes, bērni tiekot biedēti ar šaušalīgiem attēliem, vardarbīgiem ziņojumiem un pat draudiem nogalināt vecākus.

Biedējošās lelles tēls ir aizgūts no japāņu māksliniece Midori Hayashi radītās skulptūras "Mother Bird", kur šī pati lelles galva ir redzama uz vistas kājām. Oriģināli "Mother of Bird" radīta kā šausmu filmu tēls.

Pastāv uzskats, ka sarunas laikā starp biedējošo lelli un bērnu tiek zagti izaicinājumu izpildītāju personīgie dati. To BBC atklāj arī britu policija, uzsverot, ka tā ir hakeru veidota spēle ar mērķi iegūt informāciju.

Bīstamā spēle skolēnu starpā gan Latvijā, gan citās pasaules valstīs ir zināma jau no pagājušā gada. To apstiprina arī "Drošsinternets.lv" vadītāja Maija Katkovska: "Mēs par šo problēmu zinājām jau ieriekš, taču, nevēloties radīt kārtējo masu histēriju, apzināti nepublicējām nekādu informāciju par šo."

Katkovska uzsver, ka, gluži kā tas bija ar 2017. gadā aktuālo bīstamo spēli bērniem, par kuru vairāk vari lasīt šajā rakstā, mediji un pat valsts iestādes, cenšoties pasargāt bērnus un brīdināt vecākus, patiesībā ir radījuši pretefektu – bērni uzzina par šādas interneta sensācijas esamību un apzināti to meklē. "Tas ir kārtējais masu histērijas radīšanas elements, lai savāktu pēc iespējas vairāk klikšķus, vilinātu skatīties konkrētus video un apmeklēt konkrētas mājaslapas," viņa uzsver galveno iemeslu, kāpēc tiek radīts šāds šokējošs un šausminošs saturs.

BBC, "The Guardian" un citi mediji ziņo, ka iemesla satraukumam nav. Lai gan klīst baumas par to, ka ar šī izaicinājuma starpniecību pašnāvību ir izdarījuši vairāki bērni dažādās valstīts, konkrētu pierādījumu tam neesot. Arī Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics stāsta, ka Valsts policija nav saņēmusi vecāku iesniegumus par bērniem, kas cietuši no izaicinājuma spēles.

Rinkevics atgādina, ka dažāda veida izaicinājuma spēles tiek spēlētas ik dienas: "Vairāk jāsatraucas par to, cik masveidīgi tas kļūst un kādas sekas tam nāk līdzi." Viņš uzskata, ka konkrētās spēles popularitāte ilgs, iespējams, mēnesi, un pēc tam, kad mediji būs pierimuši par to runāt un arī bērniem tā vairs nešķitīs aizraujoša, tā pazudīs no redzes loka.

Atbildīgās iestādes iesaka vecākiem pārliecināties, ka viņi zina, kāds saturs viņu atvasēm ir pieejams, un paskaidrot bērnam, ka nevienam nav tiesību viņiem likt darīt kaut ko pret pašu gribu. Tāpat noteikti vajadzētu informēt savu atvasi par to, ka konkrētais tēls nav īsts un nekādu kaitējumu bērnam nenodarīs. "Akcents ir jāliek uz to, vai vecāki ir bērna uzticības persona. Vai tad, kad bērns jūtās nedrošs, vai vecāks ir tas, kam viņš to visu pasaka?" uzsver Rinkevics.

Katkovska piebilst, ka vecākiem vajadzētu ierobežot bērniem pieejamo informāciju tīmeklī, tai skaitā "Youtube" un "Google": "Iestatījumos var iestatīt ierobežoto skatīšanās un meklēšanas režīmu, līdz ar to tas saturs, par kuru kāds jau būs ziņojis, bērnam nebūs pieejams."

Savukārt citās platformās, piemēram, "Whatsapp", konkrētais numurs ir jābloķē un par to jāziņo. "Ja līdzīga rakstura attēli tiek atrasti jebkurā no sociālajiem medijiem – "Facebook", "Instagram" vai kādā citā, tad par tiem noteikti ir jāziņo, norādot par to, kas tas ir un kāpēc ir vēlme šo saturu bloķēt, pašam portālam. Tāpat pēc palīdzības var vērsties arī "Drošsinternets.lv", kur mēs kopīgiem spēkiem šo problēmu varam risināt," iedrošina Katkovska. Par vietnēm, attēliem un video, kur redzams šausminošs vai vardarbīgs saturs, var ziņot mājaslapā "Drošsinternets.lv" vai rakstot ziņu uz zinojumi@drossinternets.lv.

Rinkevics piebilst, ka šādas spēles liek vecākiem sarosīties un pievērst vairāk uzmanības tam, kāda satura informācija ir pieejama mūsu bērniem internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!