Viedoklis par mājdzīvnieku sterilizāciju ir visiem – gan tiem, kam mājas mīlulis ir, gan tiem, kam tāda nav. Pašam dzīvniekam mūsu uzskati ir vienaldzīgi – viņu vada tikai un vienīgi daba un instinkti. Veterinārārsti teic: sterilizācija ir laba un vajadzīga, bet – pilnībā saimnieku atbildība.


"Dzīvnieku sterilizēšana ir obligāta tikai tajā gadījumā, ja jūs vēlaties savu kaķi laist staigāt ārā," portālam "Delfi" saka veterinārārste Lita Konopore. "Attiecībā uz suņiem ir skaidrs regulējums, ka suns uz ielas nedrīkst atrasties bez saimnieka un noteiktās vietās nedrīkst būt arī bez pavadas, bet ar kaķiem ir citādi. Kaķis drīkst atrasties uz ielas pie nosacījuma, ja viņš ir identificējams ar mikročipu un reģistrēts. Āra kaķis tātad ir – apzīmēts, sterils un vakcinēts pret trakumsērgu! Tās ir trīs obligātās komponentes."

Tāpat obligāti sterilizētiem ir jābūt visiem patversmes dzīvniekiem. Adopcijā nedrīkst dot nesterilizētus dzīvniekus.

"Visus dzīvniekus, kas nav paredzēti šķirnes turpināšanai, būtu pareizi kastrēt vai sterilizēt," uzskata veterinārās klīnikas "Terion" veterinārārsts Ginters Cepurītis. "Arī šķirnes dzīvniekus, kad tie beidz "ražot bērnus", ieteicams sterilizēt, jo sieviešu kārtas dzīvniekiem tad atkrīt slimības, kas saistītas ar olnīcām, olvadiem, dzemdes ragiem – visu reproduktīvo sistēmu. Dažos avotos minēts, ka līdz pat 70% samazinās piena dziedzeru vēža draudi."

"Runājot par vīriešu kārtas pārstāvjiem, kastrējot atkrīt sēklinieku audzēju risks, samazinās prostatas problēmas, kas bieži vien var parādīties vecumdienās," piebilst ārsts. "Arī emocionālais stāvoklis uzlabojas un ir patīkamāk dzīvot, jo dzīvnieki dzīvo fiziskā pasaulē – kad labi, priecājos, kad slikti, ne. Viņi neanalizē kā cilvēks – kāpēc man kaut kas nav tā kā citiem. Tik tālu aizdomāties var tikai cilvēks."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!