Foto: Shutterstock

Ko tieši tavs kaķis domā? Liverpūles universitātes zinātnieki izstrādājuši anketu, kas varētu sniegt priekšstatu par to, vai tavs draugs kaķa veidolā atbilst tā dēvētajam psihopātijas modelim.

Šis modelis mēra drosmes, zemiskuma un savaldīguma līmeni, lai novērtētu vispārējās psihopātiskās tendences. Parasti šādas anketas ir paredzētas cilvēku izvērtēšanai, bet šī ir speciāli pielāgota kaķiem.

Tiešsaistē aizpildot anketu, tiks piešķirts tā sauktais CAT-Tri+ mērījums mājdzīvnieka psihopātijas līmenim. Zinātnieku komanda cer, ka iegūtie rezultāti varētu uzlabot cilvēku un kaķu attiecības. "Mūsu kaķi un viņu personības atšķirības iedvesmoja mūs uzsākt šo pētījumu," pastāstīja psiholoģe Rebeka Evansa no Liverpūles universitātes Apvienotajā Karalistē.

"Personīgi mani interesē arī tas, kā saimnieka uztvere par psihopātiju kaķim var ietekmēt kaķa un saimnieka turpmākās attiecības. Manam kaķim Gambalam ir salīdzinoši augsti rādītāji šajā izpētē, kas nozīmē, ka viņš var būt diezgan skaļš, tiecas pēc tuvības un ir viegli sakacināms."

Anketa par kaķa psihopātiju

Anketā tiek prasīta informācija par to, cik kaķis ir azartisks, pētot, kā viņš reaģē uz briesmām, uz citiem kaķiem, vai viņam ir nepieciešama pastāvīga uzmanība un cik labi kaķis ievēro mājas noteikumus.

Tiek pētītas arī kaķa dažādās uzvedības, tostarp pēkšņas garastāvokļa izmaiņas, agresija pret jauniem cilvēkiem un reakcija uz paijāšanu. Pildot šo anketu, saimniekam kaķis jānovērtē skalā no "nav raksturīgi manam kaķim" līdz "ļoti labi raksturo manu kaķi".

Pārbaudē ir iekļauti arī citi faktori, kas mēra cilvēku un mājdzīvnieku nedraudzīgumu, lai palīdzētu izprast attiecības starp kaķi un saimnieku. No kopumā 46 atbildēm iespējams noteikt sava kaķa CAT-Tri+ psihopātijas rādītāju.

Lūk, pašu anketu atradīsiet šeit.

Foto: Shutterstock

Pētījuma galvenais mērķis ir sniegt labāku izpratni par mūsu kaķiem. Kaķi ar uzvedību, ko uzskatām par nevēlamu, joprojām bieži tiek pamesti vai atstāti patversmēs, un pētnieku grupa cer, ka šāds psiholoģiskais pētījums var palīdzēt noteikt nevēlamu kaķu uzvedību, lai īpašnieki varētu attiecīgi pielāgot savu vidi vai apmācīt savus mīluļus jau savlaicīgi.

Lai sagatavotu šo anketu, tika pētītas attiecības starp 2042 kaķu īpašniekiem un viņu mājdzīvniekiem.

"Savaldīgums un mājdzīvnieku nedraudzīgums paredzēja kvalitatīvākas kaķa un īpašnieka attiecības, savukārt zemiskums un drosme paredzēja zemākas kvalitātes attiecības," raksta pētnieki.

Pētījums ir publicēts žurnālā "Journal of Research in Personality".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!