Foto: Shutterstock
Čipošana un reģistrācija, nodeva, līdzekļi pret parazītiem, veterinārārsta pakalpojumi – suņa uzturēšana Latvijā kļūst par aizvien dārgāku prieku. "Delfi plus" skaidro, kādēļ lēmums par suni kā lolojumdzīvnieku ir labi jāapdomā. Vismaz no ģimenes budžeta skatupunkta.

Maija vidū Latvijā aizliedza pārdot un dāvināt mājas dzīvniekus, kas nav čipoti un iekļauti reģistrā. Iegādājoties kucēnu, tam jābūt ne tikai ar mikročipu, bet arī iekļautam vienotajā Lauksaimniecības datu centra (LDC) reģistrā. Ja kucēns līdz četru mēnešu vecumam tiek pārdots vai dāvināts, saimnieka maiņas brīdī tam jābūt čipotam, vakcinētam, reģistrētam LCD, kā arī ar lolojumdzīvnieka pasi.

Veterinārārsti ir pārliecināti, ka šāds lēmums ir vēl viens solis ceļā uz to, lai mājas dzīvnieku saimnieki būtu atbildīgāki par saviem lolojumiem. Tāpat tas ļaus vēl efektīvāk cīnīties ar nelegālo mājdzīvnieku tirdzniecību.

Viens suns, viena barība, nemainīga ēdienkarte

Janas ģimenē dzīvo 14 gadus vecs Kavaliera kinga Čārlza spaniels Miltons, kas sver ap astoņiem kilogramiem. Sunim kopš dzimšanas ir problēmas ar zarnu traktu, tādēļ viņš ēd tikai sauso barību divreiz dienā, apmēram 45 gramus no rīta un vakarā. Lai pabarotu mīluli, Janai mēnesī nepieciešami trīs kilogrami barības "Royal Canin Gastro Intestinal".

Jo lielāks iepakojums, jo lētāka barība. Latvijas veikalos specializētā pārtika var maksāt ap 10 eiro par kilogramu. Tādā gadījumā Janai suņa barība izmaksās 30 eiro mēnesī. Ārvalstu interneta veikalos šo barību var iegādāties 15 kilogramu maisā, ar ko pietiks pieciem mēnešiem. Tādā gadījumā cena par kilogramu būs 6,15 eiro, pārtika mēnesim izmaksās 19 eiro.

Nepieciešamības gadījumā sausajai barībai tiek pievienota zivju eļļa, vitamīni un piedevas, ko pasūta no Vācijas vai ASV – tā lētāk. Gadā tas izmaksā ap 50 eiro. Kaklasiksna "Foresto" 40 eiro, kompleksā pote 25 eiro, attārpošana divreiz gadā – 6 eiro, pašvaldības noteiktā nodeva – 10 eiro. Kopējā summa par gadu – 491 eiro.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!