Foto: Privātais arhīvs
Kims ir mīļš suns. Kā jau labradors. Lādzīgs, jūtīgs. Ja bļodiņā ieliets piens, Kims vispirms palaidīs kaķi padzerties. Ar dobju un dārdošu "vouuufff" viņš ziņo, Rudzātu ģimenes mājai Rožupē, netālu no Līvāniem, tuvojas svešinieks.

Septiņgadīgais Kims šopavasar kļuva lēnīgāks un skumjākām acīm. Gulšņāja. Gaita bija lēna. Aste – nolaista. Pirmajā reizē ārsts konstatēja vieglu iekaisumu un nozīmēja medikamentus. Kimam labāk nekļuva. Brauca pie ārsta otrreiz. Esot problēmas ar sirdi, lai braucot uz Jelgavu tūlīt pat. Tur esot vajadzīgās iekārtas tik smaga pacienta diagnostikai. Tas bija 27. maijs. Smaga diena visai Rudzātu ģimenei. Klīnikā diagnozi noteica ātri – sirds mazspēja. Uz vietas nebija kardiologa, tāpēc Kimam nācās ceļot pie ārstes uz Ikšķili. Tur tapa skaidrāks, cik tieši sunim ir slikti: 120 sitienu vietā tikai 36. Atlicis dzīvot esot mēnesis vai divi. To uzzinot, Gatis apraudājās. "Tās bija divas smagas dienas, kamēr meklējām risinājumu. Apzinājos, ka nevaru Kimim nekādi palīdzēt," atceras Gatis.

Kardioloģe kā vienīgo risinājumu ieminējās sirds stimulatora implantēšanu. Noskaidroja, kur Eiropā un Latvijā to varētu veikt. Sazinājās ar citiem veterinārārstiem.

Šāda operācija Latvijā iepriekš veikta tikai divas reizes. Rudzātu ģimenē visi bija par, taču operācija un pēcaprūpe solījās izmaksāt vairākus tūkstošus eiro. Mediķu komanda būtu liela, tajā piedalītos arī bērnu sirds ķirurgs. Operāciju kopumā veica pieci mediķi.

Mārīte, kura ikdienā dzīvo Rīgā, domāja, kā varētu suni atbalstīt. Radās ideja par labdarības vakaru, kurā varētu pārdot pašas darinātas rotas un vadīt radošo darbnīcu. Dažas dienas pirms operācijas ierakstīja "Facebook" uzsaukumu. Piedzīvoja negaidītu atsaucību. Stiprinājums bija katra īsziņa, kas palīdzēja smago brīdi pārvarēt. "Dalīta bēda ir pusbēda, varu to apliecināt," saka Mārīte. Tas bijis kā suņa saimnieku atbalsta pasākums, kas stiprināja un neļāva ļauties sliktām domām. Kā sava veida pašterapija.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!