Foto: Privātais arhīvs
Noslēgusies Latvijas Universitātes (LU) Latviešu valodas centra veiktā aptauja par kaķu īpašvārdiem Latvijā, iezīmējot pašus populārākos – visbiežāk saimnieki savus mīluļus nosaukuši par Pūku, Rūdi vai Muri, vēstī LU ierasts feisbuka lapā.

Kā skaidrojusi oktobra vidū publicētās anketas veidotāja, tā sagatavota, lai "zinātniskos (filoloģiskos) nolūkos apkopotu kaķu vārdu izvēles motivāciju. Ikviena aizpildītā anketa palīdzēs tapt referātam un zinātniskai publikācijai." Anketas aizpildītājiem bija jānosauc kaķa vārds, jānorāda, vai tas ir šķirnes dzīvnieks, kāda ir kaķa vārda izvēles motivācija, kādā novadā vai pilsētā kaķis dzīvo un cik četrkājainajam mīlulim ir gadu. Ja atbilžu sniedzējam mājās mitinās vairāki kaķi, viņš bija aicināts anketu aizpildīt vairākkārt – par katru kaķi atsevišķi.

Šobrīd tapis zināms, ka vispopulārāko kaķu vārdu trio ir Pūka, Rūdis un Muris. "Katrs no šiem vārdiem dots aptuveni 200 kaķiem. Vēl populāri vārdi ir Bella, Mince, Poga, Mika, Mia, Simba un Lote," informē LU. Kas interesanti, aptaujā arī atklājies, ka ap 90 saimnieku savam mīlulim devuši visvienkāršāko un klasiskāko vārdu – Kaķis!

Foto: Privātais arhīvs

Kaķu saimniekiem nereti rodas jautājums, vai tiešām murrātājs maz atpazīst savu vārdu. Šaubas var rasties, jo reizēm mincis atsaucas uzreiz, savukārt dažreiz viņš saucienu ignorē un dodas pavisam citā virzienā. Lai to noskaidrotu, veikts pētījums, kura vadītājs no Tokijas Universitātes Atsuko Saitos izmantoja tā saucamo pieraduma paradigmu. Pētījumā atklājies, ka kaķi ir spējīgi vārdu jūklī, kurus saimnieks izsaka, atpazīt savu vārdu, balstoties uz fonētiskajām atšķirībām. Ar plašākiem pētījuma rezultātiem iepazīsties šeit.

Runājot par kaķu vārdiem, pirms vairākiem gadiem māksliniece un zīmola "NicePlace" īpašniece Zane Ernštreite radīja patīkamu pārsteigumu ikvienam kaķa saimniekam – kalendāru un plānotāju, kurā līdzās vārda dienām un zīmīgiem svinamdatumiem bija atvēlēta vieta arī kaķu svētku dienām. Zane vienuviet apkopoja aptuveni pusotru tūkstoti peļu junkuru vārdu, katram piešķirot kādu datumu kalendārā. Vairāk par to lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!