Foto: Shutterstock
Tiekšanās pēc kārtības un tīrības – nebūt ne sliktākā īpašība, vai ne? Mēs parasti šādus akurātus cilvēkus uztveram kā labus organizatorus un ne mazāk efektīvus izpildītājus. Kādi psiholoģiski trigeri slēpjas aiz nepieciešamības skriet pakaļ katram puteklim un visu salikt pa plauktiņiem?

Mēs runājam par tādiem kārtības mīļiem – cilvēkiem, kuri gūst neslēptu gandarījumu, ieviešot tīrību, un kaunina tos, kuri nedalās mīlestībā ar spīdošām mēbeļu un grīdas virsmām. Un tomēr, ņemot vērā galējības, šī kaisle kļūst par galveno obsesīvi-kompulsīvo traucējumu (OKT) simptomu. Kāpēc dažiem no mums patiešām ir tik ļoti vajadzīga kārtība?

Perfekcionisma komplekss

"Perfekcionisms un alkas pēc kārtības iet roku rokā," uzskata psihologs Martins Entonijs un Ričards Suinsons. Perfekcionisti kārtības ieviešanu uztver kā vienu no sarežģītākajiem dzīves izaicinājumiem. Tā kā simtprocentīga tīrība var tikt sasniegta teju tikai sterilizatorā, viņi ir gatavi šturmēt šo mērķi atkal un atkal. Turklāt rezultāts (lai gan īslaicīgs) ir pamanāms uzreiz.

Spēcīga trauksme vai fobija no netīrības un nekārtības

Starp kārtības mīļotājiem ir daudz trauksmes pilnu cilvēku. Ieviešot kārtību, viņi jūt, ka no jauna ir atguvuši kontroli pār savu dzīvi un emocijām. Bailēm no nekārtības var būt arī ģenētiski iemesli, jo tīrība savulaik bija izdzīvošanas priekšrocība vidē, kurā vēl nebija izgudrotas antibiotikas, pieļauj psihoterapeits Toms Korbojs, Losandželosas (ASV) Obsesīvi-kompulsīvo traucējumu centra direktors. Problēma slēpjas faktā, ka mūsdienās šī trauksme var rasties visnenozīmīgāko iemeslu dēļ.

"Nepārvaramā kaisle pēc kārtības un slāpes pēc kontroles ir raksturīgas cilvēkiem, kuri izauguši nestabilos apstākļos," ir pārliecināts biologs un grāmatu autors riska psiholoģijā Glens Krostons. Piemēram, viens no vecākiem pastāvīgi nav bijis klātesošs vai pārmērīgi lietojis alkoholu, ģimene piedzīvojusi nopietnas materiāla rakstura problēmas, mājās pastāvīgi valdījusi netīrība un nekārtība. Bērns var censties atkarot vismaz kādu kārtības stūrīti, un izmazgātā izlietne virtuvē tādā gadījumā kļūst par iluzoru stabilitātes cietoksni.

Centieni būt labam

Nav nejaušība, ka attīrīšanās rituāli aizņem tik lielu vietu visās pasaules reliģijās. Kārtīgiem cilvēkiem raksturīga reliģisko un sociālo normu ievērošana, apzinīgums, godprātība. "Kārtīgi cilvēki sevi uzskata par apzinīgiem un atbildīgiem. Viņi domā, pirms kaut ko dara. Tieši tādus mēs iedomājamies ideālos gaisa satiksmes dispečerus," paskaidro Teksasas Universitātes (ASV) psiholoģijas pasniedzējs Ostins Sems Goslings. Tomēr viņa paša pētījums apliecina, ka, neraugoties uz savu ārējo pieklājību, kārtības cienītāji neatšķiras ar lielāku empātiju vai labestību par tiem, kuri mēdz izmētāt savas mantas.

Grāmatas "Ideālā nekārtība" autors Deivids Frīdmans ir pārliecināts, ka, vēloties būt pareizam un bloķējot visus nevēlamos impulsus ar to pašu cītību, ar kādu viņi ievieš kārtību, tās mīļotāji iedzen sevi lamatās.

Pirmkārt, pārāk ideāla vieta neparedz vietu radošumam. "Tu esi izslēdzis visu nepareizo – tu nekad nekavē, tu reti kaut ko nolej garām vai sasit, bet arī veiksme tevi pavada visai reti," tā grāmatā raksta Frīdmans. Nokrauts galds, nenovākta virtuve – ir slavenu un talantīgu šefpavāru firmas zīme. Tieši haosā, savu "labo" un "slikto" emociju pilnībā, viņi var brīvi izpētīt un radīt.

Otrkārt, pedantiem tikpat daudz laika, ja ne pat vairāk, aiziet kārtības uzturēšanai, cik kādas konkrētas atslēdziņas meklēšanai. "Esmu sastapies ar simtiem cilvēku, kuri man ir pastāstījuši par savu apsēstību ar kārtību. Un visi viņi atzinuši, ka tas viņos izraisa diskomfortu. Kārtības cienītāji vienkārši nevar dzīvot citādi: viņi ir savu ieradumi gūstekņi," skaidro speciālists.

Raksts tapis pēc vietnē "Psychology Today" publicētā materiāla, kurā minētas atsauces uz konkrētām grāmatām:

  • M. Antony, R. Swinson "When Perfect Isn't Good Enough: Strategies for Coping with Perfectionism" (New Harbinger Pubns Inc, 1998).
  • S. Gosling "Snoop: What Your Stuff Says About You" (Profile Books, 2009).
  • D. Freedman "A Perfect Mess: The Hidden Benefits of Disorder: How Crammed Closets, Cluttered Offices, and On-the-Fly Planning Make the World a Better Place" (Back Bay Books, 2008).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!